Pretraga

0604492300

Kako najlakše odstraniti buđ iz kuće

Odstraniti Budj
Odstraniti buđ iz kuće je ozbiljan zadatak; Foto: Canva/Skhoward

Ponekad nevidljivi neprijatelj može da vreba u našem domu i da utiče na zdravlje svih ukućana. U trenutku kada pokaže svoje lice – odnosno crne tragove na zidovima, buđ je već uzela maha u pohodu na vlažan prostor. Vlagu i kao posledicu plesni ili buđ, stvara razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature, što u kombinaciji sa lošom termoizolacijom dovodi do pojave kondenza. Ovo se najčešće dešava u uglovima plafona, ali može se pojaviti na bilo kojim mestima u kući, poput donjih ivica zida, kraj prozora itd. Kako najlakše odstraniti buđ iz kuće, objasnićemo u narednim redovima.

Štetan uticaj vlage na zdravlje 

Oni koji imaju problema sa respiratornim organima prvi će osetiti prisustvo vlage i buđi u kući. Ova pojava odraziće se na njihovo krhko zdravlje, pa će nadražaji grla i kašalj biti učestali. Reumatski bolesnici su takođe na spisku onih koji će među prvima osetiti prisustvo vlage i plesni. Buđ je naročito štetna ukoliko u domu borave deca, pa je potrebno dobro se naoružati i boriti se protiv upornih crnih tragova na zidovima u cilju stvaranja zdravog i prijatnog ambijenta. Odstraniti buđ iz kuće je ozbiljan zadatak kome se treba posvetiti.

Mašinsko isušivanje vlage – najefikasnije i najbrže rešenje

Efikasno rešenje u sušenju vlage u domu je korišćenje isušivača. Ova mašina može brzo i lako da osuši prostoriju, bilo da je ona vlažna zbog kondenzacije, poplave ili drugih spoljnih uticaja. Naravno, za sušače treba izdvojiti značajnu sumu novca, te je alternativno rešenje njegovo iznajmljivanje. Postoje firme koje se profesionalno bave uređenjem prostora i kod kojih se mogu unajmiti ovakvi aparati za sušenje i izvlačenje vlage po veoma povoljnim cenama. Zato je ova varijanta povoljnija i ne zahteva nabavljanje sopstvene mašine za sušenje, kako biste mogli odstraniti buđ iz kuće.

Inače, sušač vazduha sanira pojavu kondenzacije, što utiče na unapređenje zdravlja i kvaliteta života. Dokazano je da korišćenje ovih mašina rešava pojavu infekcija, alergija, grinja, bakterija i virusa izazvanih nekontrolisanim klimatskim uslovima.

Glavne prednosti ovakve borbe protiv buđi su brzina, povoljna cena i efikasnost. 

Preparati protiv buđi pomažu na određeni period odstraniti buđ

Razna hemijska sredstva koriste se za uklanjanje buđi iz prostora. Ona mogu biti jako efikasna, ali na kratke staze. Prednost je njihova povoljna cena od svega nekoliko stotina dinara, dok je mana ovog načina borbe protiv buđi što uklanja samo posledice vlage u prostoru, ali ne i uzrok. Još jedna od nepovoljnosti preparata je što su to hemijska sredstva štetna za zdravlje, odnosno nije preporučivo boraviti u prostoriji na čijem je zidu rasprskano sredstvo.

Većina ovih sredstava funkcioniše tako što se nanesu po površinama koje je zahvatila buđ, nakon čega se ostave da deluju neko vreme, te se prebrišu ili operu vodom. Za vreme dok sredstvo deluje na površini, ne preporučuje se boravak u prostoriji. Svako ko je ikada koristio hemijski preparat protiv buđi, svedočiće njegovom jakom i neprijatnom mirisu.

Konstantno provetravanje može smanjiti problem, ne i rešiti

Buđ u stanu ili kući neće se eliminisati ali se može značajno umanjiti ukoliko se prostorije konstantno provetravaju. Takozvana promaja koje se mnogi u Srbiji smrtno plaše, mogla bi da pomogne u sušenju vlage u prostorijama. Međutim, glavni uslov je da vazduh koji struji prostorijama bude suv. Ovo je teško postići u kišnim periodima poput jeseni ili proleća. Ipak, vredi povremeno praviti promaju i provetravati prostorije kako bi se smanjivao stepen vlažnosti. Ovo je naročito važno u kupatilu gde se javlja vodena para posle gotovo svakog tuširanja. Jednostavno treba ostaviti otvoren prozor ili uključiti ventilaciju ukoliko postoji.

Siarhei Plashchynski P7eimovpr9e Unsplash

Uložiti u izolaciju kuće – trajno rešenje problema

Najskuplje, ali najefikasnije i trajno rešenje u borbi protiv buđi je obložiti kuću kvalitetnom izolacijom. Tada prestaju mnogi problemi, sa kojima i pojava crnih tragova u uglovima i drugim delovima kuće. Termo izolacija čuvaće enegiju koja se troši za grejanje i hlađenje, pa će i računi za struju biti značajno manji. Zato je ovo jedno od najefikasnijih rešenja protiv vlage i buđi. Međutim, termoizolacija iziskuje veće ulaganja, pa nije svako u mogućnosti da izdvoji toliku sumu novca, iako se naposletku uloženo višestruko isplati. Poslednjih godina lokalne samouprave subvencionišu zamenu stolarije i postavljanje izolacije na domovima građana, pa treba pratiti i ove konkurse. 

Da li klima uređaj može odstraniti buđ iz kuće? 

Pitanje koje postavljaju mnogi nažalost ima uglavnom negativan odgovor. Dok greje prostor klima uđaj nikako ne može i da sušiti objekat, a buđ se upravo i javlja u hladnim periodima – tokom zime, kada su velike razlike u spoljašnjoj i unutrašnjoj temperaturi. Postoje klima uređaji najnovije generacije koji imaju i opciju smanjivanja vlage, ali ona neće biti dovoljno efikasna da suštinski reši problem. Sušač vazduha je poseban uređaj koji ima za cilj upravo da izvuče vlagu iz prostora, ne da zagreva ili da hladi. Postoji nekoliko tipova sušača vazduha, a neki od njih su adsorpcioni  (desiccant) i kondenzacijski (freonski) odvlaživač. Naravno, mogu biti industrijski, kućni ili za mnoge druge namene. 

Vlaga i buđ mogu biti uporni stanovnici doma, ali se ne treba predati i prepustiti im ni delić svog stambenog prostora. Naročito ako znamo da nam je dostupno više raznovrsnih “oružja” u borbi protiv ovih pojava. Održavati dom čistim i bezbednim po zdvravlje ukućana je ozbiljan zadatak kome se treba maksimalno posvetiti.

Nema dileme da treba uložiti trud i novac u odstranjivanje buđi, a tim AG-Adaptacije je saveznik i na ovom zadatku, svima koji žive na teritoriji Beograda. Ova ekipa ima odgovarajuće mašine koje izvlače vlagu iz prostorija, suše malter ili cementne košuljice i time ujedno ubrzavaju završne građevinske radove. 

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Thermoinzenjering 6 760x428
Thermoinženjering

Thermoinzenjering 7 Thermoinzenjering 8 Thermoinzenjering Adaptacija Thermoinzenjering Thermoinzenjering 2 Thermoinzenjering 3 Thermoinzenjering 4 Thermoinzenjering 5 Thermoinzenjering 6

Tegola
Tegola kao krovni prekrivač

Tegola postaje postepeno sve zastupljenija kada je reč o krovnim pokrivačima. Materijal je male mase i vrlo se jednostavno postavlja. Tegola se može primeniti na