Pretraga

0604492300

Karakteristike perivih i neperivih boja za zidove

Boje za unutrašnje zidove se najčešće dele prema mehaničkim karakteristikama i izgledu fima, pa tako razlikujemo perive, neperive i izolacione boje. Koje su karakteristike perivih i neperivih boja pročitajte u nastavku.

Perive Boje

Perive boje za zidove

Perive boje za zidove se najčešće koriste kao zaštita zidnih površina koje zahtevaju redovno čišćenje. Perive boje se najčešće primenjuju u bolnicama, hotelima, obrazovnim ustanovama kao i staračkim domovima. Pored toga, koriste se i za dom odnosno kuhinju i kupatilo, gde nastaje najviše mrlja na zidovima i kondenzacije u prostoriji.

Karakteristike perivih boja za zidove

Ono što je karakteristično za perive boje je što imaju veliki sadržaj veziva u odnosu na neperive boje. Film boje je otporan na pranje, pa samim tim nije potrebno obnavljanje premaza. Film boje je čvrst i otporan na mehanička osštećenja kao i na prljanje. Sam izgled filma zavisi od vrste boje, ali je on najčešće gladak, a može biti sjajan ili mat.

Karakteristično za perive boje je i velika izdašnost, tačnije korišćenje same boje po metru kvadratnom pri krečenju je manja u odnosu na neperive boje. Perive boje se dobro razlivaju, naročito ukoliko je površina na koju se nanose glatke i gletovane. Samim tim korišćenje četke odnosno valjka se ne primeti na zidu. Perive boje su pogodne za krečenje zidova koji su izloženi mehaničkim oštećenjima.

Koje su boje perive boje?

Perive boje delimo na disperzione, akrilne i latex boje.

   • Disperziona boja

  Disperziona boja je debeloslojna boja koja se koristi za krečenje unutrašnjosti zidova. Ima odličnu pokrivnu moć, lako se meša i nanosi. Ton disperzione boje se bira pomoću ton karte. Disperziona boja je otporna na brisanje površine zida pomoću mokre krpe. Nanosi se na čvrste podloge, tačnije malter, gips, glet, gips-kartonske ploče. Disperziona boja se nanosi pomoću valjka, četke ili mašine za špricanje. Vreme sušenja disperzione boje je od 2 do 6 sati.

    • Akrilna boja

   Akrilne boje su tankoslojne boje koje su u današnje vreme postale standard. Vodorazredive su i paropropusne. Lako se nanose na površinu, lepo se razmazuju i brzo suše. Nakon što se osuše, akrilne boje postaju veoma elastične i vodootporne kao i otporne na mehanička oštećenja. Glavna karakteristika akrilnih boja je tanak film boje, perivost boje i dobijanje jakih tonova. Vreme sušenja akrilne boje je od 2 do 4 sata.

     • Latex boja

    Karakteristično za latex boju je visoka otpornost na habanje, a površine koje su premazane latex bojom su izuzetno perive. Latex boja dolazi u tri osnovne nijanse sjaja, odnosno mat, polumat i sjaj. Ekološka je boja koja ne sadrži konzervanse. Paropropusna je i bez mirisa. Latex boja se najčešće koristi za dekorativnu zaštitu zidova u školama, bolnicama, hotelima kao i drugim javnim objektima gde su moguća veća oštećenja zidova. Vreme sušenja latex boje je od 4 do 6 sati.

    Neperive Boje

    Karakteristike neperivih boja za zidove

    Neperive boje za zidove sadrže malu količinu veziva i nisu otporne na čišćenje. Film neperivih boja je otporan na suvo brisanje, ali ne na upotrebu vode i deterženata. Na mestima gde se koristi neperiva boja se ne skuplja vodena para, kako film ostaje otvoren zbog malo veziva koje sadrži. Sa druge strane, zbog otvorenog filma dolazi do zadržavanja prljavštine na površini zida koja prodire do podloge. Mehanička čcrstina je mala, pa se sam film vrlo brzo može oštetiti.

    Zidovi koji su obloženi neperivim bojama je potrebno čećše obnavljati u odnosu na zid obložen perivim bojama. Često se ovim bojama dodaju sredstva koja sprečavaju pojavu plesni na zidovima. Poludisperzija je vrsta neperive boje koja se najčešće koristi. Neperive boje su najčešće bele boje, jer sam sastav ne omogućava pripremu intenzivnih nijansi. Najbolje je koristiti neperive boje na površinama poput zidova spavaće sobe ili plafona, gde su oštećenja najmanja.

    Poludisperziona boja

    Ova boja je debeloslojna i koristi se za krečenje unutrašnjih zidova. Ima visoku pokrivnu moć, paropropusna je i otporna na suvo brisanje. Poludisperziona boja se može koristiti za bojenje svih suvih površina, kao što su gips-kartonske ploče, fino malterisane površine i vlaknasto cementne površine.

    Poludisperziona boja se nanosi u 2 sloja, a moguće je nijansiranje boje pomoću tonera i to svetlim tonovima. Nanosi se valjkom, četkom ili mašinom za špricanje. Bojenje površina ovom bojom je moguće između 4 i 6 puta, a nakon toga se površine koje su obojene poludisperzivnom bojom moraju ponovo oguliti, impregnirati i gletovati. Vreme sušenja poludisperzione boje je od 4 do 6 sati.

    Karakteristike izolacionih boja

    Izolacione boje su izrađene na bazi veziva rastvorenih u organskim rastvaračima. Koriste se za izolaciju mrlja koje se rastvaraju u vodi. To su mrlje od dima, katrana, drvenih bojica, izlivene vode. Ove mrlje se rastvaraju u vodi, pa se prilikom sušenja izbacuju na površinu. Ukoliko se mrlje premažu izolacionom bojom one ostaju ispod filma boje.

    Karakteristično za izolacione boje je brzo sušenje, perive su i lepo se razlivaju kada se nanose. Za toniranje izolacionih boja mogu da se koriste samo pigmentni koncentrati koji su pogodni za boje na bazi rastvarača. Antinikotinska i antimikrobna boja spadaju u izolacione boje.

    Antinikotinska boja

    Boja koja služi za krečenje prostorija koje su pod uticajem duvanskog dima i žutih fleka nastalih od vode na zidovima. Pokriva i izoluje fleke katrana, požara i ulja. Antinikotinska boja je pogodna za bojenje svih vrsta vlaknasto-cementnih ploča, tapeta od staklenih flakana, mineralnih maltera i starih premaza. Najčešće se ova boja primenjuje u kafićima i restoranima. Bez agresivnog je mirisa i može se oprati.

    Antimikrobna boja Antimikrobna boja je zaštita unutrašnjih zidova i plafona. Ova boja je odlična za prostorije koje su izložene razvoju plesni i algi, a pored toga odličan je i izolator fleka koje su rastvorljive u vodi. Kao i antinikotinska, antimikrobna boja je takođe periva.

    Naši majstori projektuju na pretpostavci da je prostor uspešan, samo onda kada je u njemu prijatno I zdravo živeti Ili raditi, jer na kraju, koliko god dobro gradili prostor, taj isti prostor će izgraditi nas. 

    Mi pretačemo životni stil u udobnost, majstorisemo za pasiju, planiramo zbog funkcionalnosti, a određujemo zbog senzualnosti.

    Dobar dizajn neće spasiti svet, ali sasvim sigurno će ga učiniti lepšim!

    Naš inkluzivni pristup čini Vas partnerom u procesu, pretvarajući pojedinačne ideje u zajedničku viziju I transformišući prostore prema Vašim ličnim potrebama, prožetim iskustvom naših majstora-stručnjaka.

    Za sva pitanja Vam stojimo na raspolaganju!

    0 0 glasovi
    Glasanje za članke
    Pretplati se
    Obavesti o
    guest
    0 Komentari
    Ugrađene povratne informacije
    Pogledaj sve komentare
    Tabela sadržaja
    Cene stanova u Beogradu

    Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

    Pozovite nas

    Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

    Ambijentalno Osvetljenje 720x820
    Stan kod Sava Centra

    Zidno Osvetljenje (1) Ambijentalno Osvetljenje Dnevni Boravak 1 Radovi U Decjoj Sobi Spavaca Soba Zvezdano Nebo Zidno Osvetljenje

    Stan Kod Arene 2 768x432
    Stan kod Arene

    Stan Kod Arene 4 Stan Kod Arene 3 Stan Kod Arene 2 Stan Kod Arene 1 Stan Kod Arene 6 Stan Kod Arene 5