Pretraga

0604492300

Palete boja i ton karta u krečenju

Kako ćete okrečiti svoj dom, stan, kuću, poslovni prostor,  garažu ili pomoćni objekat, izbor je samo vaš. To je veoma subjektivna i lična stvar i ne postoji pogrešna ili prava boja za neki prostor, več samo preporuke i smernice i vaš stil.

Ne morate biti ni dizajner ni esteta da odlučite koja boja je baš za vas ili da biste napravili kombinaciju boja na zidovima koja zadovoljava vaše standarde. Dovoljno je da posetite najbližu farbaru i pogledate palete boja i ton kartu, koja će verovatno i biti presudna za finalni izgled.

Šta je to paleta boja ili ton karta?

Ton karta je lista boja koje se koriste u krečenju zidova ili drugih površina. Ona je svojevrstan katalog boja, u obliku lepeze, kruga ili knjige sa uzorcima. Svaka boja obeležena je različitim imenom ili brojem, odnosno kodom. Ovi specifični nazivi i brojevi, omogućavaju pravljenje istovetne boje čak i posle nekoliko godina. Većina ton karti i paleta boja nalazi se na štampanom materijalu, mada postoje i tečni uzorci, koji se mogu poneti i probati na samom zidu.

Kod nas, sve palete boja su najčešće na papiru. Takođe, većina ton karti dostupna je i online, na sajtovima proizvođača, poput Maximine ton karte koju možete pogledati na sledećem linku. Palete boja možete pogledati u skoro svim farbarama i prodavnicama građevinskog materijala.

Palete Boja I Ton Karta U Krečenju

Za šta služe palete boja i ton karte?

Sve boje predstavljene na paleti, pomažu kupcima i korisnicima da što bolje izaberu određenu nijasnu željene boje ili boja. Iako svi mi najčešće znamo samo za par nijansi ako o njima i razmišljamo, možete se prilično iznenaditi koliko ih zapravo ima u samo jednoj jedinoj boji i koliko su one i lepe.

Koliko se boje iz ton karti razlikuju od onih na zidu?

Ako ste ikada birali svoje omiljene boje iz palete i nakon radova zaključili da to i nije baš to što ste i želeli i zamislili, ništa čudno. Postoji mnogo razloga zbog kojih se boje na ton karti razlikuju nakon što ih i aplikujete na zid. To se najčešće dešava jer ih vi pogrešno gledate i time pravite propuste u izboru.

Svaki pravi i profesionalni moler, znaće da vam kaže tačna odstupanja na osnovu vašeg prostora. Postoje i neki generalni saveti, koje sami možete primeniti, kako biste izbegli kajanje i razočarenje ali i trošak eventualnog, ponovnog krečenja.

Ton Karte I Palete Boja Za Krecenje

Kako izabrati pravu nijasnu iz ton karte ili palete boja?

  • Površina uzorka

Imajte u vidu, da su sve palete i ton karte, predstavljene na jako malom uzorku, obično pravougaoniku čija površina nije ni par centimetara. Na velikoj površini zida ili zidova, svetlost uveliko može uticati na percepciju nijanse, što može da deluje i kao drastična razlika ako gledamo malecki uzorak. Takođe, uvek imajte u vidu i boju nameštaja, zavesa i svega ostalog. Neke boje ma koliko su lepe, jednostavno će odudarati od onoga što već posedujete a što nije tako lako ni jeftino i zameniti.

  • Podovi i tepisi

Iako zvuči čudno, podovo su jako bitni u stvaranju kontrasta i opšteg utiska, i veliki su faktor koji utiče na to kako će izgledati vaša šema boja. Drveni podovi, parketi i laminati dodaju toplinu prostoriji, što je idealno za one koji više vole tradicionalni ili prirodni dizajn. Sa njim se najbolje slažu tople boje i neutralni tonovi. Izbegavajte jake kontraste u odnosu na to ako su podovi obloženi pločicama. Takođe, ne zaboravite ni boje tepiha koje mogu biti sporni u kompletnom izgledu a koje nije jeftino zameniti.

  • Osvetljenje u prodavnici

Boje se mogu znatno drugačije činiti, čak i one u stopostotno istoj nijansi, u zavisnosti od toga koliko je i kakvo osvetljenje u prostoriji. Pretpostavka je da nemate jaka i bela neonska svetla u svom dnevnom boravku a koja se obično nalaze u svim farbarama i prodavnicama. To može rezultirati da vam se čini da su vam dali pogrešnu boju ili drugu nijansu pošto eto baš te vaše – nema na stanju. Izbegnite zablude i sumnje tako što ćete uvek uzimati i osvetljenje kao bitan faktor u biranju boje.

  • Uticaj denevnog svetla

Prirodno svetlo i njegov intenzitet se menja od izlaska do zalaska sunca. Kada razmišljate o šemi boja za određenu sobu, provedite neko vreme u prostoru tokom dana, primećujući kako promenljivo svetlo utiče na to. Ne zanmarite ni konstantnu i direktnu sunčevu svetlost na nekom zidu, ako takav zid okrečite u tamnu boju, očekujte nnjegovo bleđenje tokom vremena.

  • Tekstura zida

Kada se boja nanosi na zid, ona se nanosi na različite vrste zidnih površina koje mogu uticati na finalni izgled boje. Zid koji planirate da krečite, može biti napravljen od različitih materijala kao što su beton, cigla, drvo ili gips ploča, a svaki od tih materijala ima različitu teksturu i svojstva koja mogu uticati na izgled boje. Primer za to je i nekada jako popularan španski zid, koji se radi u tehnici koja daje frub i neravan izgled, a koji obično čini da boja izgleda tamnije nego u paleti boja i ton kartama.

Kako biste bili sigurni, u ovakvim slučajevima najbolje je testiranje boje na malom području pre krečenja kompletne površine. Na taj način ćete imati bolju predstavu o tome kako će boja izgledati na vašem zidu i osigurati da boja odgovara vašim željama i potrebama.

Ne znate kako da izaberete i šta je dobro za vas? Mi smo tu!

Pitajte stručnjake za molerske i fasaderske radove! Budite slobodni da nas kontaktirate, a osim saveta o izboru boja, krečenju, lepljenju tapeta i svim drugim završnim i dekoraterskim radovima, možete sve te usluge i dobiti po najpovoljnijim cenama uz najkvalitetniju izradu.

Kontaktirajte nas putem mejla ili direktnim pozivom na broj +381604492300

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvonimir
Zvonimir
7 meseci pre

Dobar dan,
Okrečio bih dva zida u dnevnom boravku u neku jarku i atraktivnu narandžastu boju. Molim za preporuku proizvodjača i broj boje.
Hvala i srdačan pozdrav

Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Vila Na Senjaku Spoljasnji Radovi 720x820
Vila na Senjaku

Vila Na Senjaku Elektro Radovi Vila Na Senjaku 3 Vila Na Senjaku 2 Vila Na Senjaku Vila Na Senjaku Vrata (1) Vila Na Senjaku Unutrasnji