Pretraga

0604492300

Molerski radovi – šta bi sve trebalo da znate

Molerski radovi predstavljaju niz usluga i faza iz kojih se sastoji krečenje i postavljanje tapeta na zidne i plafonske površine. 

U molerske radove spadaju sve aktivnosti i praktični i tehnički procesi od zaštite nameštaja i podova, pripreme zidova, preko krečenja i nanošenja boje do čišćenja prostora nakon završenog posla. 

Stručno gledano, molerski radovi predstavljaju važan elemenat završnih radova u građevinarstvu i dizajnu enterijera i eksterijera.

Sa razvojem i primenom modernih tehnologija u bojama za krečenje, sve češće se pod molerskim radovima podrazumevaju zapravo molersko-dekorativni radovi. Pored nanošenja određene boje, zidne površine mogu se dekorisati i dekorativnim bojama i tehnikama. To znači da na zidu možete imati veoma vernu imitaciju prirodnog kamena, mermera, kože, betona i sl.

Ukratko, molerske radove čine sledeći koraci:

  • Pripremni radovi (priprema prostora i površine za rad)
  • Gletovanje i šmirglanje 
  • Krečenje – bojenje i dekoracija zidova 
  • Kontrola kvaliteta i čišćenje

Zaštita nameštaja i prostora za molerske radove

Dobra priprema i zaštita prostora poštedeće vas dodatnih sati čišćenja i naravno, sprečiti oštećenja i fleke na nameštaju i podovima.

Najbolje je da se prostor koji se kreči potpuno isprazni, ali to nekada nije moguće. Niko ne želi mrlje od boje na novom parketu, prozorima ili nameštaju.

Pa, umesto da ih nakon završenih radova satima skidate fleke ili plaćate servis za čišćenje, dobra priprema i zaštita će uštedeti vreme i novac.

Podovi, nameštaj, vrata, prozori i delovi koji se ne kreče prekrivaju se zaštitnom najlonskom folijom i sve se dodatno štiti lepljivom krep trakom. Na taj način sprečava se i prodorianje prašine, koja je nemonovan pratilac krečenja i adaptacija.

Najpraktičniji način zaštite stvari je da se pomere u sredinu prostorije i prekriju najlonom, tj. zaštitnom folijom za prekrivanje.

Kada se sve dobro zaštiti, prostor je spreman za sledeću fazu molerskih radova – pripremu zidnih i plafonskih površina za gletovanje i bojenje.

Priprema zidova za krečenje

Priprema zidova za gletovanje i krečenje je po mnogim molerima najbitnija faza molerskih radova. U toj etapi se najbolje razlikuju iskusni i profesionalni majstori za krečenje, od neiskusnih i neveštih.

Kada se zidovi dobro obrade i pripreme, to je garancija da će krajnji rezultat biti dobar i najvažnije, trajan i postojan.

Cilj pripremne faze molerskih radova jeste da se napravi dobra podloga za nanošenje najpre glet mase, a potom boje ili dekorativne tehnike. 

Kako pripremiti zidove za krečenje? 

Ne postoji univerzalan odgovor niti proces za svaki objekat. Sve zavisi od zatečenog stanja na zidnim površinama, a iskusni majstori znaće šta je sve neophodno uraditi da bi se zidovi pripremili za završne faze krečenja.

Najčešće priprema zidova za bojenje započinje guljenjem tapeta (ako ih ima), boje i starog gleta, po potrebi. 

Nakon toga sledi šlicovanje i bandažiranje pukotina, dok se veće rupe ispunjavaju specijalnim materijalom na bazi gipsa. Tu su razne rupe od eksera, sitne naprsline i pukotine.

Uglavnom je ovaj postupak potrebno ponoviti još jednom i sačekati da se dobro osuši. Kada je suvo, preko površine se prelazi šparklom u cilju poravnjanja grubih ispupčenja. 

Nekada se na zidovima nalaze fleke, naročito ako je reč o kuhinjskom prostoru. Da bi se odstranile masne fleke ili mrlje od buđi, potrebno je oprati zidove vodom i sunđerom ili valjkom. Ukoliko je zid mastan ili jako prljav, preporučuje se kalijumov sapun rastvoren u toploj vodi. 

Pored dekorativne, molerski radovi imaju i svrhu zaštite zidnih i plafonskih površina, a adekvatnom pripremom postižu se oba cilja.

Kada su popunjene pukotine i rupe na zidu, podloga izravnana, sledi nanošenje podloge ili grundiranje. Podloga ima ulogu da što bolje veže glet masu za površinu i ujedno joj produži vek trajanja.

Gletovanje i šmirglanje zidova i plafona

Gletovanje je proces ravnjanja zidnih i plafonskih površina glet masom. Zavisno od vrste zidova i veličine površine, gletovanje se može obaviti ručno ili mašinski.

Glet mase su dostupne u obliku praška, pa ih je potrebno pomešati sa vodom, izmiksovati mikserom i pripremiti za nanošenje. Na tržištu postoje i gotove, već zamešane glet mase različitih proizvođača, a njihova prednost je u tome što štede vreme, jer su odmah spremne za upotrebu. 

Glet masa se na zid može nanositi jednom ili u više slojeva. To je tzv gletovanje od jedne do tri ruke.

Od čega zavisi koliko puta treba pregletovati neki zid?

Najviše od vrste završnog materijala koji se nanosi na izgletovanu površinu i završnog efekta koji želite da postignete.

Nepisano pravilo kaže da ukoliko na zidove lepite tapete dovoljan je jedan sloj glet mase. Kod klasičnog krečenja disperzijom ili poludisperzijom primenjuje se gletovanje u dve ruke. Za tankoslojne akrilne boje i dekorativne mase koje zahtevaju idealno ravnu podlogu gletovanje se radi u tri ruke.

Prvi sloj glet mase uvek mora biti gušći od sledećih slojeva jer ima ulogu pokrivanja većih nepravilnosti i neravnina na zidu. 

Veoma važna stvar u fazi gletovanja je sušenje. Potrebno je ostaviti zidove da se dobro osuše pre nego što se krene sa šmirglanjem.

Posle svake ruke gleta potrebno je ošmirglati neravnine. Nakon poslenjeg sloja glet mase kružnim pokretima, ručno ili mašinski šmirgla se kompletna površina kako bi postala idealno glatka, bez izbočina i udubljenja. 

Mašinsko šmirglanje je zahvaljujući savremenim mašinama izvodljivo u skoro svim objektima i preporučuje se jer se proizvodi znatno manje prašine, koju usisivač automatski sakuplja. 

Kod šmirglanja je potrebno obratiti pažnju na odabir granulacije šmirgle, imajući u vidu materijal za završni sloj kao i vrstu gleta koji je korišten.

Na izgletovane, osušene i ošmirglane zidove nanosi se prajmer. U poslednje vreme dostupni su završni prozvodi koji u sebi sadrže i prajmer i boju. Ipak, postoji razlika u ulogama ovde dve komponente, pa je perporuka da se prajmeri nanose pre nanošenja boje ili dekorativne tehnike na zid.

Nanošenje boje i dekorativnih masa na zidove

Kada dođe do faze bojenja i dekorisanja zidova, svaki moler zna da je najteži i najkompleksniji deo molerskih radova iza njega. Sada ide kreativni deo dekorisanja prostorije.

Ako ste sve prethodno dobro odradili, bojenje će predstavljati pravo uživanje. Boja neće curiti, čvrsto i brzo će se vezivati za površinu. 

Pre toga se podrazumeva da ste se odlučili i izabrali jednu ili više boja za krečenje.

Ukoliko niste, ovo su osnovne stvari koje bi trebalo da znate o bojama za zidove.

Karakteristike boja za krečenje zavise od njihovog sastava. Kada odete u najbližu farbaru i potražite savet oko izbora boje reći će vam da postoje neperive boje za unutrašnje površine (najpovoljnije), perive boje za unutrašnje površine i izolacione boje za unutrašnje površine.

Boje za unutrašnje površine se dele na osnovu mehaničkih karakteristika i izgleda filma. Većina boja krečenje napravljena je na bazi disperzionih veziva. Vrsta i količina veziva utiču na odlike i ponašanje filma boje – čvrstinu, otpornost na svetlost i atmosferske uticaje, upijanje prljavštine, elastičnost.

Nekada su moleri i dekorateri morali da detaljno da poznaju sve odlike boja i kako da dobiju određeni ton i efekat. Danas je to sve olakšano upotrebom programa za dobijanje željene nijanse.

Savremene boje za krečenje u sebi sadrže elemente koji uspešno rešavaju najčešće probleme na zidovima, pa tako možete izabrati antimikrobnu boju koja se primenjuje u vlažnim okruženjima i sprečava razvoj buđi, antinikotinsku koja izoluje i dobro pokriva fleke od duvana, ali i od bojica i flomastera. 

Kontrola kvaliteta molerskih radova i čišćenje prostora

Poslednji, ali podjednako važan segment molersko-farbarskih radova jeste testiranje kvaliteta.

Kada se sve dobro proveri i stekne sigurnost da je sve odrađeno kako treba, prostor se čisti, izbacuje se otpad i stvari vraćaju na mesto. Najbolji majstori će sve dobro počistiti za sobom, ostavljajući vam samo osnovno higijensko čišćenje.Naravno, ne morate biti upoznati ni sa jednom od ovih faza molerskih radova ukoliko nas kontaktirate i kompletan posao prepustite iskusnoj molerskoj ekipi.

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Stiromax štedi energiju

STIROMAX STEDI ENERGIJU Prateći svetski trend štednje energije i sve masovniju ugradnju termoizolacionih materijala kod nas, firma “Delfin A.G.” otpočela je proizvodnju građevinskog lepka Stiromax.Stiromax

Toneri za krečenje
Toneri za krečenje

Naš savremeni svet je ispunjen mnogim brzim i konstantnim promenama koje se ogledaju i u dekorisanju doma i u dizajnu uopšte. Ovo se posebno odnosi