Pretraga

0604492300

Šta uzrokuje dosadne probleme sa bojom?

Šta uzrokuje dosadne probleme sa bojom

Relativno skoro ste okrečili zidove u svom domu, ali primećujete da se boja na pojedinim mestima ljušti ili je pukla? Neke nesavršenosti boje su upadljive i teško ih je predvideti,a  šta dovodi do dosadnih problema sa bojom i na koji način se ovi problemi saniraju i sprečavaju, pročitajte u nastavku teksta.

Šta uzrokuje pucanje boje?

Kada se spomenu pukotine na zidu, najčešća pomisao je da je uzrok sama starost zida odnosno boje. Pored toga što se one pojavljuju na starim zidovima, pukotine se mogu pojaviti i na tek okrečenim zidovima. Relativno skoro ste okrečili zidove Vašeg doma, ali primećujete pukotine na pojedinim mestima. Kako je do toga došlo? Pukotine se prvenstveno mogu pojaviti ukoliko niste pravilno pripremili podlogu na koju ste naneli boju. Previše razređena boja ili tanak sloj iste mogu dovesti do pukotina na zidu. Budite strpljivi i sačekajte da se zid u potpunosti osuši ukoliko nanosite 2 sloja boje, kako ne bi došlo do pojave pukotina.  

Kako popraviti pukotine i sprečiti pojavu istih?

Ako su oštećenja odnosno pukotine velike, moraćete da prefarbate celu površinu zida. Ukoliko to nije slučaj kod Vas, nego imate mala i sitna oštećenja, možete vrlo lako popraviti pukotine na sledeći  način:

  1. Za početak uklonite boju koja je napukla pomoću strugača ili žičane četke.
  2. Potom izbrusite taj deo kako bi se ivice uklopile sa ostatkom zida i očistite napuklu površinu.
  3. Kada je površina spremna, nanesite boju vodeći računa da sloj boje ne bude pretanak ili previše debeo, kako ne bi ponovo došlo do pucanja.
  4. Za farbanje možete koristiti četku ili valjak, u zavisnosti od površine koju farbate.

Savet

Prilikom farbanja, vodite računa o tome da li je površina pravilno pripremljena i temeljno očišćena. Budite strpljivi i pustite da se boja u potpunosti osuši pre nego što nanesete novi sloj boje. Koristite kvalitetne boje i alat za farbanje.

Uzrok ljušćenja boje?

Najveći neprijatelj boji na zidu je vlažnost, koja i uzrokuje da se boja ljušti. Ljušćenje boje se može pojaviti i na unutrašnjim i na spoljašnjim zidovima. Kada je reč o unutrašnjim zidovima velika vlažnost u podrumu ili temelju dovodi do ljušćenja. Takođe, prostorija u kojoj najčešće dolazi do ljušćenja je kuhinja. Spoljašnji zidovi su pod uticajem raznih vremenskih uslova, koji mogu da dovedu do ljušćenja boje. Začepljeni oluci, krov koji prokišnjava i unutrašnja vlaga koja prodire do spoljašnjih zidova, dovodi do toga da se boja ljušti. Kako se rešiti pojave buđi i vlage? 

Kako popraviti i sprečiti ljušćenje boje?

Da bi ste sprečili ljušćenje boje u unutrašnjosti doma, poboljšajte ventilaciju pomoću zidnih otvora ili izduvnih ventilatora. Kao i kod pukotina na zidu, potrebna je adekvatna priprema zida kao i kvalitetna boja i alat kojim se nanosi boja. Što se tiče spoljašnjih zidova, brušenjem uklonite boju koja se ljušti, očistite površinu i nanesite prajmer. Na taj način ćete napraviti podlogu za novo farbanje.

Savet

Vodite računa da li Vam krov prokišnjava i da li su oluci začepljeni, kako ne bi došlo do ljušćenja boje na spoljašnjim zidovima.

Pucanje farbe na zidovima

Dosadne grudvice i mehurići na zidu

Mehurići i dosadne grudvice se mogu pojaviti kako na unutrašnjim tako i na spoljašnjim zidovima. U unutrašnjosti, vlažnost dovodi do pojave grudvica na zidovima. Takođe, korišćenje boja na bazi ulja može dovesti do pojave grudvica i mehurića. Na spoljašnjim zidovima pojava mehurića uzrokovana je farbanjem na direktnoj sunčevoj svetlosti kao i uticajem rose ili kiše na tek osušenoj boji.  

Kako popraviti grudvice i mehuriće na zidu?

Prvenstveno je potrebno utvrditi šta je krivac pojave mehurića, vlaga ili toplota. Kako to možete proveriti?

  1. Ukoliko mehurići sadrže nekoliko slojeva boje i njihovo pucanje otkriva podlogu, onda je vlaga uzrok pojave istih. Ovo možete da popravite tako što ćete rešiti problem vodovoda ili povećanjem ventilacije ako za to ima potrebe. Mehuriće ukolinte, izbrusite i nakon čišćenja izbrušene površine možete ponovo da farbate svoju omiljenu boju.
  2. Ako mehurići utiču samo na prethodni sloj boje, onda je uzrok pojave mehurića toplota. Kao i kod vlage koja je uzrokovala da se pojave dosadne grudvice i mehurići, uklonite boju ili prajmer, izbrusite površinu i očistite je kako bi bila glatka i spremna za nanošenje novog sloja boje.

Savet

Kada mešate boju, mešajte je lagano i kratko drvenom mešalicom ili nastavkom za bušilicu. Ukoliko predugo i previše brzo mešate boju, može doći do pojave mehurića u boji koji se mogu preneti na samu površinu koju farbate.

Untitled Design 2022 10 04t222040.695

Pojava krede na zidu

Praškasta fina bela supstanca se formira na spoljašnjim obojenim zidovima. Najvidljivija je na ravnim bojama koje su blede. Uzrok pojave krede su zapravo pigmenti u boji koji se prirodno oslobađaju kada su izloženi vremenskim promenama. Ozbiljniji slučajevi su posledica korišćenja pogrešnog proizvoda. Preterano razređena boja takođe može dovesti do takozvanog kredanja zida.

Popravka pojave krede na zidu

Uklonite sve tragove krede električnim pranjem, a potom ispiranjem. Potrebno je ostaviti da se dobro osuši pre samog farbanja.

Savet

Koristite kvalitetne spoljašnje boje, kako ne bi došlo do pojave ’’krede’’ na zidu.

Zaključak

Kako bi ste izbegli pojavu dosadnih pukotina, mehurića i drugih problema na zidovima Vašeg doma ili poslovnog prostora, vodite računa o samoj pripremi podloge kao i o kvalitetu materijala i boje koje koristite za farbanje. Budite strpljivi i pažljivi, ostavite boju da se osuši pre nanošenja novog sloja.

Pozovite nas

Bez obzira da li vam je potrebna kompletna adaptacija stana, krečenje, sređivanje stolarije ili bilo koje vrste molerskih radova, AG-Adaptacija je uvek na raspolaganju da izađe na teren!

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Hostel Osvetljenje
Hotel centar grada

Ag Adaptacija Sredivanje Kuhinje Hostel Osvetljenje Hostel Sredivanje Parketa Hostel Sredivanje Plafona U Izvodenju Ag Adaptacija Plafonsko Osvetljenje Ag Adaptacija Ag Adaptacija Radovi U Kuhinji

Ag Adaptacija Moleraj U Eos
EOS

Ag Adaptacija Moleraj Krecenje Ag Adaptacija 1 Moleraj Ag Adaptacija U Eos Beograd Molerski Radovi U Eos Firmi U Beogradu Unutrasnji Radovi Ag Adaptacija 2