Pretraga

0604492300

Hidroizolacija betonskih konstrukcija

Hidroizolacija betonskih konstrukcija je današnja tema o kojoj ćemo pričati, koji se materijali koriste i na koji način se to postiže…

Beton predstavlja jedan od glavnih i najekonomičnijih građevinskih proizvoda, ali je cementni beton porozan po prirodi. Trajnost betona u velikoj meri zavisi od vodopropusnosti i prodora hemikalija. Voda može izaći iz betona i ispariti sa površine ostavljajući sa sobom soli i baze, koje nakon reakcije sa bojom ostavljaju mrlje. 

Zato je hidroizolacija betona sastavni deo izgradnje bilo kog objekta od betonske konstrukcije. Hidroizolovanje betonskih ili cementnih podloga znači da je samo neki deo vode u tečnom stanju ili u obliku pare koristan za nastavak hidratacije cementa. Višak vode koji je preko minimuma potrebne količine za hidrataciju isparava iz betona što dovodi do povećanja šupljina ili stvaranja kapilarnih pora. Na koji način se mogu smanjiti praznine u betonu ?

 1. Gel pore su vrlo male i formiraju se zbog hidratacije cementa i nezavisne su od odnosa cementa i vode.
 2. Kapilarne pore nastaju zbog prisustva viška vode, pa samim tim zavise od odnosa cementa i vode
 3. Zarobljene šupljina održavaju dizajn betonske mešavine, postavku betona i metod nege.

Prečnici gel pora su mali pa voda ne može da prođe kroz njih, sa druge strane kapilarne pore su veće u prečniku i voda može da prolazi kroz njih. Kontrolisanjem odnosa vode i cementa uz aditive za smanjenje vode se mogu smanjiti kapilarne pore. Zarobljene šupljine se stvaraju zbog lošeg dizajna betonske mešavine, neispravne gradacije agregata, neadekvatnog sabijanja, preteranog krvarenja i segregacije, veoma visoke ili niske obradivosti od zahtevane i loše izvedbe.

Postoje mnogo razloga zašto dolazi do pojave pukotina kroz koje prolazi voda i oštećuje čeličnu armaturu ili boju, pa je tak o hidroizolacija jako bitna i na taj način dolazi do sledećih prednosti:

 1. Životni vek objekta će biti značajno povećan
 2. Česte popravke ili održavanje objekata će se u potpunosti eliminasati
 3. Životni vek boja u enterijeru ili eksterijeru će biti povećan
 4. Estetski izgled objekta će trajati duže
 5. Smanjuje se opasnost po zdravlje ljudi

Vrste betona i njegove karakteristike!

hidroizolacija betonskih konstrukcija

Materijal za hidroizolaciju betona

Materijale za hidroizolaciju betona možemo podeliti u dve grupe, odnosno neki materijali se koriste za hidroizolaciju kao preventivnu meru i neki se materijali koriste kada se pojavi vlaga ili curenje vode. Evo nekoliko proizvoda koji se koriste u vreme izgradnje odnosno integralni cementni hidroizolacion proivodi. Ovi proizvodi se inkorporiraju u beton ili malter prilikom mešanja sa vodom kako bi se smanjila vodopropusnost. Najčešće se koriste –

 1. Aditivi za smanjenje količine vode – ovi aditivi smanjuju odnos vode i cementa u betonu bez promene obradivosti betonske mešavine, a kao rezlutat se dobija manja propusnost betona i gušći beton.
 2. Materijali sa vrlo finim česticama – predstavljaju materijale koji su korisni ako betonska mešavina ima manji sadržaj cementa i ako je u deficitu sa finim agregatom. Kod dobrih betonskih mešavina efekat može biti obrnut, jer dodatak finih čestica može povećati potrebu za vodom što dovodi do manje gustog betona.
 3. Hidrofobni / vodorepelentni agensi – materijali koji se nalaze u ovoj grupi smanjuju prolazak vode kroz suvi beton, odnosno ovi materijali nameću vodootporne osobine betonskoj površini, kao i oblaganje.
 4. Aerantni agensi – deluju na sličan način kao i aditivi za smanjenje vode poboljšavanjem obradivosti mešavine i time omogućavaju korišćenje manje vode. Mora se voditi računa kako se aerantni agensi ne bi prekomerno koristili jer to dovodi do gubitka čvrstoće betona.

Beton razvija manje pukotine nakon postavke, pa je samim tim ponekad potrebno koristiti barijeru koja prekriva betonsku površinu kako bi se onda oduprla prodiranju vode pod hidrostatičnim pritiskom.

Postoje razne vrste barijera, a najčešće se koriste:

 1. Premazi na bazi katrana – ovo predstavlja jedan od najstarijih načina za hidroizolaciju betonskih konstrukcija, tačnije topivi katran se koristi kao hidroizolacioni premaz. Takođe su i tkanine impregnirane sa topljenom katranom korišćene za zaštitu betona od vode. Postoje razne mane hidroizolacije na bazi katrana, odnosno najveći nedostatak je da premaz postaje krt i erodira ukoliko je izložen određenim uslovima sredine.
 2. Membrane – ove hidroizolacije su elastomerne, otporne na vodu i dugotrajne, dostupne su u rolnama različitih debljina i mogu biti potpuno vezane za podlogu ili postavljane labavo. Nedostatak ovog tipa barijere je loše vlagopropusnost.
 3. Hemijske impregnacije – najčešće hemikalije su silikonskog jedinjenja koja su vodootporna, odnosno ova vrsta materijala može generisati bele fleke na površinama podloge. Postoji i druga verzija tačnije rastvarač na bazi silikoja koji neće dati takvu vrstu belih fleka.
 4. Neskupljajuće injekcione mase i aditivi – koriste se gotove cementne injekcione mase za konsolidaciju saćastog betona. Ovaj materijal se meša sa vodom i ubrizgava kroz mlaznicu u neispravan beton.
 5. Cementni polimerni premazi – dostupni su u tri varijante, prva je jednokomponentna polimerska emulzija koja se meša sa cementom, druga je dvokomponentni sistem ( jedno pakovanje je u tečnom obliku, drugo u obliku cementnog praha) i treća varijanta je jednokomponentan proizvod na bazi cementa koji se meša sa raznim vrstama hemikalija.
 6. Poliuretanski premazi – dostupni su u dve varijante, prva varijanta je dvokomponentni sistem bez ili sa rastvaračem i jednokomponentni sistem na bazi katrana. Prednosti ovog tipa barijere su bolje prijanjanje, elastičnost, bešavna aplikacija i otpornost na razne štetne hemikalije.
Hidroizolacija betonskih blokova

Izvođenje hidroizolacionih radova

Veoma je važno voditi računa u početnoj fazi, tačnije u vreme donošenja specifikacija hidroizolacije. Tokom izrade specifikacija treba imati na umu sledeće – vrsta materijala, trajnost, efikasnost namene, lakoća primene, lakoća popravke, kompatibilnost sa drugim materijalima, troškovi i uticaj na životnu sredinu. Sistem ne bi trebao da ignoriše osnove konstrukcija i građevinarstva.

Osiguranje kvaliteta

Izvođači treba da obrate pažnju na svaki aspekt izvođenja radova, posebno na to da s eoni izvode od strane iskusnih majstora. Hidroizolacioni sistemi trebaju da budu proveravani tokom izvođenja ili odmah nakon postavljanja sa nekoliko metoda za utvrđivanje kvaliteta rada. Pre primene hidroizolacije se priprema površina i vremenski uslovi poput vlažnosti i temperature. 

Testiranje sa vodom se vrši tokom ili odmah nakon završenih radova, a vizuelne insepkcije se sprovode tamo gde poplavno testiranje nije moguće. Hidroizolacioni sistemi su od velikog značaja kada je trajnost objekta u pitanju, a kako ovi sistemi zavise od raznih faktora potrebno je znanje o inženjeringu, nauci o materijalima kao i sposobna i iskusna radna snaga.

Pozovite nas ukoliko su vam potrebne profesionalne molerske usluge, krečenje je naša specijalnost!

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Zaštita betona
Zaštita Betona i popravke

U današnjem članku ćemo reći nešto više o tome na koji način se može beton zaštiti, šta je to vibriranje odnosno revibriranje betona, ali pre

Cigla Za Plafon
Plafon od cigle

Cigla je jedan od najstarijih građevinskih materijala. Nekada su plafoni od cigle bili često u upotrebi, ali je danas situacija drugačija kako je tehnologija napredovala.

Kako odabrati boju za zidove?

Kako odabrati boju za zidove? Odabrati idealnu boju zidova može delovati kao jednostavan i lak zadatak. Međutim, neophodno je detaljno planirati boje za zidove svih