Pretraga

0604492300

Izbor boja za krečenje i njihov uticaj na raspoloženje

Današnja tema će biti izbor boja za krečenje vaših omiljenih prostorija kao i na koji način određene boje utiču na raspoloženje ljudi. Saznaćete na koji način se boje mogu kombinovati i prilagoditi prostoru koji želite da preuredite.

Izbor boja za krečenje i njihov uticaj na raspoloženje

Intenzivne boje za krečenje

Izbor jakih i intenzivnih boja je najčešći kada želimo da u domu stvorimo drugačiju atmosferu. Ovakav izbor je dobar, ali je potrebno držati se određenih pravila kako ne bi upropastili prostoriju i od doma napravili hladno i mračno mesto za boravak. Ukoliko boje nisu dobro kombinovane sa ostatko enterijera mogu izazvati suprotan efekat od onoga što želimo.

Prvo pravilo je da ne treba krečiti više zidova jedne prostorije u intenzivnu boju. Preporuka je da se jedan zid okreči u intenzivnu boju, dok druge zidove možete okrečiti u smirene i nežne tonove. Još jedno pravilo odnosno faktor na koji treba obratiti pažnju jeste nameštaj koji se nalazi u prostoriji. Ukoliko niste planirali da menjate nameštaj, onda boju treba prilagoditi istom.

Intenzivne boje odlično izgledaju u prostranim prostorijama, dok se za manje prostorije preporučuje korišćenje pastelne i neutralne boje.

Neutralne boje

U neutralne boje spadaju bela, crna, siva, bež i krem boja. Ove boje donose eleganciju i mogu se kombinovati sa svim drugim bojama. Ukoliko znate kako da iskombinujete belu crnu i sivu boju. 

One će stvoriti moderan i elegantan utisak prostora. Ako je vaš izbor crno-bela kombinacija, između ove dve boje možete postaviti sivu boju kako bi ste izbegli veliki kontrast. Tamne boje se ne preporučuju za male prostorije bez obzira na svetlost u njima. Crna i siva boja će vizuelno smanjiti prostor.

Pastelne boje

Pastelne boje su idealne za krečenje malih prostorija. Stvaraju efekat udobnosti i prostranstva pa samim tim ne utiču da prostorija izgleda manje nego što jeste. Pastelne boje se mogu kombinovati sa jakim bojama. Pastelne boje se mogu koristiti i za krečenje velikih soba, odnosno prostorija. Pastelna boja u kombinaciji sa nameštajem pravi efekat toplog, veselog i umirujućeg.

Uticaj boja na raspoloženje

Na koji način boje utiču na raspoloženje?

Boje u enterijeru su zapravo odraz vaše ličnosti. Uticaj boje na raspoloženje je značajan, a pored toga one imaju moć da promene oblik i veličinu prostora, ali i samog nameštaja koji se nalazi u prostoriji. Boje na ljude utiču aktivno, pasivno i neutralno.

Plava boja

Plava boja se smatra umirujućom, jer spušta krvni pritisak, smanjuje broj otkucaja srca i takođe podstiče na sporo disanje. Plava boja je najčešći izbor za spavaće sobe i kupatila. Tamno plava boja budi osećaj tuge kod ljudi. Ukoliko prostorija ima malo svetla, pastelno plava boja može biti hladna. Svetlo plavu boju treba kombinovati sa toplim nijansama nameštaja. Tirkizno plava boja u dnevnim sobama pruža osećaj opuštenosti.

Crvena boja

Crvena boja je odlična jer budi uzbuđenje i postiče na razgovor ljudi u trpezariji ili dnevnom boravku. Ukoliko se crvena boja nalazi u hodniku, ona ostavlja jak utisak. Ova boja se smatra da za stimulans u spavaćim sobama, a ukoliko je svetlo u tim prostorijama prigušeno ona će delovati elegantno i bogato.

Žuta boja

Žuta boja asocira na sreću i veselje. Bez obzira što je ova boja vesela boja, ne preporučuje se da bude glavna boja u prostoriji. Žuta boja stvara ljutnju i frustraciju, ali sa druge strane u hromoterapiji se koristi za pročišćavanje tela i stimulisanje nerava. Previše žute boje može izazvati glavobolju i mučninu. Žuta boja povećava koncentraciju.

Zelena boja

Ova boja je najmirnija i najprijatnija boja za oči. Ova boja ima veze sa prirodom. Često se koristi kao glavna boja za uređenje. Zelena boja oslobađa od stresa i pomaže pri opuštanju. Odličan je izbor za spavaću sobu. Zelena boja poboljšava brzinu čitanja i razumevanja pročitanog.

Narandžasta boja

Narandžasta boja je dobar izbor za prostorije u kojima se trenira, jer izaziva uzbuđenje i entuzijazam. Ovo je topla i energična boja. Takođe se koristi na gradlištima ili mestima gde postoji opasnost od povreda jer je lako uočljiva.

Roza boja

Ukoliko izaberete pravu nijansu roze boje dobićete utisak topline i ženstvenosti. Jarko roza boja deluje luksuzno i glamurozno. Svetle nijanse roze boje sa druge strane su opuštajuće i deluju smirujuće. Roza boja se smatra ženskom bojom i označava nežna osećanja.

Ljubičasta boja

Ljubičasta boja se vezuje za luksuz, bogatstvo i kreativnost. Tamno ljubičasta boja je bogata i sofisticiata. Boje lavande i jorgovana donose mir. Ljubičasta se dobro kombinuje sa crnom, belom i srebrnom. Pogodna je za kupatilo, kuhinju i dnevni boravak.

Crna boja

Crna boja stvara apsolutnu jasnoću i postiže dobru ravnotežu sa belom bojom. Crna boja je najgušća boja. Višak crne boje može izazvati agresiju i nervozu. Crnu boju je najbolje koristiti u malim dozama, kao akcenat.

Braon boja

Braon boja se vezuje za prirodu i zemlju. Pruža osećaj topline i udobnosti, a ljudima omogućava da se osećaju prijatno i sigurno. Tamno braon boja se može kombinovati sa plavom, zelenom i roze bojom.

Oker boja

Oker boja poboljšava funkciju mozga i podiže raspoloženje. Takođe ova boja razvija kreativnost. Sa druge strane, potrebno je izbegavati ovu boju u dečijim sobama jer negativno utiče na razvoj nervnog sistema.

Trend boje za krečenje u 2022. godini

Boje za krečenje koje će u ovoj godini preovladati su:

Puter krem – Neutralna i tradicionalna boja koja deluje elegantno i sofisticirano. Puter krem boja je udobna i bogata, i preporučuje se kao osnovni ton u prostoriji. Ova boja se odlično slaže sa braon drvetom.

Kvarc zelena – Potreba da se priroda unese u dom je nezaobilazna, ali je potrebno napraviti balans. Kvarc zelena boja može biti detalj u komadima nameštaja, draperija ili dekorativnih predmeta.

Tech plava – Ova boja je hrabra i provokativna boja. Sa ovom bojom vaš dom može biti primamljiv i pitom.

Tamni hrast – Ovom nijansom se postiže luksuz i sofisticiranost prostora. Možete je koristiti za podne obloge, komode ili dekorativne predmete.

Charlotte pink – Zagasita boja koja odaje utisak smelosti i luksuza.

Dahlia narandžasta – Boja koja asocira na radost, svetlost i entuzijazam. Može se koristiti za bojenje zidova, komada nameštaja ili za detalje.

Tu je i sjajan članak o bojama koji treba pročitati: Vrste boja za zidove

Pozovite nas

Bez obzira da li vam je potrebna kompletna adaptacija stana, krečenje, sređivanje stolarije ili bilo koje vrste molerskih radova, AG-Adaptacija je uvek na raspolaganju da izađe na teren!

5 3 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Zidanje kamenom
Zidanje kamenom

Današnja tema je zidanje kamenom, odnosno koji sve načini zidanja kamenom postoje kao i koje su glavne karakteristike istih. Takođe ćemo reći nešto više i