Pretraga

0604492300

Estrih – Možda ste i čuli ali ovo morate pročitati

Osnovna funkcija koju ima estrih je da bude podloga podnim oblogama. Estrih predstavlja glazuru poda, tanak je i ujednačen sloj. Ono što se nalazi između noseće ploče i estriha jeste zvučna izolacija. Estrih možemo podeliti, prema konstrukciji, na plivajuće, vezivne i klizne estrihe. Plivajući estrih se njačešće postavlja u stambene objekte kako se zvuk ne bi prenosio na konstrukciju objekta.

Debljina estriha

Na debljinu estriha utiče mnogo faktora, odnosno da li se ispod estriha nalazi podno grejanje ili ne. Za kuće se koristi ementni estrih tvrdoće C16/20. Klasičan estrih se sastoji od prirdonog peska, cementa, vode i PE armiranih vlakana. Najtanji estrih je 4,5 cm a najdeblji 8 cm.

Estrih cementna košuljica

Cementni estrih

Debljina cementnog estriha je između 4 i 8 cm. Gotov estrih, je pripremljen za upotrebu tako da se ravnomerno stvrdnjava, suši i obrađuje na licu mesta.

Sušenje

U zavisnosti od debljine estriha, postoji razlika u sušenju istog. Na primer, 1 cm debljine suši nedelju dana, odnosno 6 cm se suši čak 20 – 30 dana, ali i vreme sušenja zavisi i od vrste podne obloge koja će biti postavljena preko estriha.

Samorazlivni

Ono što predstavlja samorazlivni estrih jeste vrsta poda koja se u tečnom stanju izliva preko podloge. Prednosti samorazlivnog estriha u odnosu na klasičan estrih su da je tanji i da se brže suši. Takođe omogućava veću iskoristivost toplote, visoke je tvrdoće , otporan je na pritisak kao i na savijanje. 

Samorazlivni estrih predstavlja odličnu pdologu za kamene ploče, laminat, keramičke pločice i druge materijale. Odličan je za kombinovanje sa podnim grejanjem, odnosno estrih u tečnom stanju se izliva preko cevi podnog grejanja tako da se ceo prostor ravnomerno popuni i pokriva cevi. Kada je reč o pripremi poda i razlivanju estriha, najvažnije je da se se konstrukcija poda sasvim osuši i stvrdne. 

Nakon toga se po obodu površine postave trake elastičnog materijala i zatim sledi postavljanje posebne folije preko celog poda, a moguće je koristiti i odgovarajuće premaze. 

Preko same folije ide termoizolacija, onda još jedna folija ukoliko ima potrebe za tim. I na kraju se izlije samorazlivni estrih. Smesa koja se koristi za samorazlivni estrih se uglavnom kupuje već pripremljena, sa vodom se meša u mešalici i pomoću creva se razliva po određenoj površini.

Brzosušeći

Brzosušeći estrih se najčešće koristi kada se sa gradnjom žuri. On se, zbog dodataka koje sadrži, suši za 24 sata. Kada se osuši preko njega treba da se postave podne obloge i to što pre kako ne bi povukao vlagu iz okoline.

Suvi

 je mnogo lakši u odnosu na cementni estrih. Suvi estrih se sastvalja od više slojeva knauf – ploča koje se postavljaju na nivelisanu podlogu. Ukoliko prostorija u koju se postavlja suvi estrih nije izložena vlazi, estrih se može odmah koristiti. Mana suvog estriha je sama cena, jer je dosta skuplji u odnosu na klasičan estrih.

Cementna košuljica o kojoj smo pisali u prošlom članku je vrlo bitan članak za pročitati kada već čitate o estrihu.

Šta uraditi kada se estrih polomi?

Kada je reč o šupljinama odnosno pukotinama u estrihu, potrebno je ukloniti estrih do same šupljine. Šupljina se može pronaći korišćenjem alata poput krampa. Nakon pronalaska šupljine sledi njeno popunjavanje smesom od peska i cementa. Pre samog izlivanja potrebno je šupljinu navlažiti vodom.

Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Psihološki uticaj boja

Psihološki uticaj boja Boja je svetlost koja putuje talasima do nas od Sunca u istom elektromagnetskom spektru kao radio i TV tala- si, mikrotalasi, x-talasi…

Cene Stanova U Beogradu
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih stambenih zgrada u centru do