Pretraga

0604492300

Plafon od cigle

Cigla je jedan od najstarijih građevinskih materijala. Nekada su plafoni od cigle bili često u upotrebi, ali je danas situacija drugačija kako je tehnologija napredovala. Plafon od cigle se koristi za stambene objekte više nego za sportske i industrijske, zbog načina gradnje kao i zbog rastojanja koji plafon može da izdrži.

Cigla Za Plafon

Plafon od cigle nekada

Stari Rimljani su kao što znamo bili veliki graditelji. Najznačajnije građevinsko rešenje koji su oni napravili jeste izvođenje luka. Nadvratnici koji se postavljaju kao nosači iznad otvora na objektima su bili kameni ili drveni, pa se tako mogao savladati manji raspon. Rimljani su izmislili lučnu konstrukciju koji je omogućio da se cigla koristi i za plafon, a ne samo za zidanje zida.

Plafon od cigle danas

Cigla je građevinski materijal koji ima razne primene, ali postoji i problem kod cigle, a to se najbolje vidi kada se upotrebljava za izradu plafona. Cigla je savršena za vertikalnu konstrukciju, ali ne i za horizontalnu poput plafona. One su kratke i ne mogu se savijati, za razliku od drvenih greda. Rešenje za plafon od cigle odnosno opeke je lučna konstrukcija. Danas se ovo malo promenilo, kako je napredovala tehnologija, pa se tako opeka kombinuje sa armiranim betonom. Na taj način je nastao i Monta plafon.

Monta plafon

Monta plafon je najbolja kombinacija cigle i armiranog betona. Ovakav plafon je delimično montažni, odnosno jedan deo strukture je polufabrikat. To znači da se fabrički gotov proizvod pri ugradnji upotrebljava u konačnom obliku, a konstrukcija se mora izvesti na licu mesta. Cigle predstavljaju fabrički proizvod a beton se naknadno uliva.

Prednosti i mane monta plafona

Postoje razne prednosti, ali i mane ovakvog plafona. Prednosti koje nudi monta plafon su:

  • Idealna je podloga za plafonski malter
  • Jednostavno se izvodi električna instalacija
  • Nije potrebno šalovanje
  • Ima bolju toplotnu izolaciju
  • Težina plafonske strukture je manja u odnosu na armirano-betonski plafon
  • Troši se 40% manje betona
  • Bolje reguliše vlažnost u prostoriji

Kada je reč o nedostacima, monta plafon ih ima ali su minimalni u odnosu na prednosti. Glavna mana monta plafona je sama cena. Monta plafon je skuplji u odnosu na međuetažnu ploču od armiranog betona. Ukupna debljina plafona je veća, pa je i to donekle nedostatak monta plafona.

Kako se postavlja plafon?

Pre svega se mora postaviti vertikalna konstrukcija za koju će se plafon pričvrstiti. Noseći zid se podigne, a zatim se njegov vrh ravna sa svežim malterom. Na njega se postavljaju prednapregnute grede. Grede od cigle moraju biti poduprte potpornim gredama i stubovima. Idealno rastojanje je 60cm između nosača. Na ovaj način se ubrzava gradnja i ne smanjuje ukupna nosivost.

Plafon Od Cigle

Gradnja blokovima od cigle

Nakon postavke nosača, postavlja se mont blok, tačnije blokovi od cigle. Pre postavljanja, blokovi se kvase i ređaju. Nakon ređanja u učvršćivanja ispuna, armatura se postavlja na vertikalni zid ili iznad cigli. Potom se beton sipa preko ove strukture. Monta plafon mora imati i protivpotresne horizontalne veze od betona koje su oko zidane ploče. Horizontalna veza se postavlja iznad perimetarskih zidova i ploča od cigle. Raspon monta plafona koji može da izdrži je 6m do 7m. Zbog toga se više koristi za stambenu gradnju, u odnosu na javne i sportske objekte, jer je njima neopohodan veći raspon.

Kakav vi plafon imate u svom domu? Ostavite nam komentar.

Pozovite nas

Bez obzira da li vam je potrebna kompletna adaptacija stana, krečenje, sređivanje stolarije ili bilo koje vrste molerskih radova, AG-Adaptacija je uvek na raspolaganju da izađe na teren!

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Stan Kod Arene 2 768x432
Stan kod Arene

Stan Kod Arene 4 Stan Kod Arene 3 Stan Kod Arene 2 Stan Kod Arene 1 Stan Kod Arene 6 Stan Kod Arene 5

Pneumaster Radovi 720x820
Pneumaster

Pneumaster Gletovanje Pneumaster Krecenje Pneumaster Pred Krecenje Pneumaster Priprema Za Krecenje Pneumaster Radovi Oko Kamina Pneumaster Radovi Pneumaster Sjajan Parket Pneumaster Unutrasnji Radovi Pneumaster