Pretraga

0604492300

Ukrasno krečenje zidova

Ukrasno krečenje zidova

Za ukrasno krečenje zidova postoje mnoga sredstva i boje, a boja na bazi vode se ističe među svim. Boja na bazi vode pruža lep ujednačen izgled ukoliko se poštuju neka pravila prilikom korišćenja koja ćemo danas navesti.

Boja na bazi vode

Boja na bazi vode je najčešći izbor za ukrašavanje zidova u vašim omiljenim prostorijama. Ova boja doprinosi stvaranju izdržljivog filma koji omogućava prolazak vazuha i vodene pare. Razlikujemo tri vrste boja na bazi vode:

  • Polivinilhlorid – koristi se za farbanje suvih prostorija
  • Lateks – koristi se za farbanje prostorija sa visokom vlagom
  • Akril – takođe se kao i lateks koristi za farbanje prostorija sa visokom vlagom

Na koji način izabrati pravu boju na bazi vode?

Izbor završnog materijala na bazi vode je težak, jer postoji veliki izbor. Prilikom biranja prave boje, vodite se ovim pravilima:

Za sobe koje imaju visoku vlagu koristite lateks, akril ili silikon.

Bela boja ima visok kvalitet vodene emulzije, a nijansu možete promeniti bojama.

Priprema boje na bazi vode

Za pripremu boje na bazi vode potrebni su vam voda, bela boja na bazi vode, druga boja i građevinski mikser ili alatka pomoću koje možete izmešati boju. Za početak pomešajte vodu i belu boju na bazi vode. Kada dobijete jednaku konzistenciju dodajte boju po vašoj želji.

Prilikom dodavanja boje potrebno je voditi računa o tome da konačna smesa bude jednobojna i bez pruga. Takođe, njena količina ne može biti manja od one koja je potrebna odjednom.

Alat za krečenje

Kvalitet farbanja zidova ne zavisi samo od boje koju koristite, nego i od alata. Za farbanje su vam potrebni valjak i četka. Valjkom se boja ravnomerno nanosi na površinu, a četka je odlična alatka za mesta koja nisu dostupna za valjak, poput ivica zidova, delova oko prozora i vrata i slično. Pored osnovnih alata, potrebni su vam kit, špatula, posuda za boju.

Na šta treba obratiti pažnju?

Kada se obrađuje velika površina, najbolje bi bilo koristiti valjak sa uklonjivim slojem. Takođe se može koristiti i pištolj za prskanje.

Valjak koji je prekriven očijom kožom možete koristiti za površine koje nisu ravne i koje imaju teksturu.
Valjak sa penastom strukturom treba izbegavati, jer može ostavljati mehuriće na površini.
Kada je reč o četkama, dlake moraju biti duge i guste. One se nakon savijanja lakše vraćaju u prvobitno stanje.

Četke koje se koriste za obradu su veličine od 5 cm do 15 cm

Priprema za krečenje

Priprema površine zida

Još jedan bitan korak jeste sama priprema površine zida za krečenje. Zid treba biti što ravniji kako bi završna obrada bila dobra. Ukoliko zidovi imaju pukotine i oštećenja potrebno ih je popraviti pre samog farbanja zida. Zidove je potrebno temeljno očistiti od prljavštine. Za ravnanje površine najbolje je koristiti kit. Zid premažite pre farbanja, kako bi baza bila ojačana i kako ne bi ste trošili materijal.

Kako se zidovi farbaju?

Nakon što su zidovi pripremljeni i sav nameštaj izbačen iz prostorije, možete početi sa farbanjem. Ukoliko koristite valjak prilikom farbanja, možete birati i razne nastavke pomoću kojih možete dobiti interesantne zidove. Farbanje u nekoliko koraka izgleda ovako:

  • Za početak u posudu sipajte malo boje
  • Pomoću četke obojite ivice zidova i mesta koja su nedostupna za valjak
  • Potom valjak spustite u boju i farbajte od vrha ka dnu, tako ćete sprečiti kapanje.
  • Površine koje su od gipsanih ploča premažite sredstvom koje odbija vlagu

Ukoliko prvi sloj nanosite vertikalno, sledeći sloj nanosite vodoravno, kako bi ste izbegli stvaranje pruga.
Boju nanosite u dva ili tri sloja kako bi postigli visok estetski kvalitet. Uverite se da je prvi sloj boje suv kako bi ste naneli novi sloj boje, a prilikom nanošenja boje morate biti brzi kako bi boja na površini bila ravnomerna.

Metode ukrašavanja zidova

Sad kada znate na koji način se bira boja i alat, kao i kako pripremiti i ofarbati zid, možemo da pogledamo i koje su to metode kojima možete ukrasiti zid.

Metoda suve četke

Nanesite boju pomoću valjka ravnomerno na površinu zida. Bitno je da ton boje bude svetliji. Kada se sloj koji ste naneli potpuno osuši, sledi četka. Za drugi sloj vam je potrebna boja u drugoj nijansi. Četkom po svojoj želji u raznim pokretima nanosite boju. Možete koristiti metalnu, srebrnu, zlatnu ili neku drugu boju.

Metoda trljanja boje

Nanesite boju na zid i potom pomoću sunđera ili rukavice utapkavajte. Na ovaj način možete da ublažite kontrast boja i da dobijete zanimljiv izgled zida.

Imitacija venecijanskog gipsa

Za ovu metodu su vam potrebne dve nijanse boje. Podelite na dva dela i jedan dodajte tamnu boju. Boja se nanosi u slojevima. Naizmenično menjajte boje. Kako bi sve bilo skladnije, lopaticom pređite duž zida sa jedne na drugu stranu.

Valjak za krpe

Pomoću ove metode možete sakriti nedostatke na površini zida i dobiti zanimljive detalje i ukrase. Na zid nanesite boju, a pomoću krpe napravite valjak. Valjak potom umočite u boju i oblikujte ukrase na zidu. Da bi boja bila skladnija, menjajte smer u kom nanosite boju i rotirajte valjak pod raznim uglovima.

Teksturni valjci

Ovo je jedna od najpopularnijih metoda ukrašavanja površine zida. Valjak ima gumenu površinu sa uzorkom. Nanesite boju na zid i potom koristite neki od valjaka sa uzorkom. Dobićete jedinstven izgled zida. Postoje i valjci koji crtaju crtež specifičnih boja.

Ukrasno krečenje zidova: Ideje za dizajn

Za dizajn prostorije koju želite da ukrasite možete koristiti jednu ili više boja. Farbanjem u raznim bojama ćete ukrasiti zid bez opterećenja unutrašnjosti. Dizajn na zidu se može stvoriti oponašanjem prisutnosti obojenih ploča.

Kako se to izvodi?

Zid mora biti potpuno obojen u jednu boju. Nakon što se površina osušila, na njoj označite panele raznih oblika. Boja na bazi vode druge boje treba farbati na odabranim površinama preko prvog sloja boje. Možete iskoristiti dizajn odvajanja zida sa dve različite boje. Linija na kojoj se susreću dve boje možete ukrasiti daskama ili nekim drugim materijalom.

Uz ovaj dizajn možete ukrasiti unutrašnjost, ali i sakriti rezultate neuspešnog farbanja zida bojom na bazi vode. Prugasti zidovi se najčešće koriste u dnevnoj sobi ili u kuhinji. Pruge možete crtati vodoravno ili vertikalno.

Pozovite nas

Bez obzira da li vam je potrebna kompletna adaptacija stana, krečenje, sređivanje stolarije ili bilo koje vrste molerskih radova, AG-Adaptacija je uvek na raspolaganju da izađe na teren!

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Prostorni uticaj boje

Boje same po sebi sadrže sile koje upućuju na pravac dubine. Prostorni efekat boje može se ostvariti kroz svetlo-tamni kontrast, kroz nijanse toplo-hladnog, kroz kvalitet

Ag Adaptacija Moleraj U Eos
EOS

Ag Adaptacija Moleraj Krecenje Ag Adaptacija 1 Moleraj Ag Adaptacija U Eos Beograd Molerski Radovi U Eos Firmi U Beogradu Unutrasnji Radovi Ag Adaptacija 2