Pretraga

0604492300

Kako pripremiti zidove za krečenje u 6 koraka?

Kada želite da osvežite svoje prostorije novim slojem boje, ključni korak koji ne smete preskočiti je adekvatna priprema zidova za krečenje. Pravilna priprema će vam omogućiti da postignete glatke i kvalitetne površine koje će istaknuti lepotu vašeg prostora.

Priprema Zidova Za Krečenje

U ovom tekstu ćemo vam navesti i objasniti 6 koraka koje treba preduzeti kako biste pravilno pripremili zidove za krečenje:

Prikupljanje neophodnog materijala i alata

Pre nego što počnete sa izvođenjem radova, važno je da prikupite sav potreban materijal i alat. Evo popisa stvari koje će vam biti potrebne:

 • Zaštitna krep traka, zaštitna folija, najlon, karton
 • Špakla
 • Papir za brušenje (šmirgla) različite finoće
 • Git za popunjavanje pukotina
 • Blok za brušenje
 • Deterdžent i sirće ili kalijumov sapun
 • Krpe i sunđer

Zaštita površina i nameštaja

Ova faza pripreme je jako važna, jer vam olakšava poslednji korak u lancu, a to je čišćenje. Zato ne budite lenji i što bolje odradite ovaj deo, jer će vam uštedeti mnogo vremena na kraju celog procesa.

Pre nego što započnete sa izvođenjem radova na zidovima, važno je da zaštitite sve površine i nameštaj, a evo i kako:

 • Upotrebite zaštitnu foliju kojom ćete prekriti sav nameštaj koji ste prethodno grupisali na sredinu prostorije.
 • Poskidajte slike, ogledala i ostale stvari sa zidova i skinite zavese.
 • Plafonjere i lustere prekrijte zaštitnom folijom i oblepite krep trakom.
 • Prekidače i utikače oblepite krep trakom, takođe.
 • Zaštitnom trakom oblepite ivice prozora i ivice štokova vrata.
 • Postavite najlon ili karton po podovima, a na krajevima učvrstite starim krpama.

Zaštitite sve što možete i čega se setite, jer ćete time olakšati sebi. Sve navedene pripreme će vam uštedeti vreme i trud prilikom čišćenja posle završetka krečenja!

Uklanjanje starih premaza sa zidova

Pre nego što započnete pripremu zidova, važno je ukloniti sve stare premaze. Ovo je posebno važno ako su zidovi prekriveni starom bojom koja je napukla, peruta se ili ima oštećenja. Koristite špaklu da biste pažljivo uklonili stare premaze sa zidova. U slučaju težih oštećenja, možda ćete morati koristiti brusni blok, kako biste izravnali površinu.

Popunjavanje rupa i oštećenja

Nakon što ste uklonili stare premaze, pređite na popunjavanje rupa i oštećenja na zidovima. Upotrebite git za gletovanje (koji ćete pripremiti prema navedenom uputstvu proizvođača) i špaklu kako biste pažljivo popunili sve rupe, pukotine ili udubljenja na zidovima.

Kada završite sa popunjavanjem, ostavite da se git dobro osuši pre nego što pređete na sledeći korak!

Brušenje zidova

Sada je vreme da glatko izbrusite površinu zidova. Koristite za brušenje šmirgl papir različite granulacije, kako biste uklonili neravnine i omogućili bolje prianjanje novog premaza boje. Brušenjem ćete, takođe, ukloniti višak gita i postići ravnomernu površinu. Nakon brušenja, usisajte prašinu i ostatke gita, kako biste prešli na finalni korak.

Pranje zidova

Pre nego što počnete da nanosite novu boju, preporučuje se da operete zidove kako biste uklonili prljavštinu, masnoću i ostatke prašine. Preporuka za pranje zidova je:

 • Deterdžent i sirće, rastvoreni u toploj vodi ili
 • Kalijumov sapun, koji možete nabaviti u farbarama, razmućen u toploj vodi

Pažljivo operite zidove sunđerom ili krpom natopljenim prethodno navedenim rastvorima, kružnim pokretima, odozgo nadole, a zatim ih odmah dobro isperite čistom vodom, kako ne bi ostao trag taloga po zidovima. Ostavite zidove da se potpuno osuše, pre nego što nastavite s krečenjem.

Nakon što ste pažljivo sproveli sve ove korake, vaši zidovi su spremni za krečenje. Sada možete izabrati boju koja vam se sviđa i početi s osvežavanjem svojih prostorija.

Zapamtite: dobro pripremljeni zidovi će vam omogućiti da postignete savršen izgled i dugotrajne rezultate.

Ukoliko niste sigurni u svoje veštine ili nemate vremena da sami pripremite zidove, uvek možete angažovati profesionalni tim AG adaptacija koji će to obaviti umesto vas. Stručnjaci će pažljivo izvršiti sve potrebne korake kako bi osigurali da vaši zidovi budu spremni za savršeno krečenje.

Nadamo se da vam je ovaj blog pružio korisne informacije o pripremi zidova za krečenje. Uživajte u planiranju osveženog i lepog prostora!

1.5 2 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Valjak Za Krecenje
Valjak za krečenje

Valjak za krečenje je jedan od obaveznih alata u molerskim i fasaderskim poslovima. Dolazi u različitim veličinama, oblicima ali i materijalima od kojih se pravi,

Stiropor kao izolacija
Stiropor kao izolacija

Ukoliko planirate da radite izolaciju sa stiroporom, ali niste sigurni koji da izaberete ili da li je bolji stirodur u odnosu na stiropor, nastavite da