Pretraga

0604492300

MDF ploče, iverica ili nešto drugo?

MDF ploče, iverica ili nešto drugo?

MDF ploče odnosno medijapan

MDF ploče predstavljaju ploče koje su izrađene od drvnog praha i smole i presuju se pod velikim pritiskom. Veće su gustine i kompaktnije su. Površina MDF ploča odnosno medijapana je glatka i lako se obrađuje, tačnije buši, seče i slično. Medijapan se najčešće koristi za pojedine komade za kuhinjske elemente. 

Ploče mogu da se lakijraju više puta dok se ne dobije visok sjaj. Lakirani medijapan odaje utisak salivenog jer se ivice ne vide. Najveća mana medijapana jeste njegova visoka cena. Može biti i do 2 puta skuplji u odnosu na ivericu.

Šta je iverica?

Iverica je kompaktna masa usitnjenih drvnih materijala slepljenih formaldehidnom smolom, sečenih na ploče određenih dimenzija. Iveral i oplemenjena iverica je naziv za sirovu ivericu koja je dodatno obložena melaminskom folijom. 

Folije mogu biti jednobojne, nijansirane i dezenirane. Obrađena iverica se koristi u indistriji nameštaja, ali i za opremanje enterijera. Ovaj materijal se retko koristi neobrađen.

Iverica

Prednosti iverice

Obrađena iverica je pogodna za izradu kuhinjskih i kupatilskih elemenata, jer je vodootporna. Iverica je lagan materijal koji se lako obrađuje i jednostavno koristi. Iverica može biti obična ili vodootporna. 

Takođe, prednost kod iverice je ta što može biti mat ili visokog sjaja i samim tim se uklopiti u razne stilove. Lako se čisti i održava i otporna je na UV zrake.

Mane iverice

Mane koje su primetne kod iverice zavise od posledica načina i metode obrade, a ne od samog materijala. Table iverice nije moguće brustiti oko uglova, kao ni tanjiti. Ukoliko površina napukne ili se rascveta, teško se ispravlja.

Šta je iveral?

Iveral je sirova ploča od iverica obložena dekorativnom folijom u raznim bojama. Dezeni imitiraju drvo, metal ili grafičke oblike. Iveral se takođe naziva i oplemenjenom ivericom. Iveral zbog raznih opcja završne obrade nudi mnoge mogućnosti. 

Iveral se primenjuje za izradu raznih vrsta nameštaja ili kao zidna obloga. Takođe se upotreblajva i u auto industriji. Primena iverala je dakle imitacija drugih materijala ili oživljavanje prostora bojama.

Furnirana iverica

Drveni furnir je tanja drvena ploča raznih debljina i postoji mogućnost da se bita furnir od hrasta, bukve, oraha pa sve do egzotičnih vrsta. Furniri mogu biti brušeni ili glatki, beljeni ili obrađeni tako da izgledaju starije. 

Prednost drvenog furnira je pre svega toplina koju on donosi. Furnir se na ivicama može složiti da izgleda kao puno drvo. Furnir se može obnavljati, ali je dugotrajan.

Ultrapast

Ultrapast je kompozitni materijal sastavljen od više slojeva celuloze i papira lepljenih melaminskom smolom. Otporan je na udarce i habanje. Najčešće se koristi za ulepšavanje iverice kada se prave elementi za kuhinju i kupatilo po meri. 

Ultrapast može biti u boji, sa imitacijom drveta i kamena ili sa štampanim dezenima. Spoj ultrapasta i iverice ima manu da se obnova ultrapasta ne isplati. Spojevi traka su slaba tačka i osetljivi su na oštećenja.

Puno drvo ili drugi materijali

Ono što je prava toplina doma jeste puno drvo. Pokućstvo od punog drveta je večno, može da se obravlja, buši, brusi, lakira bezbroj puta. Tekstura, strukutura i izgled pravog drveta su prirodni u odnosu na imitacije. 

Materijal od punog drveta je skuplji od MDF ploča i sličnih materijala. Takođe je teža izrada veći i tanjih ploča, kao i spajanje elemenata.

Puno drvo

Karakteristike drveta

Drvna građa se dobija od četinara ili listopadnih vrsta. Drvo je porozno, a njihov pravac i gustina određuje i smer delovanja sila, samim tim i otpornost. Takođe drvo ima veliki procenat vlage, a u procesu sušenja menja oblik i teksturu. 

Ukoliko se sa drvenim proizvodima ne upravlja pravilno, tačnije ugrađuje i gradi loše, može doći do oštećena i pukotina. Kako bi se to sprečilo, drvo se obrađuje na razne načine i primenjuju se sredstva za očvršćavanje drveta.

Drvene ploče

Drvene ploče predstavljaju panele od drveta. Odnosno za njihovo sastavljanje se koriste sitniji komadi masivnog drveta koji se međusobno povezuju. Za izradu drvenih ploča se koristi drvo lošeg kvaliteta. U drvnoj industriji se razlikuju:

  • Lepljeno drvo
  • Stolarske ploče
  • Vlaknaste ploče
  • Iverica, OSB
  • Stolarske ploče

Ovo je naziv za proizvod koji se dobija lepljenjem furniranih ploča, ploča od presovanog iverja ili vlakana. Stolarske ploče se izrađuju u posebnim presama, lepljenje zahteva upotrebu hemikalija i smole. Kako su ove ploče unakrsno lepljene, ne pucaju i ne uvijaju se. Zbog toga se ne izrađuju ploče velikih dimenzija.

Lepljeno drvo

Lepljene ploče se prave lepljenjem unakrsno ređanih listova ili slojeva furnira. Slojevi se spajaju tako da vlakna idu paralelno. Lepljene ploče se prave od furnira bukve ili ariša raznih debljina. Ovo drvo je savitljivo pa se koristi u industriji nameštaja.

Kako koristiti drvo u enterijeru

Drvo kao materija može svaki dom da učini toplijim, prirodnijim i lepšim. Najčešće se koristi za podove ali ima i druge namene. A kako može da se primeni drvo u enterijeru hajde zajedno da pogledamo.

Obložite stepenište – Obrađeno drvo možete iskoristiti za pokrivanje zidova stepeništa. Neka bude drugačije od samih stepenica i efekat će biti sjajan.

Akcentujte zid – Ukoliko imate kamin u svom domu, obložite zid drveim daskama i time ćete dobiti rustičan izgled prostorije. Ako nemate kamin, možete iskoristiti drvo da ukrasite zid na kom će se naći vaš TV.

Drvo u hodniku – Koristite obrađeno drvo za ulazne prostorije u vašem domu. Radi postizanja modernijeg izgleda i dobijanje vizuelne razlike koristite drvo u kombinaciji sa staklom.

Dekorišite kuhinju drvetom – Postoji mnogo načina na koje možete iskoristiti drvo u kuhinji. Kuhinjsko ostrvo možete da obložite drvetom ili bilo koji element vaše kuhinje. Koristite kombinacije raznih vrsta drveta kako bi vaša kuhinja izgledala još lepše.

Pogledajte osnovne principe projektivanja enterijera.

Drvo u kupatilu – Počnite sa osnovama i izaberite prave materijale, boje i teksture. Zidovi od obrađenih dasaka vrlo brzo će promeniti ambijent.

Svaka prostorija u vašem domu vam daje mogućnost za primenu iverice, punog drveta, medijapana i drugih vrsta materijala. Kako za podne obloge tako i za zidne. A i za ukrašavanje vaših omiljenih elemenata u kuhinji.

Pozovite nas

Bez obzira da li vam je potrebna kompletna adaptacija stana, krečenje, sređivanje stolarije ili bilo koje vrste molerskih radova, AG-Adaptacija je uvek na raspolaganju da izađe na teren!

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Hyundai Poslovni Prostor 700x820
Hyundai

Hyundai Sredivanje Hyundai Poslovni Prostor 700×820 Hyundai Ag Adaptacija Hyundai Hyundai Ag Adaptacija 2 Hyundai Krecenje Hyundai Krecenje Plafona Hyundai Moleraj Hyundai Poslovni Prostor Hyundai