Pretraga

0604492300

Došao red na renoviranje kupatila?

Renoviranje kupatila

Kupatilo predstavlja prostor koji prvenstveno mora imati upotrebnu vrednost, ali i estetski da izgleda lepo. Takođe je bitno napomenuti da renoviranje kupatila ne predstavlja zamenu vidljivih delove, nego i nevidljivih instalacija. Poslovi koje obuhvata renoviranje kupatila su:

 1. Zamena sanitarija
 2. Zamena podnih i zidnih obloga
 3. Elektroinstalacija i rasveta
 4. Vodovodni i kanalizacioni dovodi i odvodi

Procena renoviranja kupatila

Pre samog početka rada, potrebno je utvrditi šta sve treba zameniti. Odnosno to znači da je potrebno imati uvid u stanje svih vodovoda, cevi i priključaka, kao i mogućnost ugradnje novih elemenata i sistema poput podnog grejanja.

Koji su majstori potrebni?

Renoviranje odnosno obnova kupatila zahteva izvođače mašinskih, vodovodnih i električnih instalacija, kao i keramičara. Ono na šta trebate da obratite pažnju kada prikupite ponude majstora je da li sadrže sledeće stavke:

 1. Demontažu opreme i skidanje pločica

 2. Odvoz šuta

 3. Grube vodoinstalaterske radove

 4. Zidarske radove

 5. Pripremu podne i zidne podloge za pločice, kao i njihovo postavljanje

 6. Fugovanje

 7. Poslove fine montaže

Materijal koji je potreban za renoviranje kupatila je:

 1. Keramičarske pločice

 2. Građevinski i vodoinstalacioni materijal – odnosno, cevi, odvodi, kolena, priključci, lepak, pesak, beton, mase za fugovanje

 3. Sanitarna keramika, tuš kabina, kada, umivaonik

Ideje Za Renoviranje Kupatila

Ideje za renoviranje kupatila

Najpre je potrebno odlučiti kako će kupatilo izgledati, a ukoliko nemate ideju arhitekta ili stručnjak za unutrašnje uređenje vam može pomoći oko ideja. Takođe kada je reč o idejama za vaše kupatilo, od velike pomoći vam može biti i savetnik u salonu, kako oni imaju program za crtanje. Opremu i dimenzije naravno birate u skladu sa veličinom prostorije.

Zamena instalacija u kupatilu

Pravac i položaj instalacionih cevi određuje i pozicioniranje sanitarija. Najveća prepreka je mesto prolaska vertikalnog kanalizacionog voda u koji se sliva sav otpad, pa je tako bitno da WC – šolja bude što bliže tom otvoru  da bi priključak bio kraći i kako bi šanse za zagušenje bile što manje. Ukoliko je priključak dug on može da poremeti čvrstinu i statiku ploče u koju je ugrađen. Instalacije se često nalaze u instalacionim zidovima i tada su intervencije kao i održavanje mnogo lakše.

Pravilno izvođenje pada i odvoda je najvažnije pravilo kod instalacija. Ukoliko se odlučite za podno grejanje u vašem kupatilu, ono može biti na struju ili vodu, ali je preporuka ugradnja električnog podnog grejanja. A zašto je to preporuka ? Ukoliko se postavlja podno grejanje na vodu, nivo poda mora da se podogne, što vrlo često nije moguće.

Skidanje pločica

Skidanje pločica u kupatilu znači njihovo razbijanje i struganje ostataka sa zidova. Ukoliko ima napola odlepljenih ili labavih pločica najbolje je da budu odstranjene. Nakon uklanjanja pločica, površina se ravna ravnajućom masom kako bi sama podloga bila pripremljena za nove pločice. Kada je u kupatilo postavljeno podno grejanje, pločice se moraju pažljivo ukloniti kako se ne bi oštetile cevi grejanja.

Kako napraviti najbolji izbor pločica? (članak)

Pločice i mozaici

Najčešće se koriste keramičke pločice za kupatila jer ih ima u brojnim formatima i dezenima, a po kvalitetu površine s pločicama su slične mozaicima koji svojim dezenima mogu učiniti kupatilo živopisnijim, ali ipak treba obratiti pažnju da u velikim kupatilima mnogo mozaika može izgledati nametljivo. Ukoliko se odlučite za mozaik, on je najbolji za mala kupatila, a u velikim je odličan za akcentovanje klasičnih pločica.

Kamen i drvo u kupatilu

Osim pločica koje se najčešće koriste za kupatila, sve je veća upotreba pločica od kamena. Kamen deluje klasično i elegantno, ali sa druge strane i hladno. Bitno je napomenuti da kamene ploče nisu toliko izdržljive i otporne kao keramičke pločice i održavanje istih je zahtevnije.

Kada je reč o drvetu, ono više ne služi samo za komade pokućstva već kao zidna ili podna obloga. Drvene podne obloge su vrlo prijatne, ali je neophodno izabrati vrstu drveta koje dobro podnosi temperaturu, vlagu i vodu. Drvene podloge zahtevaju posebnu negu i zaštitu i trebaju biti postavljene tako da su odignute od poda i da spoljna strana ima ventilaciju.

Kupatilo bez pločica

Iako neobično zvuči kupatilo bez pločica, ono ima mnoge prednosti u odnosu na kupatilo sa pločicama. Renoviranje je brže, jer se nakon odstranjivanja pločica ne priprema podloga i ne lepe nove pločice. Stare pločice možete okrečiti glatkim premazom koji nema fugne pa se samim tim nečistoće ne zadržavaju i kupatilo se lakše čisti i održava.

Renoviranje Kupatila

Korisni saveti za renoviranje kupatila

Evo i nekoliko saveta koji vam mogu pomoći prilikom renoviranja kupatila.

 1. Iskoristite prostor i dajte jednaku važnost i vizuelnom i funkcionalnom.
 2. Vodite računa o uslovima, dimenzijama i stilu kako bi ste postigli skladnost.
 3. Izaberite umivaonik, wc – šolju, tuš kabinu, veš mašinu malih dimenzija.
 4. Ugradite tuš kabinu umesto kade, gde ćete dobiti kako na prostoru tako i na vizuelnom efektu.
 5. Prilikom odabira velikih pločica budite pažljivi jer je izvođenje neophodnog slobodnog pada u malim kupatilima time otežano.
 6. Ne pretrpavajte vaše kupatilo sitnicama jer time gušite prostor.
 7. Dodatnim ormarićem možete iskoristiti slobodan prostor ispod lavaboa.
 8. Prostor iznad veš mašine takođe može biti iskorišćen postavljanjem zidnog ormarića.
 9. Važno je i pravilno osvetliti kupatilo.
 10. Odličan izbor je zidna kupatilska rasveta.

Kako se rešiti vlage u zidovima trajno? (članak)

Greške prilikom renoviranja kupatila

Skrenućemo vam pažnju na nekoliko detalja i grešaka koje se najčešće prave prilikom renoviranja kupatila, kako se vama iste ne bi dogodile.

Za početak najveća greška prilikom renoviranja kupatila je loše iskorišćen prostor. Kupatilo je najmanja prostorija u stanu, pa je pametno iskorišćavanje svakog dela istog jako bitno, jer se može dogoditi da zaboravite potreban prostor za neometan ulazak u tuš kabinu i time biti u problemu. Potrebno je obratiti pažnju na prostor za veš mašinu i otvaranje njenih vrata, kao i prostor za odlaganje sredstava za higijenu i čišćenje.

Prilikom kupovine potrebno je da se raspitate o instalacijama koje su potrebne za ugradnju elemenata kao što su masažni stub, hidromasažna kabina, tuš baterijski set, ugradni vodokotlić, tuš kada u nivou pada i protočni bojler.

Kada se postave nove vodovodne i kanalizacione cevi, jedna od najvećih grešaka je ugradnja običnog umesto protočnog slivnika. Slivnik sa kolenastom konstrukcijom ima ulogu da zadržava deo vode koju slivnik prihvata, a ta voda služi kao čep koji sprečava da se neprijatni mirisi iz kanalizacionih cevi vraćaju u kupatilo.

Pozovite naš profesionalni tim kako bi smo vam dali ideje i izašli na teren i renovirali vaše kupatilo, nekad nije potrebno mnogo kako bi izgledalo savršeno, zato je tu AG-Adaptacija profesionalni tim koji će vam pomoći.

0604492300

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

OSB ploča
OSB Ploče

U današnjem članku tema će biti OSB ploče, osnovnim karakteristikama istih i na koji način se primenjuju za izradu unutrašnjih i spoljašnjih zidova kao i