Pretraga

0604492300

Koliko traje sušenje boje nakon krečenja?

Ako vam predstoji krečnje, farbanje ili bilo šta što podrazumeva molerske i farbarske radove, verovatno se pitate koliko se dugo suši boja nakon radova. I logično je, svi smo nestrpljivi da se posao što pre završi, da ponovo namestimo sve po svom ukusu, udobno se zavalimo u omiljeni komad nameštaja i uživamo u novom izgledu prostora.

Zašto je potrebno da se boja osuši dobro?

Boja je složena u svom sastavu, a različiti hemijski sastojci u njoj, kao i baze od vode ili ulja, čine da vremena sušenja variraju od samog proizvođača,  specifikacija, deklaracije ali dosta i od uslova u kojim se sa njom i radi.

Ako se pitate zašto je potrebno da se boja osuši dobro, bilo između premaza, bilo njenog finalnog sloja, postoji mnogo više razloga od onih koji podrazumevaju da majstorima vidite leđa. Sasvim sigurno je da je najvažnija stavr kod sušenja boje, to što njena vlažnost utiče na konačan izgled radova. Malo vlage i dovoljno je da se najbolje krečenje pretvori u loše.

Sušenje Boje Nakon Krečenja

Sušenje boje između premaza

Dvostruko, trostruko ili višestruko premazivanje jedne površine, podrazumeva proces sušenja između svakog nanetog sloja. Ali jedan od najsigurnijih načina da uništite svoju boju je nanošenje sledećih slojeva pre nego što oni prethodni slojevi potpuno očvrsnu.

Boja mora da se suši određeni vremenski period, jer je ona u svom svežem stanju mokra, tečna i sklona skidanju. Ako se taj period ne ispoštuje, sledećim mazanjem svedočićete prugastom i umrljanom izgledu, na čijoj se površini stvaraju mehurići. Svaki potez četke ili valjka biće katastrofalan.

Suvo ili dovoljno suvo za nov sloj

Da li nanošenje više slojeva podrazumeva da se prethodni sasvim i potpuno osuši?

Za potrebe ponovnog premaza, vreme sušenja je varljivo. Lako je poverovati da ako se boja može dodirnuti prstima bez otisaka, može se dodirnuti i četkom i valjkom. Imajte u vidu da se odmah ispod gornjeg suvog sloja boje, nalazi i onaj dublji sloj boje koji se još uvek suši.

Vreme koje je potrebno da se vaša boja dovoljno osuši kako bi moler naneo još jedan sloj, biće kraće od vremena potrebnog da boja bude zaista suva na dodir. Da biste sprečili bilo kakvu štetu i izbegli duple radove i prepravke, budite sigurni da poslujete samo sa profesionalnim majstorima, koji poseduju i znanje i iskustvo. Svaki profesionalni moler zna razliku između suve boje za vraćanje nameštaja i završavanje radova i između dovoljno suvog da se nanese drugi sloj.

Koliko se u proseku suše boje?

Ovo će u velikoj meri zavisiti od vrste boje koja se koristi, ali po opštem pravilu se boje na bazi vode suše brže od boja na bazi ulja. To je zato što voda u ovim bojama isparava da bi se boja osušila, a u bojama na bazi ulja nje ni nema. Boja na bazi ulja je izdržljivija i duže se suši od boja u čijoj se osnovi nalazi voda.

Iako je generalno opisano prosečno vreme sušenja dva do četri sata za one na bazi vode, a šest do dvanaest za uljane, može biti potrebno da pričekate i ceo dan kako biste naneli sledeći sloj i bili sigurni da je površina potpuno suva.

Niže temperature i višak vlage usporavaju vreme sušenja boja na bazi vode jer sprečavaju njeno prirodno isparavanje. Većina boja na bazi vode će se optimalno sušiti u prostoriji koja je prosečna temperatura oko 22 stepena, sa malim procentom vlažnosti vazduha. Boje na bazi ulja će se najbolje sušiti na sobnoj temperaturi u rasponu između 10  i 35 stepeni.

Smernice proizvođača za proces sušenja

Osnovne smernice oko vremena sušenja, naći ćete na samom uputstvu ili deklaraciji, koje daje sam proizvođač boje. Imajte na umu da su ova uputstva samo generalne smernice i da se one nikako ne mogu odnositi na svaki zid, prostor ili namenu podjednako.

Vreme sušenja se može znatno razlikovati u zavisnosti od uslova, tako da je jednostavno rešenje da uradite test na dodir. Sačekajte da se približi preporučeno vreme sušenja,  izaberite zaklonjen ili neuočljiv deo i lagano dodirnite boju. Ako je i dalje lepljivo, ostavite i pokušajte ponovo sat ili dva kasnije kasnije.

Kako ubrzati proces sušenja boje na zidovima?

Uslovi u prostoriji u kojoj se izvode radovi umnogome utiču na to koliko brzo se boja može osušiti. Mračne, vlažne, neprovetrene i zatvorene prostorije, svakako će samo odužiti ovaj proces. Umesto toga, ukoliko imate mogućnosti, otvorite širom vrata i prozore da biste stvorili stalan protok vazduha.

Svakako vodite računa da u ovom slučaju napolju nije previše hladno, previše toplo ili vlažno vreme. U uslovima gde nemate prirodnu ventilaciju, poslužite se trikom sa ventilatorom. Cirkulacija vazduha omogućena čak i malim ventilatorom ubrzava vreme sušenja boje. Sve ove metode će takođe pomoći da se brže oslobodite svih neželjenih isparenja.

Želite savršene zidove i savršenu boju bez razmišljanja o sušenju?

Najbolji način da dobijete lepe, dugotrajne rezultate krečenje je angažovanje profesionalnih majstora. AG adaptacija nudi baš to – maksimalno savršeno krečenje i vašu minimalnu brigu i napor. Pozovite odmah.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas: