Pretraga

0604492300

Podloga za krečenje

Podloga Za Krečenje

Postoji toliko mnogo boja, tehnika, materijala, pa čak i alata koje nam prezentuju sa TV ekrana i interneta, bilo da ih gledamo u prelepim prostorijama ili samo kao reklame. Sa takvom ogromnom ponudom svega za krečenje i dekorisanje zidova, što navodno olakšava rad i nudi mnoštvo prednosti, često se najviše zanemaruje ono najbitnije – podloga za krečenje.  Da, dobro ste čuli. Podloga je važnija od svega što ste do sada mislili.

Zamislite da gradite kuću bez temelja koji će je osigurati da traje i bude stabilna i dugotrajna. Ne želite kuću bez temlja, zar ne? Zašto bi onda svoje sledeće farbanje ili krečenje radili bez adekvatne podloge?

U nastavku teksta, pokušaćemo da na što bolji način pojasnimo značaj ovog sredstva kao i zašto i kada je on neophodan.

Čemu služi podloga za krečenje?

Podloga za krečenje je ključni deo svakog profesionalnog molerskog i dekoraterskog posla i najčešće se definiše kao pripremni premaz (prajmer) koji treba naneti na površine pre bilo kakvog farbanja. Prednosti podloge se ogledaju u tome da daju dugotrajnost, bolju zaštitu i jaču adheziju (prijanjanje) između obojenih površina.

Ako pitate nas, ne postoji površina koja neće imati koristi od primene kvalitetne i odgovarajuće podloge. Naravno da je prajmer osnova svakog dobrog farbanja, odnosno krečenja. On pruža snažnu osnovu na koju se završni premaz snažno i dugotrajno lepi, bolju zaštitu i naravno trajnost. Ako se koristi prajmer slične nijanse kao onaj koji će biti završni, svakako ćete dobiti konzistentniju boju i ujednačeniju nijansu.

Kada koristiti podlogu za krečenje?

Podloga za krečenje deluje kao osnovni premaz, stvarajući osnovu za besprekoran posao bojenja i krečenja. Uvek treba da koristite podlogu ako treba da pokrijete nesavršenosti, prikrijete mrlje ili neutrališete boju površine pre farbanja. Ona takođe stvara osnovu za brilijantnu boju i njenu maksimalnu zasićenost.

Kada koristiti podlogu za krečenje svakako zavisi od stanja zidova koje nameravate obrađivati dalje. Uvek se gleda koliko je zid porozan, oljušten, uflekan, zaprljam, krpljen ili prepravljan u prošlosti, mastan ili bojen prethodno. U većini ovakvih slučajeva, biće potrebna upotreba podloge, kao i kada je zid zdrav ali prelazite sa tamnije na neku svetliju nijansu.

Neophodnost upotrebe podloge pri farbanju je u slučaju da površina koju farbate nije vodootporna ili će biti izložena različitim uticajima, poput velike količine vlage. Posebne podloge razvijene su tako da u sebi sadrže materije i supstance koje se efikasno bore i protiv buđi. Ovo je posebno naglašeno u novogradnji, kada se usled izgradnje samog objekta, zidovi napune vlagom a većina materijala koji se ugrađuju budu izloženi kiši i snegu. Takođe, svež beton, malter i ostali građevinski materijali, sadrže vodu, koja se kasnije i nakon useljevanja postepeno oslobađa.

Koliko podloge za krečenje je neophodno?

U većini slučajeva preporučujemo upotrebu jednog sloja podloge pre dva sloja odabrane boje kako biste postigli profesionalnu završnu obradu. Za porozne površine poput drveta i zidova ili za pokrivanje tamnih boja može biti potreban i drugi sloj prajmera. Svakako je potrebno pogledati samu površinu pre određivanja tačnog broja slojeva i neophodnosti upotrebe.

Za samu količinu pokrivnosti, uvek se gledaju specifikacije na samom proizvodu, koje su generalne smernice koje daje proizvođač. U svakom slučaju, iskusan majstor će predložiti najbolje rešenje na osnovu toga u kakvom stanju je površina koja se tretira.

Vrste podloga za krečenje:

Postoje različite vrste podloga dostupnih u prodaji u zavisnosti od namene i potreba. Neke od vrsta podloga za krečenje su namenjene za impregnaciju glatkih mineralnih i betonskih spoljašnjih i unutrašnjih površina, kao i gips kartonskih ploča. Postoje takođe podloge koje se koriste kod starih i novih zidnih površina radi boljeg prianjanja glet mase i disperzivne boje kao i one koje uklanjaju prašinu i druge fine čestice koje se ne mogu ukloniti mehaničkim čišćenjem.  

  • Podloge na bazi vode

Podloge na bazi vode čine sam materijal prijatnijim za upotrebu od podloge na bazi ulja za koji je potreban poseban razređivač. Prednosti koje ima prajmer na bazi vode je da se brzo suši, ima dobru neprozirnost i naravno – manje je štetan kod isparavanja. Takođe čišćenje četki, valjaka i ostale opreme biće lakše sa ovom vrstom podloge jer se ona rastvara u vodi.

Ova vrsta podloga koristi se za dugoročnu i kvalitetnu osnovnu zaštitu raznih vrsta površina u enterijeru i eksterijeru. Namenski se može koristiti kao podloga pre korišćenja završnih boja na akrilnoj ili uljanoj bazi, i to za različite površine. Može se koristiti na gipsanom zidu, drvetu pa čak i metalu. Ima visoku mogučnost prijanjanja i pogodna je kao osnovni premaz i međupremaz za nove i prethodno farbane površine.

  • Podloge na bazi ulja

Podloge na bazi ulja su takvog sastava koji ih čini veoma raznovrsnim i mogu se nanositi na različite površine kao što su drvo, čelik, metal, unutrašnji zidovi, spoljašnji zidovi i površine koje su već farbane. Ove višenamenske podloge zahvaljujući specifičnoj formuli, vrše dobru izolaciju i bore se efikasno protiv fleka od dima, prljavštine, masnim flekama, vlagom i pojavom buđi.

Osim što efikasno prekrivaju, ovakve podloge sprečavaju ponovno pojavljivanje problema. Posebne bele podloge, idealne su za upotrebu na plafonima i tavanicama. Podloge na bazi ulja se nešto sporije suše i pri čišćenju materijala i opreme biće potreban razređivač.

  • 2 u 1 proizvodi

Iako postoje proizvodi koji nude više premaza u jednom, poput podloge i boje, uvek se treba osloniti na teži i duži proces nanošenja svakog proizvoda posebno, jer to ipak garantuje najbolje rezultate. Ako želite dugoročno i najkvalitetnije rešenje, izbegavajte proizvode koji sadrže sve u jednom.

Za više informacija o najboljoj vrsti podloge za krečenje kao i o izboru odgovarajuće za vaš objekat, budite slobodni da nas kontaktirate. Naši iskusni majstori stoje iza više stotina realizovanih građevinskih projekata u oblasti završnih i dekorativnih radova i izborom AG adaptacije bićete sigurni u kvalitet i dugotrajnost.

5 6 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bogeski Boge
Bogeski Boge
2 meseci pre

Imam jednu nedoumicu. Treba zidove da krecim, na vec predhodno krecenje(gletovan je i sredjivan u kompletu pre 5 godina). Da li u tom slučaju ide prajmer, ako ide koji ide.
Zidove krecim poludisperzijom.
Hvala na odvojenom vremenu.

Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Hyundai Poslovni Prostor 700x820
Hyundai

Hyundai Sredivanje Hyundai Poslovni Prostor 700×820 Hyundai Ag Adaptacija Hyundai Hyundai Ag Adaptacija 2 Hyundai Krecenje Hyundai Krecenje Plafona Hyundai Moleraj Hyundai Poslovni Prostor Hyundai

Problem vlage

Kako rešiti problem vlage? Majstori znaju koliko veliki broj stambenih objekata ima problema s vlagom. Vlaga loše utiče ne samo na objekat već i na

Boje koje leče

Boje koje leče Boje su svuda oko nas – van kuće i u njoj, u hrani koju jedemo, odeći koju biramo, u sitnicama i detaljima koji