Pretraga

0604492300

Fasada i tipovi fasade za koje niste znali

Ono o čemu ćemo danas pisati jeste šta je to fasada,koju ulogu ima fasada na vašoj kući, koji tipovi fasade postoje, koje su osnovne karakteristike materijala koji se koristi za fasadu, kao i način na koji se fasada postavlja na objekat.

Fasada potiče od latinske reči facies, odnosno lice. Cilj svakog arhitekte odnosno majstora jeste oblikovanje fasade tako da se privuče pažnja posmatrača, tačnije kupca. Osnovna uloga svake fasade jeste sama toplotna izolacija.

Najidealnije godišnje doba za farbanje fasade je jesen, takođe i proleće je prihvatljivo, ali leto i zima nikako ukoliko želite najbolje rezultate.

Pre nego što se odlučite da uradite fasadu na vašem domu, najbitnije je uraditi izolaciju, jer time ćete zadržati višak toplote, smanjiti troškove grejanja, ali i prilagoditi temperaturu prostora u odnosu na godišnje doba, tačnije zimu ili leto.

Tipovi fasada

Tipovi fasada

Fasade razlikujemo prema materijalu od kog je napravljena, pa tako imamo sledeće tipove fasade:

  1. Ventilisane fasade
  2. Kontaktne-Demit fasade
  3. Drvene fasade
  4. Staklene fasade
  5. Kamene fasade
  6. Metalne fasade
  7. Betonske fasade

Kako bi ste znali koji je pravi izbor za vas, o svakom tipu ćemo vam reći par osnovnih i korisnih informacija.

Ventilisane fasade

Ventilisane fasade se najčešće koriste za poslovne objekte i hotele, a evo i zašto? Ono što odlikuje ovaj tip fasade je odlične termičke karakteristike, kvalitet završne obloge i trajnost fasadne konstrukcije. Elementi koje ventilisana fasada poseduje su- noseća potkonstrukcija, termoizolacija, sloj za ventilaciju, spoljna fasadna obloga. 

Svaki od gore navedenih elemenata ima svoju ulogu.

Termoizolacija ima ulogu da smanji termičke razlike na zidnoj strukturi, kao i da postiže temperaturu zidova koja je približna temperaturi vazduha unutrašnjih prostorija objekta.

Noseća konstrukcija ima ulogu da nosi fasadnu oblogu i da prenosi opterećenje nastalo vetrom na nosivu konstrukciju.

Sloj za ventilaciju ima ulogu da odvoji vlagu od objekta kao i vodu koja može da prodre kroz fasadne obloge.

Spoljna fasadna obloga ima ulogu da štiti od sunca, kiše i drugih atmosferskih uticaja.

Kontaktne - Demit fasade

Ono što čini osnovu Demit fasade jeste stiropor, a zamena za stiropor može biti kamena vuna.

Postavka Demit fasade je vrlo jednostavna, odnosno table stiropora se lepe na podlogu odgovarajućim lekom. Lepak se nanosi na ivice ploča i na taj način se postiže efekat izolovane vazdušne komore. Nakon što se ploče postave na fasadu, dodatno se fiksiraju plastičnim tiplovima.

Takođe ono što je prednost kod demit fasade jeste da se postavljanjem tabli stiropora ispravljaju moguće neravnine ukoliko postoje, pa samim tim površina zida bude ravna. Potom se postavlja mrežica za armiranje i ojačanje same površine fasade, i na kraju se površina gletuje podlogom za završni sloj.

Drvene fasade

Drvene fasade predstavljaju tip ventilisanih fasa, a izrađuju se od tikovine, ariša, iroke i ipea. Ono što je prednost drvenih fasada jes toplina koju pruža drvo, kao i sama estetika. Drvena fasada može da se slaže vertikalno ili horizontalno.

Staklene fasade

Staklene fasade su sastavljene od samonosivih elemenata izrađenih od aluminijumskih profila i stakla. Što se tiče dihtovanja staklene fasade, cilj je da se voda koja prođe sa spoljašnje strane odvede iz konstrukcije. Staklene fasade možemo podeliti u 3 grupe – klasične fasade, polustrukturalne fasade i strukturalne fasade.

Kamene fasade

Prilikom izrade kamenih fasada i njovog oblaganja koriste se sve vrste lomljenog i sečenog kamena debljine 1 do 2 cm. Osobine koje odlikuju ovaj tip fasade su čvrstina, dugotrajnost, otpornost prema temperaturi i raznim atmosferskim uticajima. Kamene fasade se mogu postavljati suvim ili mokrim postupkom.

Mokri postupak s koristi onda kada fasada nije ventilisana, a ugradnja se vrši u cementnom malteru ili lepku. Što se tiče suvog postupka on podrazumeva postojanje jake potkonstrukcije na koju se kače precizno sečeni kameni elemnti.

Metalne fasade

Za metalne fasade se koriste najčešće aluminijum i čelik, ali mogu se koristiti i bakar, cink i olovo. Ukoliko se opredelite za ovaj tip fasade, treba da povedete računa o obradi površine, zaštiti od korozije, kao i o izmenama koje se događaju prilikom temperaturnih promena.

Betonske fasade

Kako je najveći problem kod ovog tipa fasade uticaj vremenskih uslova, betonske fasade polako izlaze iz mode, ali za ljubitelje betonske fasade profesionalci dodaju aditive u sam beton kako bi to doprinelo prečišćavanju i održavanju kvaliteta.

Ovde možete detaljnije pogledati koje su vrste betona i njegove karakteristike.

Renoviranje fasade

Kako odabrati boju kada je u pitanju fasada?

Kada je reč o boji fasade, najčešći izbor je fasada neutralne boje. Zašto neutralne boje? One su jednostavne za održavanje, ali je i manja verovatnoća da ćete pogrešiti sa ovim izborom. Ako je vaš izbor fasadna cigla, onda možete da farbate površine cigle, a ono što je preporuka što se tiče boje same cigle onda je pravi izbor crvena, bela ili žuta boja cigle.

Naravno izbor je vaš, pa tako vaša fasada može da varira od neutralnih boja poput boje peska ili kamena, do plave, crvene ili neke druge boje, a možete vašu fasadu i ukrasiti dekorativnim materijalom kako bi vaš dom izgledao savršeno.

1 . staviti
Prostorni uticaj boje

Boje same po sebi sadrže sile koje upućuju na pravac dubine. Prostorni efekat boje može se ostvariti kroz svetlo-tamni kontrast, kroz nijanse toplo-hladnog, kroz kvalitet

Renoviranje fasade

Renoviranje odnosno saniranje fasade se može uraditi na nekoliko načina, u zavisnosti od toga koliko je vaša fasada zaprljana ili oštećena. Ono što je bitno napomenuti je da je fasada izložena suncu, kiši, vetru, snegu i drugim vremenskim prilikama, pa samim tim nije dovoljno da se samo prekreči, već je potrebno uraditi renoviranje fasade.

Kako se renovira zaprljana fasada?

Ukoliko na vašoj fasadi ne postoje vidljive pukotine ili neka druga oštećenja, onda je potrebno vaš dom samo renovirati, a evo i kako. Prvo je bitno da se fasada očisti sredstvom za čišćenje fasade, kako bi se uklonile sve nečistoće i prljavštine, a potom sledi nanošenje nove fasadne boje. Zaprljana fasada se kao što možete primetiti vrlo jednostavno renovira.

Krečenje.net - AG-Adaptacija

Pozovite nas

Bez obzira da li vam je potrebna kompletna adaptacija stana, krečenje, sređivanje stolarije ili bilo koje vrste molerskih radova, AG-Adaptacija je uvek na raspolaganju da izađe na teren!

Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Psihološki uticaj boja

Psihološki uticaj boja Boja je svetlost koja putuje talasima do nas od Sunca u istom elektromagnetskom spektru kao radio i TV tala- si, mikrotalasi, x-talasi…

Palete Boja I Ton Karta U Krečenju
Palete boja i ton karta u krečenju

Kako ćete okrečiti svoj dom, stan, kuću, poslovni prostor,  garažu ili pomoćni objekat, izbor je samo vaš. To je veoma subjektivna i lična stvar i