Pretraga

0604492300

Zašto je adaptacija kupatila važna?

Adaptacija Kupatila

Razlozi za renoviranje kupatila 

Renoviranje kupatila ima dosta prednosti, a razlozi variraju u zavisnosti od vaših želja i potreba:

 • Pomenom rasporeda elemenata u kupatilu možete poboljšati funkcionalnost prostora. To znači optimalno postavljanje sanitarija, ormarića, tuša ili kade kako bi se iskoristio svaki centimetar prostora.
 • Estetske promene, poput novih pločica, boja ili modernih sanitarija, značajno osvežavaju izgled kupatila. Lepo uređeno i prijatno okruženje doprinosi da se dobro osećate u svom domu.
 • Kvalitetno adaptirano kupatilo značajno povećava vrednost vaše nekretnine. Potencijalni kupci uvek obraćaju pažnju na kvalitet i modernost kupatila prilikom kupovine doma.
 • Renoviranje može unaprediti bezbednost, npr. zamena starih podova, postavljanje antiskid pločica ili instalacija rukohvata, što posebno ima značaj za starije osobe ili osobe s ograničenom pokretljivošću.
 • Zamena starih vodovodnih uređaja i instalacija smanjuje potrošnju vode. Takođe, postavljanje energetski efikasnih osvetljenja i uređaja može  smanjiti troškove energije.
 • Ako su se vaše potrebe ili životni stil promenili, adaptacija kupatila će vam pomoći da se bolje prilagodite. Na primer, dodavanje tuša umesto kade je korisno za one koji žele brže jutarnje pripreme.
 • Renoviranje rešava tehničke probleme, kao što su curenja vode, vlaga ili dotrajali vodovodni sistem. Ovo sprečava ozbiljnije probleme u budućnosti, naročito ako živite u višespratnici. Većina je iskusila neprijatnosti kad procure vodovodne cevi, pa se voda razlije u stanove ispod.
 • Dodavanje modernih funkcionalnosti, poput podnog grejanja, pametnih uređaja ili luksuznih materijala stvara prostor visokog komfora i luksuza.
 • Okolina u kojoj boravimo utiče na naše psihičko stanje. Uređeno, estetski prijatno i funkcionalno kupatilo doprinosi opštem osećaju zadovoljstva i udobnosti.

Korak po korak do adaptacije kupatila

Hajde da prođemo kroz sve korake koji su važni za renoviranje kupatila:

Definišite šta tačno želite

Razmislite o razlozima za adaptaciju. Da li želite da poboljšate funkcionalnost, estetiku ili oboje?

Uočite precizno probleme u postojećem kupatilu koji treba rešiti.

Dobro istražite i informišite se

Pažljivo proučite trendove u dizajnu kupatila i sakupite inspiraciju iz magazina, onlajn platformi i društvenih mreža. Obiđite lokalne salone keramike gde možete da dobijete savete prodavaca.

Napravite listu želja i prioriteta kako biste imali jasne smernice tokom procesa planiranja. Verujte da su dobar plan i priprema pola obavljenog posla.

Konsultujte stručna lica za izvođenje radova

Angažujte profesionalce, poput arhitekte, dizajnera enterijera ili izvođača radova. Oni će izvršiti analizu i procenu zahtevanih radova u saradnji sa vama. Predočiće vam sve mogućnosti, tako da se možete odlučiti za najpovoljnije po vas, što se tiče izgleda i cene radova. Na taj način ćete dobiti renovirano kupatilo po principu “ključ u ruke”. 

Na ovaj način ćete biti pošteđeni nadgledanja radova i jurnjave sa “majstorima”.

Ukoliko želite da sami vodite radove, važno je na vreme da dogovorite i angažujete sve izvođače, vodoinstalatera, keramičara, električara, molera… ova varijanta traži vašu posvećenost i uključenost u sve krupne i sitne stvari.

Odredite budžet

Definišite budžet koji ste spremni da izdvojite za adaptaciju kupatila.

Uzmite u obzir neplanirane troškove i rezervu za eventualne promene u toku radova.

Procena trenutnog stanja kupatila i planiranje prostora

Angažujte vodoinstalatera i električara. 

Identifikujte potencijalne probleme s vlagom, bukom ili drugim tehničkim pitanjima.

Razmislite o optimalnom rasporedu elemenata u kupatilu.

Planirajte prostor za tuš kabinu, wc šolju, lavabo, ormariće i ostale elemente prema vašim potrebama.

Izberite materijale i boje

Odaberite materijale koji su funkcionalni, laki za održavanje i estetski prihvatljivi.

Razmislite o bojama koje će stvoriti željeni ambijent i ispuniti vaše zamisli.

Detaljno planirajte radove

Postavite detaljan plan radova s datumima početka i završetka.

Koordinirajte s izvođačima radova i pravite raspored radova, a sve to obuhvata:

 • Izlazak stručnog lica na teren i procena potrebnih radova zajedno sa vama,
 • Izrada predračuna radova,
 • Dostavljanje ponude koja obuhvata radove i materijal

Praćenje radova i komunikacija

Redovno komunicirajte sa izvođačima radova. Pratite napredak radova i reagujte na eventualne promene.

Započinjanje adaptacije kupatila sa ovim koracima pružiće vam jasnu viziju, smanjiti stres tokom radova i pomoći u postizanju željenih rezultata.

Adaptacija kupatila od poda do plafona

Adaptacija kupatila zahteva temeljan pristup i planiranje. 

Pre nego što krenete u taj poduhvat, pažljivo sve istražite, zapišite i držite se plana, na vreme pronađite dobre majstore (što je najvažniji deo) kako bi svi, veoma zahtevni radovi protekli u što kraćem vremenskom roku i sa definisanim cenama.

Postavljanje Plocica

Cene adaptacije kupatila zavise od različitih faktora, uključujući lokaciju, vrstu materijala, nivo promena i profesionalizam izvođača radova. Evo približnih procena troškova adaptacije kupatila prosečne veličine od 7 m² u Srbiji:

Rušenje i odvoženje šuta:

Rušenje postojećih elemenata (pločice, sanitarije): 25,000 – 50,000 RSD

Vodoinstalacije i električni radovi:

Zamena vodovodnih cevi i sanitarija: 40,000 – 80,000 RSD

Električni radovi (osvetljenje, utičnice): 20,000 – 40,000 RSD

Zidarski radovi:

Popravka i nivelacija zidova: 15,000 – 30,000 RSD

Podne  i zidne pločice:

Kupovina i postavljanje podnih pločica: 30,000 – 60,000 RSD

Materijal i postavljanje zidnih pločica: 30,000 – 60,000 RSD

Nameštaj i sanitarije:

Kupovina i postavljanje lavaboa, wc šolje, tuš kabine, ormarića: 40,000 – 80,000 RSD

Osvetljenje i ventilacija:

Kupovina i instalacija rasvete i ventilacionog sistema: 15,000 – 30,000 RSD

Molerski radovi:

Gletovanje, bojenje, završna obrada: 25,000 – 50,000 RSD

Ostali troškovi:

Rezerva za neočekivane troškove: 20,000 – 40,000 RSD

Ukupno: 240,000 – 490,000 RSD (procenjeno)

Napomena: Ove cene su približne i mogu varirati u zavisnosti od specifičnih zahteva projekta, izbora materijala i lokacije. Preporučuje se da se konsultujete s nekoliko izvođača radova kako biste dobili tačnu procenu za vašu situaciju.

Sitnice koje život znače prilikom renoviranja kupatila

2el mh0Akws1mNkvW3CIVuOmafnchbfJnlxQvPw17BcCAfVWTT6 cRKIJYab4xn AzRKW7VeIU6Sa yB2AV IkxZosVHFn942pS G9lp0tewFdO7bHAhu4

<a href=“https://www.vecteezy.com/free-photos/washroom“>Washroom Stock photos by Vecteezy</a>

Navodimo sledeće, naizgled sitnice, o kojima možda nećete mnogo misliti u toku radova, a koje se kasnije pokažu kao propusti koji vam smetaju:

 • Ako vam je kupatilo malo i želite da izbacite kadu kako biste dobili više prostora, razmislite dobro o tom koraku da se ne biste razočarali ako se odlučite za tuš kabinu.
 • Definišite kakve fuge između pločica želite, jer verujte da su jako bitne i da od njih zavisi izgled celokupnog kupatila.
 • Insistirajte na svojim zamislima i željama, naravno uz konsultacije stručnih lica, ako su izvedive. Ne odustajte od onoga što će vas učiniti zadovoljnim, jer ova prostorija se uređuje da bude funkcionalna, da estetski zadovolji vaša očekivanja i treba da traje godinama.
 • Grejači za peškire su jako korisna stvar i gledajte da budu postavljeni visoko, kako bi donje prečke zaista imale funkciju.
 • Tamne pločice vam sigurno izgledaju privlačno i šik, ali znajte da se na njima vidi svaka kapljica vode i kamenac, tako da biste morali stalno da ih brišete.
 • Ako imate prostora, uzmite tuš kabinu sa velikim paravanom za tuširanje kako biste izbegli probleme koji dolaze sa vratima – curenje, neuobičajeni zaptivač, pokvarene šarke…
 • Razmislite o staklenim paravanima za kadu da li su potpuno funkcionalni i korisni, iako su danas moderni, ne treba da se vodite samo time. Uvek stavite funkcionalnost ispred estetike.
 • Uvek je bolje raspitati se detaljno i više puta pitati, jer kad jednom nešto ugradite, kasnije nije nemoguće to izmeniti, ali će vas koštati i vremena i novca.
 • Ako vam se sviđaju male pločice, držite se toga. Ne dozvolite da vas izvođači ubede da su bolje moderne i velike, samo iz razloga jer im je lakše i brže za postavljanje.
 • Isplanirajte kutak za odlaganje flašica sa kupkama i šamponima, jer je jako koristan taj prostor za odlaganje. Znate da je muka kad nemate gde da ih odložite i držite da vam budu pri ruci.
 • Birajte veći lavabo, ako možete, jer ćete svaki put da se poprskate kad se umivate.
 • Dobro odmerite visinu za tuš, ukoliko izaberete tuš kabinu, da ne dođete u situaciju da je prenisko i da ne možete normalno da stojite ispod. Preporuka za tuš u potkrovlju je da bude montiran na plafon, jer su tu plafoni obično niži.

Zaključak

Sve prethodno navedeno ukazuje na to da je adaptacija kupatila važan korak ka poboljšanju kvaliteta života, prilagođavanju promenama i održavanju nekretnine u dobrom stanju.

Svakako da zahteva pažljivo planiranje i izvršenje, ali rezultati pružaju ne samo vizuelno zadovoljstvo već i poboljšanu funkcionalnost. Ulaganje u ovaj deo kuće ili stana čini svakodnevno korišćenje i boravak u njemu prijatnijim.

Da biste bili potpuno zadovoljni svojim kupatilom pozovite naš profesionalni tim za sve savete i izvođenje radova.

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Problem vlage

Kako rešiti problem vlage? Majstori znaju koliko veliki broj stambenih objekata ima problema s vlagom. Vlaga loše utiče ne samo na objekat već i na

Kako da sacuvate drvene igracke?

Kako da sacuvate drvene igracke? Svi se sećamo drvenih konjića, lutki i kockica. Neki od nas ih i dalje čuvaju zbog njihove lepote i sentimentalne