Pretraga

0604492300

Šta je i kako se postavlja cementna košuljica?

Cementna košuljica predstavlja sloj poda koji se koristi kako bi se stvorila ravna podloga za podnu površinu, i kao takav je neizostavan deo prilikom izrade poda. Optimalna debljina cementne košuljice iznosi oko 5 cm.

Postavljanje cementne košuljice

Kada je reč o postavljaju cementne košuljice, proces je jednostavan. Odnosno proces postavljanja predstavja izlivanje dobro izmešane smeme cementa, agregata i vode kako bi se postavio čvrst i ravan sloj. Cementna košuljica se postavlja preko termo tj zvučne izolacije u podu, ali se nekad izliva i direktno na betonsku osnovu. Ukoliko je reč o izlivanju cementne košuljice preko termo ili zvučne izolacije potrebno je voditi računa o tome da izolacioni materijal bude čvrst kako bi mogao da podnese teret cementne košuljice, kao i nameštaj i kretanje ljudi.

Ručna i mašinska izrada

Ručna izrada i samo nanošenje košuljice se radi kada je reč o manjim površinama. Mašinska izrada cementne košuljice se vrši na različite načine, ali najčešće se sastojci mešaju u mašini koja potom izbacuje ovu mešavinu pod pritiskom na podnu površinu. Dispenser se koristi kako bi se mešavina nanela ravnomerno na cementnu košuljicu. 

Kada je smesa na podu, onda sledi nivelisanje koje omogućuje da cementna košuljica bude ravna i u istom nivou u svim tačkama. Nakon nivelisanja sledi izravnjavanje. Prilikom izravnjavanja se koristi rotirajuća mašina. Kako bi se sprečilo pucanje cementne košuljice, nakon izravnjavanja je potrebno iseći površinu košuljice na određenim mestima kako bi se sastojala iz više manjih celina. 

Ovo se obavlja fugačem, kako bi sam presek između ploča bio čist. Ono gde se pravi presek je na mestima gde će biti postavljeni pragovi i po sredini ploče.

Cementna košuljica

Ojačanje cementne košuljice

Postavljanjem specijalnih mrežica se ojačava cementna košuljica ukoliko je to potrebno. Mrežice koje se koriste za ojačavanje cementne košuljice su tanke i čelične. Takođe je moguće koristiti i polipropilenska vlakna koja se dodaju osnovnoj smesi od cementa, vode i agregata. Pored sprečavanja pukotina u cementnoj košuljici koje ova vlakna pružaju, druga prednost kod polipropilenskih vlakana je ta da su otporna na koroziju.

Nega cementne košuljice je takođe bitna. Način nege se vrši periodičnim vlaženjem kako ne bi nastale pukotine u površini. Preko cementne košuljice se postavlja pod, ali se nekada i sama košuljica može koristiti kao podna površina, i to u slučaju kada se prostori ne koriste često. Odnosno kancelarije, spremišta, garaže i drugi prostori u kojima ne boravi veliki broj ljudi. Ukoliko je reč o prostorima koji imaju veliku frekvenciju ljudi koji u istim borave, cementna košuljica mora imati podnu površinu kao završni sloj. Razlog tome je što je cementna košuljica podložna habanju.

Šta je estrih?

Osnovna funkcija koju ima estrih je da bude podloga podnim oblogama. Estrih predstavlja glazuru poda, tanak je i ujednačen sloj. Ono što se nalazi između noseće ploče i estriha jeste zvučna izolacija. Estrih možemo podeliti, prema konstrukciji, na plivajuće, vezivne i klizne estrihe. Plivajući estrih se njačešće postavlja u stambene objekte kako se zvuk ne bi prenosio na konstrukciju objekta. Posvetili smo jedan poseban članak o estrihu pa pročitajte detaljnije.

Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Tegola
Tegola kao krovni prekrivač

Tegola postaje postepeno sve zastupljenija kada je reč o krovnim pokrivačima. Materijal je male mase i vrlo se jednostavno postavlja. Tegola se može primeniti na