Pretraga

0604492300

Jednobojni a šareni zidovi – tragovi krečenja

Jedva ste čekali da okrečite sobu, kuću, stan ili samo jedan zid. Radovali ste se izvanrednim rezulatatima i uživanju u samom pogledu na tek obavljene radove. Međutim, stvari ipak nisu ni blizu kakve ste očekivali. Jenobojni zdiovi u dugo biranoj nijansi sada su sve osim jednobojni i savršeno ujednačeni. Šarenilo, odnosno tragovi četke i valjka se nesmetano prostiru celom površinom. Nažalost, ovo nije tako retka pojava. Nestručan, amaterski i često rad u sopstvenoj režiji dovodi baš do ovoga.

Tragovi Krecenja

Koji su uroci tragova valjka ili četke nakon krečenja?

Ako ste ikada sami krečili nešto, verovatno ste upoznati sa pojavom tragova koji ostaju pri pomeranju valjka ili četke. Šta je uzrok ovim ružnim prugama koje su itekako vidljive, pogotovo nakon što se boja osuši. Najčeće su to par faktora, poput izbora pogrešnog valjka, neadekvatnog, starog i oštećenog, korišćenje puno ili malo boje, korišćenje nekvalitetne ili neodgovarajuće boje. Takođe, tehnika krečenja koja nije profesionalna nego se pokreti valjkom vrše kako bilo a ne kako i treba, dovodi do istog efekta.

Pogrešna boja i tragovi krečenja

Kada razmišljate da se sami upustite u projekat krečenja to zaista može delovati jednostavno i bez izgleda da se nešto mnogo može i pogrešiti. Nažalost, to i nije tako baš. Mnogo toga može i obično i krene po zlu. Kao prvo, dosta razloga je u samom izboru boje a koja se opet bira i na osnovu površina ali i njihovog stanja.

Postoje različite vrste boja, na bazi vode ili ulja, ali one su i posebno formulisane svojstveno određenom materijalu, pa se tako izdvajaju boje za beton, drvo, metal… Ako se slučajno desi da se pogrešna boja nanese na zid kojem nije namenjena, ne samo da neće biti najboljeg izgleda, nego obično zahteva da se sve rađeno ukloni i krene ispočetka. Sve što se pogrešno iskombinuje, dovodi do zidova koji su šareni, u tragovima, ne suše se, nema pokrivne moći i mnoštva drugih neželjenih stvari.

Da li je dovoljno pogledati etiketu i pročitati čemu je namenjena boja?

Kao što je ranije spomenuto, vrlo je bitno znati namenu određene boje i obratiti pažnju na njene specifikacije koje obično proizvođač opisuje na deklaraciji. Da li je dovoljno samo pogledati etiketu ili nalepnicu sa deklaracijom pa znati da će sve biti ok? Naravno da ne. Svakako da ćete naći generalne smernice napisane, kao što su za šta je određena boja, kako se nanosi, razređuje itd. Međutim, proizvođač ne zna kakav je vaš zid, koliko je oštećen, u kakvom je stanju, da li je prljav, mastan ili bilo šta drugo. Takođe, ispod nekih boja je neophodan prajmer ili podloga, radi njihovog boljeg prijanjanja ili šmirglanje celog zida.

Tragovi Krecenja I Sareni Zidovi

Izabrali ste pravu boju za pravu namenu a zidovi su opet u tragovima?

Nije sve u boji niti u pripremi zida. Postoje i drugi uzroci tragova valjka ili četke i krečenja u pruge koje niste planirali. Prvi je da valjak nije bio dovoljno natopljen bojom. Kada se to dogodi, suv valjak struže po površini i skida boju sa već ofarbanih delova, ostavljajući tragove za sobom.

Drugi razlog za tragove valjka je kada je boja previše gusta. U ovom slučaju, valjak ne može ravnomerno naneti boju na površinu, što rezultira prugama. Čak i previše retka farba pravi duple spojeve koji rezultiraju crtama i linijama. Konačno, ako se vrši preveliki pritisak prilikom nanošenja boje, to takođe može izazvati pruge i linije.

U svim ovim slučajevima, jasno je da nije baš sve ni do boje ali je svakako do majstora.

Tip valjka i tragovi krečenja

Svaki zid i svaka površina i svaka boja, zahteva izbor pravog valjka za krečenje. Upotreba starih, grubih ili premekanih, valjaka neodgovarajuće veličine i materijala od kojih je napravljen, dovodi do šarenih zidova i tragova. Pojedini će se u kombinaciji sa određenim sastojcima iz farbi raspadati i kruniti, pa ćete osim pruga, na zidu imati i dosta materijala sa samog valjka. Sigurni smo da ne želite takve rezultate.

I u ovom slučaju, uglavnom pravi problem nije valjak, nego moler koji nije znao da odabere onaj pravi.

Tehnika krečenja koja obezbeđuje ujednačenost

Uz odgovarajuću tehniku, adekvatnu boju, alat i pripremu zida, krečenje mora biti savršeno jednako u svakom milimetru svoje površine. Profesionalni moler tačno zna odakle kreće krečenje, koje pokrete pravi valjkom ili četkom i u kom smeru. Takođe, zna i tačno koliko boje je potrebno i koje gustine. Bilo koja greška u tehnici krečenja, dovodi do pojave pruga i jasnih i vidljivih pokreta valjkom koje je i pravio.

Vlažnost i temperatura takođe utiču na finalni izgled boje na zidu

Jedan od glavnih razloga za stvaranje tragova i pruga od valjka jesu i oscilacije u vlažnosti vazduha. Kada se vlažnost poveća, boja postaje elastičnija i veća je verovatnoća da će se rastegnuti kada dođe u kontakt sa valjkom. To dovodi do neravnomernog nanošenja boje, što prelazi u neuredne i šarene zidove.

Temperatura takođe može igrati važnu ulogu u formiranju tragova valjaka. Kada je temperatura visoka, boja se brzo suši i to može dovesti do neujednačenog nanošenja. Pored toga, visoke temperature mogu uzrokovati da boja postane krhka i manje fleksibilna, što takođe doprinosi stvaranju pruga i linija od valjka.

Kako ispraviti greške koje su već načinjene?

Ako ste i pored svih upozorenja krečili sami i došli do išaranih zidova ili ste ispratili majstore i tek nakon potpunog sušenja primetili linije i tragove od krečenja, moramo da vam kažemo da je rešenje samo jedno – ispravka i ponovno krečenje.

Niste prvi i niste jedini i nije strašno. Bez stida i srama ako ste sami krečili i bez ljutnje ako ste angažovali pogrešnog, svejedno je šteta več načinjena. Budite srećni jer ste konačno na pravom mestu. AG adaptacija nudi visokokvalitetne završne molerske i dekorativne radove. Pozovite nas odmah da ispravimo greške i pošaljemo ih u nepovrat.

3 2 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas: