Pretraga

0604492300

Pravilno fugovanje pločica

Današnja tema će biti fugne kao i na koji način se pravilno vrši fugovanje pločica. Pročitajte na koji način se priprema fug masa, kako se vrši fugovanje kao i koji je pravi izbor boje za fug masu. Fugne su bitne stavka kako zbog estetskog izgleda, tako i zbog tehničkog stanovišta. Možemo ih razlikovati po tome koja se masa koristi kao i na koji način se vrši fugovanje.

Priprema fug mase

Fug masa je praškasta masa koja se meša sa vodom i potom se ručno promeša. Gustina fug mase treba biti srednja odnosno poput pavlake, jer jako gusta masa će se teško utisnuti u fuge, a retka masa moće da iscuri i da se ne nanese pravilno. Savet je da se ne zameša cela masa za fugovanje pločica kako se ona ne bi osušila, dakle najbolje je našraviti manju količinu mase.

Fugovanje pločica

Za početak fugovanja pločica potrebno je poređati pločice, tačnije postaviti na masu i između njih staviti plastične krstiće odnosno distancere. Preko pločica se nanosi fug masa uz pomoć špahtle i gleterice. Gleterica ima mekši gumeni deo, pa se samim tim fug masom popunjavaju razmaci odnosno fugne između pločica. Nanošenje mase se radi pod uglom od 45 stepeni.

Važno je da se sve rupe dobro popune, a višak se skida fugačem. Kako se masa za fugovanje brzo suši, moguće je odjednom obraditi manje površine. Stvrdnuta fug masa ne može lepo popuniti praznine između pločica. Kako bi fug masa lepše prionula na pločice, prethodno ih je potrebno premazati emulzijom.

Dakle pre samog fugovanja, očistite pločice mokrom krpom i premažite emulzijom. Nakon sušenja emulzije sledi fugovanje. Masu za fugovanje treba nanositi u svim pravcima jer se tako ravnomernije rasporedi u fugne.

Boja za fugne

Boju koju izaberete za fugne može uticati na izgled pločica. Može biti slična i u skladu sa pločicama. Na taj način se ne vide jasne granice između pločica, pa cela površina deluje ujednačenije. Sa druge strane mogu se upotrebiti i kontrasne nijanse. Time se naglašava dezen pločica. Naknadno fugovanje pločica se ne preporučuje jer može doći do pucanja boje. Boju koju izaberete za fugovanje dodajete u fug masu. U odnosu na materijal za fugovanje pločica možete izabrati boju na cementnoj ili epoksidnoj osnovi.

Saveti za izbor boja

  • Birajte neutralne nijanse – iako postoje fug mase u raznim bojama, najbolje je izabrati neutralne nijanse kao što su svetlo siva i tamno siva boa.
  • Svetlo siva boja za beli mermer – kada je reč o belom mermeru najbolje je koristiti svetlo sivu fug masu, jer se čisto bela fug masa teško održava.
  • Akcentovanje – ukoliko želite da na beloj keramici akcentujete fuge možete koristiti samo sivu fug masu.

Ako ste planirali krečenje, možete pogledati i naše predlog za izbor boja.

Vrste mase za fugovanje

Postoje razne vrste masa za fugovanje i možete koristiti bilo koju od njih. Mase se razlikuju po čvrstini, izdržljivosti kao i nepropusnosti. Naravno razlika je i u ceni. Razlikuju se sledeće mase za fugovanje:

  • Cementna fug masa sa modifikovanim polimerima
  • Dvokomponentna poliuteranska samorazlivna masa
  • Trokomponentna epoksidna fug masa sa najvišim stepenom hemijske otpornosti

Kada se koriste mase za fugovanje spoljašnjih pločica potrebno je voditi računa da takva masa bude otporna na smrzavanje, pa se samim tim za takvu upotrebu koriste elastične mineralne fug mase.

Potrošnja i sušenje fug mase

Kada je reč o potrošnji mase za fugovanje po m2 ona je različita i zavisi od širine i dubine fugni. Takođe zavisi i od veličine pločica, kao i kakvog je sastava masa. Prilikom nanošenja fug mase potrebno je naneti je u tankom sloju kako bi se što pre osušila kao i kako bi lakše bilo nanošenje i popunjavanje praznina između pločica.

 

Čišćenje Fugni Pločica

 

Čišćenje fugni

Fug masa je osetljivija na nečistoće, razvoj plesni i skupljanje vlage jer je grublja i poroznija od keramičkih pločica. Najlakši način da se fugne očiste je četkicom za zube i sodom bikarbonom. Ukoliko postoje mrlje i buđ onda se može iskoristiti sirće ili posebno sredstvo koje je namenjeno za čišćenje. Ukoliko želite da napravite bolju zaštitu na fugnama, potrebno ih je premazati voskom.

Pucanje fugni

Ukoliko nisu dobro utisnute fugne mogu pucati, odnosno ukoliko nije naneta dovoljna količina fug mase. Fugne će pucati na uglovima ukoliko se keramika lepi na gipsanu podlogu. Kako ne bi došlo do pucanja potrebno je spojeve silikonisati.

Saveti za pravilno fugovanje pločica

  • Da bi se pravilno fugovalo potrebna je površina za rad, odnosno zid ili pod. Takva površina mora biti temeljno očišćena od lepka i maltera koji su korišćeni za lepljenje pločica tačnije keramike. Obično se za uklanjanje koristi skalper ili špakla pomoću kojih se mehanički uklanja višak lepka i maltera. Potrebno je voditi računa o tome da je keramika nekad mekana pa može doći do odvaljivanja pločica. Problemi koji se mogu pojaviti pri čićšenju fugni su i krajevi nivelatora.
  • U zavisnosti od samog izbora mase za fugiranje, potrebno je oprati keramiku kako bi se što bolje odstranio višak. Nakon fugovanja ispirajte sunđerom fugne dok ne budu iste, ivice jasne, a pločice čiste. Zimi je potrebno voditi računa o sušenju fug mase jer ono može trajati duže zbog vlage i niske temperature, pa samim tim možete isprati fug masu ukoliko se ne osuši u potpunosti. Sa druge strane, leti može brzo da se osuši fug masa i samim tim nećete moći da je operete.
  • Ukoliko se fugovanje vrši sa špaklom kod pločica sa porcelanskom glazurom, špakla može ostaviti trag koje se teško uklanja.
  • Poliranje je završnsa stvar nakon fugovanja. Pamučnom krpom prebrišite pločice kako bi ste odstranili prašinu i nečistoće, a i kako bi ste povratili sjaj pločica.

Pozovite nas

Ukoliko vam je potreban profesionalni molerski tim u Beogradu, AG-Adaptacija vam stoji na raspolaganju:

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Tegola
Tegola kao krovni prekrivač

Tegola postaje postepeno sve zastupljenija kada je reč o krovnim pokrivačima. Materijal je male mase i vrlo se jednostavno postavlja. Tegola se može primeniti na

Decja Sela Molerski Radovi Hodnik 720x820
SOS dečja sela

Decja Sela Molerski Radovi Hodnik Decja Sela Molerski Radovi Finis Decja Sela Moleraj Decja Sela Ag Adaptacija Decja Sela Sos Decja Sela Sos Krecenje Decja

Abela Pharm

Ag Adaptacija Priprema Za Rad Krecenje 1 Krecenje U Prostorijama Gde Je Pogon Sredjivanje Abela Pharm Renoviranje Prirpema Za Radove Ag Adaptacija Moleraj 2 Moleraj