Krečenje

Kako sa bojama oko krečenja prostora?

Krečenje

Vašem stambenom prostoru je potrebno krečenje? Međutim, ne znate koje boje će Vam prijati! Ne očajavajte, pozovite firmu AG-ADAPTACIJA koja će rešiti stvari za Vas.

Odabrati idealnu boju zidova može delovati kao jednostavan i lak zadatak. Medjutim, neophodno je detaljno planirati boje za zidove svih prostorija i voditi računa o uklapanju sa nameštajem, tepisima i drugim detaljima u kući, što odabir prave nijanse čini izazovnim.

Zato vam danas dajemo smernice koje vam mogu pomoći pri donošenju odluka :

 • Na samom početku uzmite paletu boja i dobro je proučite.
 • Pronadjite nijansu koja vam se dopada i obojite mali deo zida bojom koju ste odabrali kako biste proverili da li nijansa ima željeni efekat.
 • Savetujemo da svaku prostoriju posmatrate zasebno, a ne kao celinu kako najčešće radimo.
 • Ukoliko ipak želite da sve prostorije u domu budu povezane, to možete postići tako što ćete za boje plafona, hodnika i zidova koji povezuju prostorije odabrati neutralne tonove.
 • Vodite računa i o osvetljenu. Svetlo utiče na boju, pa je u najsvetlijem delu dana najbolje videti kako će boja izgledati.

Saveti o vrstama boja

Evo nekoliko korisnih saveta o vrstama boja koje najbolje odgovaraju svetlu u Vašem prostoru.

 • Na mestima izloženim sunčevoj svetlosti i u letnjim sobama, svetle boje i reflektirajuće bele boje s hladnom notom delovaće umirujuće i sprečiće vrućinu.
 • U hladnijim podnebljima tamne boje dobro deluju u spavaćim sobama:
  pružiće Vam osećaj topline i sprečiće hladnoću. Tamna crvena biblioteka ili radna soba mogu biti dobro pribežište u hladnoj zimskoj noći s par užarenih cepanica u kaminu. U krajevima s hladnom klimom nikako nemojte previše potamniti dnevne sobe. U tim krajevima ćete ionako imati ograničenu dnevnu svetlost a nećete se htjeti osećati previše lišeni svetla.
 • Ako živite u krajevima s vrućom klimom ili ako u Vašu sobu dopire puno sunčeve svetlosti, izbegavajte tamne boje. One zadržavaju vrućinu i mogu prouzročiti osećaj zagušljivosti.
 • U hladnim sobama ili u onima koje su okrenute prema severu dodajte crvenu, crveno-narančastu ili narančasto-žutu boju te boje poput dinje.
 • U pretoplim sobama okrenutim prema jugu ohladite boje dodajući plavu, plavo-ljubičastu ili plavo-zelenu.

Plafoni i zidovi zauzimaju velike površine svakog enterijera, tako da je njihov izgled veoma važan jer kreira dobar ili loš utisak o određenom prostoru.

Ne znate kako da složite boje u unutrašnjem prostoru?

Firma AG-ADAPTACIJA sa višegodišnjim iskustvom i mnoštvom zadovoljnih klijenata Vam sigurno može pomoći. Pozovite nas ili nam pišite, a naše ljubazni operateri odgovoriće na upit najbrže moguće. Na Vašoj adresi uskoro mogu biti naši majstori za procenu. Tu smo za Vaše želje!

Slaganje boja u unutrašnjem prostoru

Bojom možemo popraviti neke nedostatke stana u odnosu na strane sveta, klimatske uslove, veličinu i oblik prostorije. Prostorije okrenute prema severu ili severoistoku imaju malo sunčeve svetlosti, pa je u takvim prostorijama uvek hladno.Topla boja zidova, npr. svetložuta, ublažiće ovaj utisak. Prostorije okrenute premajugu ili jugozapadu obasjane su sunčevom svetlošću, pa je za njih, naročito zbog letnjih dana, potrebno odabati zelene ili plave tonove.

Mnogi stanovi imaju dugačke, uske hodnike, iz kojih se ulazi u sobe. Oblik takvih hodnika možemo lako optički izmeniti. Jedan ili oba čeona zida možemo obojiti, npr. jako narandžastom bojom, a ostale zidove neutralnom bojom. Na taj način će se prostor optički skratiti, jer se narandžaste površine naizgled približavaju. Ako bi čeone zidove obojili crno ili tamno-modro, ta bi površina izgledala kao rupa i još bi se optički više udaljila. Mali, uski i kratki hodnik se može proširiti bojenjemsvih površina zelenom bojom. Ta boja proširuje prostor u svim smerovima.

Ako je prostorija isuviše visoka, plafon se može obojiti tamnijom bojom od boje poda, a gornjih 20cm zidova istom bojom kao plafon. Tako će se plafon optički spustiti. Pri ulasku u nepoznatu prostoriju, prvo se zapažaju zidovi, podovi, visina prostorija. Zato, ukažite poverenje najboljima – „AG-ADAPTACIJA“.

Sve što biste trebali znati o bojama?

Boje utiču na naše živote više nego što mislimo. Ulaskom u prostoriju, prvo primetimo boje, jer su baš one zaslužne za formiranje prostora, a tek onda oblike nameštaja koji je sadržajno upotpunjuje. Boje mogu uticati na to hoćemo li u nekoj prostoriji boraviti više ili manje vremena, kako ćemo se u njoj osećati, zato je važno pronaći baš one boje i nijanse koje najbolje odgovaraju nama samima, ali i funkciji tog prostora.

Osim u dizajnu enterijera, boje deluju kao ‘čarobni štapić’ i u drugim aspektima dizajna i života uopšte. Međutim, pre nego što odlučite da ulepšate svoj prostor uz pomoć boje, važno je upoznati njena pravila. Odlučite li se za npr. plavu boju, to vam baš i neće olakšati izbor jer ljudsko oko razlikuje otprilike sedam miliona boja stoga je pojam ‘plava’ u stvari zajedničko ime mnoštva nijansi te popularne boje.

Odabir boja

Prilikom odabira boja koje će igrati glavnu ulogu u uređenju vašeg stambenog ili poslovnog prostora, potražite odgovore na sledeća pitanja

 • Kakva je orijentacija prostora?

Svetlo, bez obzira na to je li prirodno ili veštačko, veoma utiče na izgled boja. Ako je prostor okrenut prema severu, poželjno ga je urediti toplim bojama kako bi se ublažila hladnoća severne svetlosti. Isto tako, ako je prostor okrenut prema jugu, boje enterijera dobiti će topao odsjaj, što vam dopušta upotrebu hladnije šeme boja. Istočno ili zapadno svetlo svemu daje blagi crvenkasti ton.

 • Treba li veličinu prostora vizualno korigovati?

Svetle i hladne boje čine da zidovi i objekti u prostoru izgledaju udaljeniji, stoga se koriste za vizuelno povećanje prostora. Tamne i tople boje prostoru daju ugođaj dobrodošlice, ali ga ujedno i smanjuju, stoga se pretežno koriste u velikim prostorima.

 • Koja je funkcija prostora?

U spavaćoj ili dnevnoj sobi najprikladnija je upotreba neutralnih ili pastelnih boja, dok su primarne boje idealne za dečju sobu. Svetle nijanse plave ili zelene osvežiće kupatilo, dok će upotreba crvenih ili ljubičastih detalja u kuhinji podstreći vašu kreativnost.

 • Koliko vremena ćete provoditi u pojedinom prostoru?

Ako ćete u prostoru boraviti duže vreme, nije preporučljivo da ga uredite agresivnim bojama poput npr. crvene ili žute. U tom slučaju, jarke boje koristite samo u detaljima.

 • Po uzoru na koji stil želite da uredite prostor?

Tehnološki stil zahteva samo neutralne boje poput bele, sive i crne, dok klasični stilovi zahtevaju većinom tamnije i tople boje.

 • Hoće li se prostor koristiti više po danu ili noću?

Svetlo ima veliki uticaj na boje. Za uređenje prostora koji će se koristiti pretežno noću, treba izabrati boje koje će izgledati dobro na veštačkoj svetlosti. Npr. ako u prostoru koristite jako osvetljenje, nije preporučljivo koristiti belu boju ili sjajne materijale poput satena.

Svaki izvor svetla menja naše viđenje boja unutar prostorije – svetlo obične sijalice svemu daje topao žućkasti preliv, dok je svetlo reflektorskih, halogenskih i fluorescentnih ekoloških sijalica hladno i belo pa i tople boje poput crvene obavija hladnim sjajem.