Pretraga

0604492300

Podno grejanje: spoj korisnog i uštede energije

Da li već razmišljate kako ćete provesti zimu ili još uvek uživate u čarima leta?

Ukoliko ste se pronašli u prvom delu pitanja, onda je ovo pravi tekst za vas, još ako volite da unapređujete svoj život i dom, definitivno čitajte dalje, a ako ste od ovih drugih, čitajte i nastavite sa uživanjem 🙂.

U ovom tekstu ćemo istražiti kako podno grejanje može biti idealna kombinacija za stvaranje, pre svega toplog, udobnog i vizuelno privlačnog prostora.

Podno grejanje je tehnologija koja se sve više koristi u modernim domovima zbog svojih fantastičnih karakteristika. Osim što pruža efikasno i ravnomerno zagrevanje prostora,  takođe ima i estetsku prednost u odnosu na tradicionalno grejanje sa radijatorima. Ono može biti glavni način grejanja stambenih i uslužnih prostora ili dodatni vid zagrevanja prostorija.

Podno Grejanje

Efikasnost i estetika podnog grejanja

Podno grejanje se sve više preferira u odnosu na tradicionalne radijatore zbog veće efikasnosti. Šta to konkretno znači za vas?

Ovakvim sistemom se prostorije zagrevaju postepeno, stvarajući prijatnu i ravnomernu temperaturu koja se zadržava duže vreme. Kako podno grejanje koristi plastične cevi ili električne kablove postavljene ispod podne površine, nema potrebe za zauzimanjem zidnog prostora ili preprekama pri postavljanju nameštaja. Pored efikasnosti, podno grejanje ima i brojne estetske prednosti. Jedna od njih je uklanjanje vidljivih radijatora koji često narušavaju izgled prostora. Uobičajeno pogodno mesto za neki ormarić, sto ili fotelju je ispod prozora, ali radijatori, koji se najčešće tu nalaze, zauzimaju mesto i  narušavaju uklapanje.

Vrste podnog grejanja

Postoji nekoliko vrsta podnog grejanja, svaka sa svojim karakteristikama, prednostima i manama. Evo detaljnog pregleda nekih od najčešćih vrsta:

Hidraulično podno grejanje

Ova vrsta grejanja koristi plastične cevi kroz koje prolazi topla voda koja zagreva prostor.

Prednosti:

 • Efikasno i ravnomerno zagrevanje prostora.
 • Ne zahteva dodatno grejno telo u prostoriji (poput radijatora), čime se oslobađa prostor na zidovima.
 • Može se povezati na različite izvore toplote, kao što su kotlovi na gas, drva ili električni kotlovi.

Dugoročno isplativo zbog niže potrošnje energije u odnosu na neke druge sisteme grejanja.

Mane:

 • Veća početna investicija zbog potrebe za instalacijom kotla i sistema cevi.
 • Instalacija hidrauličkog podnog grejanja zahteva stručnost i pravilno planiranje kako bi se obezbedila pravilna raspodela toplote.
 • Može biti sporiji u postizanju željene temperature u poređenju s nekim drugim sistemima grejanja.

Električno podno grejanje

Ova vrsta podnog grejanja koristi električne grejne kablove ili grejne mreže koje se postavljaju ispod podne površine.

Prednosti:

 • Brže zagrevanje prostora u odnosu na hidraulično podno grejanje.
 • Lakoća instalacije.
 • Mogućnost individualnog podešavanja temperature u svakoj prostoriji.
 • Nema potrebe za kotlom ili sistemom cevi, što smanjuje početne troškove.

Mane:

Veća potrošnja električne energije u poređenju s hidrauličnim podnim grejanjem, a samim tim i veći troškovi računa.

 • Ograničenja u pogledu maksimalne snage koju električna mreža može da pruži.
 • Postavljanje i održavanje električnog podnog grejanja može da bude složenije ukoliko dođe do prilagođavanja ili popravke.
 • Potrebno je pažljivo planiranje rasporeda električnih grejnih elemenata kako bi se postiglo ravnomerno zagrevanje prostora.

Infracrveno podno grejanje

Infracrveno podno grejanje koristi infracrvene zrake za direktno zagrevanje objekata i površina u prostoru. Ova vrsta grejanja nije toliko zastupljena kod nas još uvek, ali ćemo joj ipak ukazati pažnju, jer će se u budućnosti sve više koristiti.

Prednosti:

 • Brzo zagrevanje prostora, smanjenje vremena potrebnog za postizanje željene temperature.
 • Efikasno korišćenje energije, jer zagreva objekte direktno, umesto zagrevanja vazduha.
 • Nema potrebe za sistemom cevi ili kotlom.
 • Dostupnost različitih oblika i formata infracrvenih panela, što omogućava prilagođavanje različitim prostorima.

Mane:

 • Potrebno je pažljivo planiranje postavljanja panela kako bi se postiglo ravnomerno zagrevanje prostora.
 • Veći  troškovi ulaganja u poređenju sa drugim sistemima grejanja.
 • Može da dođe do potrebe za kombinovanjem sa drugim izvorima grejanja u većim prostorima ili tamo gde se zahteva intenzivnije zagrevanje.

Važno je uzeti u obzir vaše potrebe i karakteristike prostora prilikom izbora vrste podnog grejanja. Takođe, konsultacija sa stručnjacima za grejanje je preporučljiva, a mogli bismo reći i neophodna, kako bi se odabrala najpogodnija opcija za određen prostor.

Majstor Postavlja Podno Grejanje

Izvođenje podnog grejanja

Izvođenje se vrši u nekoliko koraka, a metoda i materijali, koji se koriste, mogu da variraju u zavisnosti od specifičnih potreba i želja. U nastavku teksta ćemo uzeti u obzir hidraulično i električno podno grejanje, jer su trenutno najtraženije opcije.

Planiranje i priprema:

 • Pre svega, potrebno je napraviti detaljan plan po kome će se vršiti izvođenje radova. Ovo uključuje odabir vrste podnog grejanja (hidraulično ili električno), određivanje tačke priključenja na sistem grejanja, kao i proračun opterećenja sistema.
 • Zatim se vrši priprema podloge. Podloga mora biti čista, ravna i suva kako bi se osigurala pravilna instalacija.

Postavljanje cevi/kablova:

 • Za hidraulično podno grejanje, plastične cevi se postavljaju u mrežastom ili zmijolikom uzorku na pripremljenu podlogu. Cevi se često pričvršćuju posebnim držačima kako bi se osiguralo njihovo pravilno pozicioniranje.
 • Za električno podno grejanje, električni grejni kablovi ili mreže se postavljaju na podlogu i pričvršćuju kako bi se osiguralo ravnomerno raspoređivanje grejnog elementa.

Povezivanje na sistem grejanja:

 • Za hidraulično podno grejanje, plastične cevi se povezuju na sistem centralnog grejanja. Ovo uključuje priključivanje na kotao ili izvor toplote, kao i na regulator temperature i cirkulacionu pumpu.
 • Za električno podno grejanje, grejni kablovi/mreže se povezuju na odgovarajući električni izvor.

Izolacija i nivelacija:

 • Nakon postavljanja cevi/kablova, podloga se često prekriva termičkom ili zvučnom izolacijom kako bi se sprečio gubitak toplote prema dole i poboljšala akustična izolacija.
 • Zatim se izvršava nivelacija poda, čime se postiže ravna površina za postavljanje završnog sloja poda.

Završni sloj poda:

 • Nakon izolacije i nivelacije, postavlja se završni sloj poda po izboru, kao što su keramičke pločice, laminat, parket ili epoksidna smola.

Raspon troškova za podno grejanje u Srbiji može značajno da varira u zavisnosti od više faktora, uključujući površinu prostora, vrstu podnog grejanja, izabrane materijale, pristup instalaciji i sl.

Generalno, hidraulično podno grejanje zahteva veća ulaganja, u odnosu na električno, zbog potrebe za kotlom i kompleksnijim instalacijama. Međutim, hidraulično podno grejanje je efikasnije i dugoročno isplativije u pogledu energetske potrošnje.

Kada je reč o troškovima instalacije, prosečni raspon cena može okvirno da bude:

Napomena: ovo su samo okvirne cene i mogu značajno da variraju u zavisnosti od specifičnih uslova i dogovora sa izvođačima radova. Preporučuje se kontaktiranje stručnih izvođača kako biste dobili tačne procene troškova za vašu konkretnu situaciju.

Održavanje sistema podnog grejanja

Redovno održavanje pomaže u sprečavanju problema, otkrivanju potencijalnih kvarova i očuvanju performansi sistema. Napravićemo i  detaljni pregled nekih bitnih stavki koje treba da vam stoje kao podsetnik u cilju dugoročnog održavanja:

Čišćenje:

 • Redovno čišćenje podne površine je važno kako bi se uklonile prašina, prljavština i ostaci koji mogu smanjiti efikasnost grejanja. Koristite mekane metle, usisavače sa mekim četkicama ili mikrofiber krpe za čišćenje.
 • Izbegavajte upotrebu agresivnih hemijskih sredstava koja mogu oštetiti podnu oblogu ili izolaciju sistema. Koristite blage deterdžente preporučene od strane proizvođača.

Provera pravilnog rada:

 • Periodično proveravajte ispravnost rada sistema podnog grejanja. Obratite pažnju na ravnomernost zagrevanja prostora, odziv sistema na promene temperature i eventualne nepravilnosti.
 • Proverite termostate, regulatore temperature i ostale kontrolne elemente kako biste bili sigurni da pravilno funkcionišu.

Održavanje podne obloge:

 • Pravilno održavanje podne obloge je takođe važno. Ukoliko imate keramičke pločice, proverite fugne i popravite eventualna oštećenja kako biste sprečili prodor vlage.
 • Kod drvenih ili laminatnih podova, vodite računa o vlažnosti prostorije kako biste sprečili deformaciju poda. Preporučuje se upotreba vlažnih krpa ili mopa umesto kvašenja poda prilikom čišćenja.

Servisiranje sitema:

 • Periodično servisiranje sistema podnog grejanja od strane stručnih lica je važno za održavanje njegove efikasnosti. Tehničari će proveriti pritisak, cirkulaciju vode, stanje cevi/kablova i ostale komponente sistema. Oni će takođe proveriti da li postoje eventualna curenja i izvršiti potrebne popravke.

Ukoliko primetite bilo kakve probleme u radu sistema podnog grejanja, kao što su hladni ili pregrejani delovi poda, neujednačeno zagrevanje ili gubitak efikasnosti, odmah kontaktirajte stručnjaka za grejanje. Ne pokušavajte samostalno da popravljate kvar, već se oslonite na stručno znanje i iskustvo profesionalaca.

Zaključak

Podno grejanje je savršen izbor za stvaranje toplog, udobnog i funkcionalnog doma.

Pravilno dugoročno održavanje podnog grejanja pomaže u očuvanju njegove efikasnosti, produžava njegovu trajnost i smanjuje rizik od kvarova. Redovna provera, čišćenje, održavanje podne obloge i servisiranje sistema su najvažniji koraci u održavanju optimalnog funkcionisanja podnog grejanja.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice u vezi sa dugoročnim održavanjem sistema podnog grejanja, preporučuje se kontaktiranje stručnjaka za grejanje koji će vam pružiti neophodne savete i podršku.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Farba za gvozdje 3u1 Antik

Sredite metalnu ogradu u svom dvorištu čak tri puta brže uz JUBIN Metal 3u1 Antik. Ovaj premaz na alkidnoj osnovi pruža kvalitetnu i dekorativnu zaštitu

Problem vlage

Kako rešiti problem vlage? Majstori znaju koliko veliki broj stambenih objekata ima problema s vlagom. Vlaga loše utiče ne samo na objekat već i na

Lakiranje Parketa 1 528x820
Stan u Vojislava Ilića

Okreceno (1) Stanovi U Vojislava Ilica Skele Ispred Zgrade Postavljanje Parketa Gotov Parket Okreceno Lakiranje Parketa 1