Pretraga

0604492300

Spoljašnja i unutrašnja senila

Spoljašnja i unutrašnja senila

Dnevna svetlost je neophodna za prijatan boravak u domu, ali sa druge strane ukoliko nema senila na prozoru može doći do pregrevanja prostora. Koje vrste senila postoje, kao i na koji način možete izabrati odgovarajuće za svoj dom, pročitajte u nastavku.

Unutrašnja senila

Kada je reč o unutrašnjim senilima za dom, možemo ih podeliti na nekoliko različitih senila, odnosno plisirane roletne, rolo zavese, trakaste zavese, panelne zavese i venecijaneri.

 • Plisirane roletne

Ukoliko želite da ukrasite sobu kao i da je zasenčite, plisirane roletne su odličan izbor. Pregrevanje prostorije se sprečava naborima na roletni, a moguće je i različito zatamnjenje. Nabori koji se nalaze na plisiranim roletnama mogu biti providni ili propusni samo za svetlost. Providni nabori omogućavaju pogled ka spolja, dok propusni omogućavaju pogled i unutra i spolja. Postoje razne boje i dezeni plisiranih roletni, kao i razne boje okvira kao što su bela, crna, bronzana, srebrna i bež.

 • Rolo zavese

Podsećaju na klasične roletne, ali su modernijeg oblika. Tkanina rolo zavese može biti u raznim bojama, kao i u raznim nivoima prozirnosti. Jednostavno rukovanje je prednost koju nudi rolo zavesa. Postoje modeli rolo zavese koji se mogu automatski namotati ili odmotati.

 • Trakaste zavese

Senila za unutrašnjost prozora koja se najčešće može videti u poslovnim objektima. Prednost trakastih zavesa je jednostavno održavanje i regulacija svetlosti. Svetlo se reguliše pomoću traka koje se rotiraju. Mogu se montirati na zid ili plafon. Kada se pokriva prozor, mogu biti postavljene na levu ili desnu stranu, kao i centralno ili obostrano.

 • Panelne zavese

U odnosu na trakaste zavese, razlikuju se samo po dimenzijama. Panelne zavese štite od toplote, hladnoće i sunca. Mogu se koristiti u svim prostorijama doma. Paneli se mogu fiksirati ili slobodno kliziti duž garnišni. Garnišne mogu biti jednokanalne ili višekanalne. Za pokretanje ovih zavesa koriste se palice. Panelne zavese imaju dve uloge. Pored toga što zasenjuju prostor, mogu se koristiti i za podelu prostorije.

 • Venecijaneri

Pomoću venecijanera se može regulisati svaki aspekt osvetljenja prostora. Pored zasenjivanja, predstavljaju i dodatnu izolaciju prozora. Venecijaneri su veoma izdržljivi, a mogu biti od PVC, ALU i kompozitnih materijala. Drveni materijali su retko u upotrebi, a prave se od bambusa.

Spoljašnja senila

Spoljašnja senila

Razlika spoljašnjih i unutrašnjih senila je ta što su spoljašnja senila efikasnija zaštita kada je reč o pregrevanju prostorije. Kao i unutrašnja senila, spoljašnja senila dolaze u raznim oblicima odnosno vrstama, pa tako možete birati između tende, žaluzine, spoljne roletne i rolo zastora.

 • Tenda i markiza

Tenda i markiza omogućava senčenje balkona, terase kao i prozora. Koriste se razne konstrukcije i materijali u zavisnosti od namene tende. Na osnovu toga razlikujemo tende za terasu, tende za balkon i nastrešnice. Na osnovu materijala od kojih su izrađeni, kao i načina otvaranja i zatvaranja, razlikujemo tende i markize. Mogu biti sa preklopnim krakovima ili fiknse. Platno može da ulazi u kutiju. Najčešći oblik otvaranja tende je automatski.

 • Žaluzine

Najpopularnija vrsta spoljašnjeg senila su žaluzine. One omogućavaju podešavanje senčenja i otporne su na razne vremenske uslove kao što su vetar, kiša, UV zraci. Aluminijumske žaluzine se mogu postaviti u podfasadne kutije koje se na fasadi ne vide. Samim tim se ne narušava estetski izgled fasade.

 • Spoljne roletne

Spoljne roletne obezbeđuju potpuno zamračenje prostoje i otporne su na padavine i vetar. Kada im se doda poseban mehanizam, mogu biti i protivprovalne. Spoljne roletne mogu biti od PVC ili ALU materijala. Bez obzira na materijal od kojeg su izrađene, pružaju zaštitu od pregrevanja leti kao i termičku zaštitu zimi. Namotavaju se u kutiju iznad prozora, lako se postavljaju i održavaju.

 • Rolo zastori

Mogu se primeniti i u unutrašnjosti, ali i na spoljašnjosti prozora. To je ujedno i njihova glavna prednost. Tkanine za rolo zastore propuštaju sunčevu svetlost, ali i štite od vrućine i UV zraka. Rolo zastori se mogu kontrolisati daljinski. Otporni su na kišu i vetar, pa se samim tim mogu postaviti u nadfasadnu ili podfasadnu kutiju.

Tenda za terasu

Senila za terasu

Kako bi ste mogli da uživate na terasi ili balkonu, potrebna su senila koja će sprečiti direktno sunčevo zračenje. Senila za terasu mogu biti u vidu suncobrana, tende i pergole. Koje su karakteristike ovih senila kao i koje izabrati pročitajte u nastavku.

 • Suncobrani

Platno na suncobranu je izrađeno od poliakrila, koji je otporan na zračenje i svetlost. Suncobran sa kracima omogućava prohodnost bez ometanja. Postolje mora biti dovoljno teško kako ga vetar ne bi oborio. Mobilnost je najveća prednost koju nudi suncobran. Senila mogu biti raznih oblika, veličina kao i materijala. Važno je da materijal od kog je suncobran izrađen bude vodootporan i čvrst.

 • Tende

Pomoću tendi se štiti ceo objekat od pregrevanja, kao i fasada. Fiksirane su na spoljnom zidu i mogu se ručno ili automatski širiti. Tende za terasu nisu pogodne za mesta gde vetar stalno duva, jer može doći do propadanja tende. Pre zime, dovoljno ih je samo namotati i ne moraju se skidati i odlagati na drugo meto. Metalni delovi tende moraju biti pocinkovani, jer su time otporni na rđu.

 • Pergole

Pergole mogu biti metalne ili drvene konstrukcije. Prilagodljive su, jer mogu da štite baštu, terasu i bazen. Konstrukcija treba da bude svetle boje, kako bi odbijala sunčeve zrake. Ručno ili automatski se može upravljati pergolama. Svrha pergole je da zatamni prostor i da štiti od insekata.

Kako izabrati senilo za terasu?

U odnosu na potrebe kao i veličinu terase, birajte senilo koje će biti odgovarajuće. Najbolje je da birate svetla platna, koja će odbijati sunčevu svetlost. Takođe, cena senila igra veliku ulogu u izboru, tako da je najbolje da izaberete na osnovu svojih mogućnosti. Pročitajte više o Nastešnicama za terasu.

Zaključak  

Kao što možete da primetite, postoje razne vrste senila koje se primenjuju kako u unutrašnjosti, tako i na spoljašnjosti prozora.Razne veličine, tkanine i materijali krase razna senila, ali i ujedno određuju njihovu namenu i cenu. Senila možete postaviti i sami, ali je najbolje da se obratite profesionalcu koji će posao uraditi savršeno.

Pozovite nas

Bez obzira da li vam je potrebna kompletna adaptacija stana, krečenje, sređivanje stolarije ili bilo koje vrste molerskih radova, AG-Adaptacija je uvek na raspolaganju da izađe na teren!

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Thermoinzenjering 6 760x428
Thermoinženjering

Thermoinzenjering 7 Thermoinzenjering 8 Thermoinzenjering Adaptacija Thermoinzenjering Thermoinzenjering 2 Thermoinzenjering 3 Thermoinzenjering 4 Thermoinzenjering 5 Thermoinzenjering 6

OSB ploča
OSB Ploče

U današnjem članku tema će biti OSB ploče, osnovnim karakteristikama istih i na koji način se primenjuju za izradu unutrašnjih i spoljašnjih zidova kao i