Pretraga

0604492300

Kako urediti dečiju sobu u septembru: ideje za oslikavanje i dekoraciju

Septembar je mesec promena, povratka u školske klupe i za mnoge porodice je vreme kada se dečije sobe moraju srediti, kako bi se stvorilo okruženje koje će inspirisati decu za uspešan početak nove školske godine. Uređenje dečije sobe može biti kreativan i zabavan proces koji će stvoriti prostor u kojem će vaše dete rasti, igrati se i učiti.

Boje i unutrašnja dekoracija su neophodni u stvaranju ambijenta koji će podsticati maštovitost i kreativnost dece.

U ovom članku, razmotrićemo kako pravilno odabrati boje za krečenje, primeniti ih na zidove i integrisati unutrašnju dekoraciju da biste dobili idealnu dečiju sobu – 

funkcionalnu, inspirativnu i prijateljsku za učenje, a sve u cilju podsticaja entuzijazma kod vaše dece.

GtRLPiY7X3pmbTJK cXltu8OKfPWzdMV0YLhyql3BX4aeaqSHSpwKNCFgsycZSsNCfV0hhetdptEebjXD 1h3dS HKlxWEAFfVjGACYyt lqmPs4Y41i PBfGNzo6 cUp3MNXaG5QLcvQ6u YN8Dmmo

Uticaj boja na dečije raspoloženje

Boje imaju snažan uticaj na emocionalno stanje i raspoloženje. Pravilno izabrane boje u dečijoj sobi pozitivno utiču na detetovo emocionalno stanje i daju osećaj zadovoljstva i mira. Ideje za bojenje dečije spavaće sobe vrte se uglavnom oko odabira zabavnih boja. Evo nekoliko opisa o tome kako boje utiču na raspoloženje i percepciju:

  • Zelena – za zelenu boju prirode se kaže da pojačava samopoštovanje i sugeriše nadu, odmor i smirenost.
  • Plava – nijanse plave, poput okeana i neba, izazivaju osećaj smirenosti, spokoja i duhovnosti, tako da su dobar izbor za mirnu spavaću sobu.
  • Crvena –  kao akcenat neutralnim bojama, crvena može dodati malo osvetljenosti i dinamike dečijoj sobi.
  • Žuta – vesela i dinamična, žuta je odličan izbor da osvetli i zagreje svaku prostoriju. Takođe se kaže da je to boja intelektualaca.
  • Bela – predstavlja mir, veru, radost, čistoću… Reflektuje svetlost, tako da može učiniti da soba izgleda svetlo, hladno i prostrano. Ali to je i boja koju je najteže održavati u dečijim sobama.
  • Ljubičasta – različite nijanse ljubičaste izazivaju različita osećanja. Deca obično reaguju na energiju svetlo ljubičaste boje.

Prilikom odabira boja za zidove, uzmite u obzir uzrast dece i njihove interese. Mlađa deca često vole svetle i vesele boje, dok tinejdžeri mogu imati konkretnije preferencije, u vidu jačih i upečatljivijih boja.

Obratite pažnju na osvetljenje, jer svaka boja izgleda drugačije u različitim uslovima osvetljenja. Pripazite na prirodno svetlo i veštačko osvetljenje u sobi, kako biste odabrali boje koje će izgledati najbolje.

Razmotrite univerzalne boje, ako želite da soba raste zajedno sa detetom. Razmislite o neutralnim bojama kao osnovi i dodajte svetlije akcente, koji se lako mogu promeniti ili nadograditi kako dete raste.

Ne zaboravite da ako menjate boje zidova u sobi, možda ćete morati da menjate i dečiji nameštaj. Najoptimalnija varijanta je da u nekom slobodnom trenutku osvežite nameštaj novim bojama.

Odabir teme za dečije sobe

Kreativne ideje za oslikavanje dečijih soba često dolaze direktno od same dece. Pre nego što počnete, isplanirajte svoj projekat, imajući na umu interese vaše dece. Ponudite im da učestvuju i daju svoj doprinos. Većina dece imaju omiljenog izmišljenog lika iz crtanog filma ili poseban interes za sport, umetnost ili druge aktivnosti koje možete koristiti za kreiranje izgleda prostora, a koji odgovara njihovim ličnostima.

Uredite dečiju sobu u sportskom duhu ili isprobajte svemirsku temu. Uzmite primere ideja iz dečijih igračaka, knjiga ili proverite časopise za dizajn enterijera i odgovarajuće veb stranice. Razmislite o izradi murala koji je specifičan za temu sobe. Mural može da prikazuje omiljeni događaj ili scenu iz knjige, filma ili određenu lokaciju, kao što je plaža ili šuma. Ako niste sigurni u svoje umetničke talente za slikanje, možete koristiti šablone ili nalepnice da biste postigli efekat koji tražite.

KORISTAN SAVET

Ne morate da budete pravi umetnik da biste naslikali mural. Jednostavno možete da koristite projektor da projektujete sliku na zid i iscrtate je olovkom ili koristite šablon za crtanje, a zatim je obojite.

Ideje za oslikavanje dečije sobe su neograničene. Možete obojiti zidove šarama, prugama ili drugim tehnikama dekorativnog krečenja. Ako smatrate da tema neće biti odgovarajuća ili želite da dizajn sobe bude jednostavan, ali privlačan (deca prolaze kroz faze i prerastu omiljene), počnite samo farbanjem akcentnog zida. 

Probajte nešto malo drugačije i „izvan kutije“ koristeći specijalne boje, kao što su boje za školsku tablu ili magnetne boje. Svaka od ovih vrsta boja radi tačno onako kako joj ime govori. Boja za školsku tablu pruža površinu na kojoj se može pisati kredom i brisati vlažnim sunđerom ili krpom. Magnetna boja stvara zabavne zidove na koje će se magneti zalepiti. Pažljivo pratite uputstva proizvođača za optimalne rezultate.

ZAPAMTITE

Sve navedene aktivnosti: postavljanje šablona, ocrtavanje ivica, nalepnice, mural ili bilo koja druga kreativnost na zidovima se radi nakon premazivanja osnovnog premaza na zidovima i njegovog sušenja.

Krečenje dečije sobe ekološkim bojama

S obzirom da živimo u vremenu velikih zagađenja, a dečije zdravlje treba da bude na prvom mestu,  razmislite o ekološkim faktorima kada birate boje za zidove.

Mnoge tradicionalne boje sadrže visok nivo VOC (organskih jedinjenja koja isparavaju), što može biti štetno za zdravlje vaše dece i za okolinu. Umesto toga, birajte boje koje sadrže nizak nivo VOC ili one koje su označene kao ekološki prihvatljive.

Ekološki prihvatljive boje su bezbednije za decu, jer ne sadrže štetne hemikalije, a na našem tržištu su to akrilne boje. Ovo je posebno važno u dečijim sobama, gde deca spavaju i provode mnogo vremena.

Pobrinite se da koristite kvalitetne boje za zidove, kako biste postigli ravnomerno i profesionalno nanošenje.

Održivost: ekološki prihvatljive boje za zidove često dolaze sa ambalažom koja je prijateljska za okolinu i sa minimalnim otpadom.

nZ266 o4Fya3Ip24i1FWW2pCMfAX0CBYdDU T3Zc8PWurSeRPYMIgc8v3UBAL0qyMTYIRKhkFfUazw7339vIlAlUSXkEv1l9WTw9kptCN HWW3FOcxGWBZmApdpU2gekrtKqvpfn JnXSwWi19c5nEQ

Priprema sobe za krečenje

Pre nego što farbate ili radite bilo šta na zidovima, potrebno je da pripremite prostor za farbanje. Uklonite sav glomazan nameštaj iz sobe pre nego što počnete. Ako nemate uslove za uklanjanje nameštaja, pomerite ga u centar sobe i pokrijte čaršavima ili najlonima. Postavite krpe ili cerade na pod i zaštitite prozorske obloge, prekidače i poklopce papirnom trakom. Koristite molersku traku da zaštitite prozorske daske, podnožje, šarke vrata i perimetar plafona.

Priprema zidova: pre farbanja, pripremite zidove tako što ćete ih očistiti od prašine i paučine, popraviti pukotine ili oštećenja i izravnati neravnine.

KORISTAN SAVET

Ako je potrebno da izvršite popravke, računajte na dodatni dan u svojim planovima kako biste dali dovoljno vremena da se nanosi i ispune osuše.

Premazivanje zidova prajmerom

Pravilno čišćenje i popravka zidova je izuzetno važna, jer se boja ne lepi na prljavštinu. Koristeći sunđer ili krpu, obrišite zidove blagim deterdžentom i vodom, pa ostavite da se potpuno osuši. Ako na zidovima postoje pukotine, rupe ili druga oštećenja, nanesite masu za lepljenje kitom, a zatim izbrusite finim brusnim papirom kada se osuši.

BEZBEDNOSNO UPOZORENJE!

Otvorite prozore da biste bili sigurni da ćete farbati u dobro provetrenom prostoru.

Bojenje zidova

Nanesite boju koristeći istu tehniku koju ste koristili za prajmerisanje. Ako je potrebno, nanesite i drugi sloj. Ne morate da pustite da se boja potpuno osuši između slojeva, ali što duže čekate, to će biti bolji rezultati.

Da biste sprečili da se boja neravnomerno osuši, izbegavajte zaustavljanje dok ste usred farbanja zida. Popravite sva propuštena mesta kada je boja još mokra da biste obezbedili ujednačen izgled.

Pre nego što počnete da farbate novi zid, uverite se da imate dovoljno boje u konzervi da završite ceo zid. Ista boja može se malo razlikovati od jedne do druge limenke, pa pokušajte da ne koristite dve različite limenke boje na jednom zidu.

Koristite četkicu za rad na zidovima na mestima koja vaš valjak ne može da dosegne, kao što su uglovi i pored vrata, prozora i lajsni.

Bojenje sa detetom

Ako je dete dovoljno staro, uključite ga u proces krečenja. Dajte mu da izabere boje ili da oboji deo zida. To će im pomoći da se osećaju važnima u procesu stvaranja.

Zqqf Cvhz5SW2WwAZ77ADCVK8Vht7U09r8qz7Dbc7Ly4saioDjSFjsG sareuteiAyJqNQ6sU9YFEvxVOaNXO367WPv T5gnauYtKd4W5m6LORMwlpQyaIlcJ5XC2wOOberJMQBVkcO zN7Yt yROso

Čišćenje sobe

Pokupite sve krpe ili najlone i zatvorite limenke sa farbom. Upotrebljene limenke ili zaptivače odložite na odgovarajući način. Čišćenje četkica i drugih alata može se izvršiti  toplom vodom i sapunom. Temeljno isperite poklopce valjka i četke u vodi dok ne postane bistra, a zatim ih stavite u četku/valjak za okretanje, ako ga imate, da uklonite višak tečnosti.

Čuvajte ih u zaštitnim vrećicama ili ih okačite na eksere ili kuke. Pažljivo pokupite krpe, pazeći da ne širite boju koja je možda dospela na njih. Zatim uklonite papirnu traku pod uglom od 45 stepeni da biste izbegli uklanjanje sveže boje. Zapamtite da što traka duže stoji, teže je kasnije ukloniti.

Lepo delo! Stvorili ste živopisno i udobno mesto gde vaše dete može da se opusti.

Unutrašnja dekoracija dečije sobe

Nakon krečenja i čišćenja, evo još par saveta kako da kompletirate sređivanje podsticajnog i kreativnog prostora:

Nameštaj i raspored odaberite funkcionalan i adekvatan nameštaj koji će odgovarati potrebama deteta. Unapred napravite nacrt o organizaciji nameštaja kako biste maksimalno iskoristili prostor.

Raspored knjiga i školskog materijala – osigurajte da su knjige, sveske, olovke i ostali školski materijali organizovani i lako dostupni. Postavite police ili korpe za skladištenje kako biste ih održavali urednim.

Kreirajte inspirativan radni prostor – napravite poseban kutak za učenje. Sto treba da bude dovoljno prostran za rad, sa dobrom rasvetom i ergonomskom stolicom koja podržava pravilno držanje.

Dodajte lični pečat ukomponujte lične stvari vašeg deteta u dekoraciju sobe, kao što su njihove umetničke kreacije, slike, omiljene plišane ili druge igračke.

Zidne dekoracije postavite zidne dekoracije koje odražavaju interesovanja vašeg deteta. To mogu biti slike, posteri ili zidne nalepnice.

Tekstil odaberite odgovarajuće tekstilne elemente kao što su zavese, jastuci i prekrivači. Ovi dodaci unose toplinu i dodatnu živost u prostor.

Redovno održavanje i prilagođavanje dečije sobe, kako dete raste i menja svoje interese, će osigurati da prostor ostane funkcionalan i inspirativan tokom niza godina.

Zaključak

Sređivanje dečije sobe u septembru može biti odličan način da se vaša deca pripreme za školu i podstaknu da budu produktivnija. Organizacija, kreiranje inspirativnog radnog prostora i uključivanje deteta u proces sređivanja mogu doprineti stvaranju prijatnog okruženja koje će podsticati entuzijazam i uspešno učenje. Ova praksa takođe može pomoći deci da razvijaju veštine organizacije i odgovornosti koje će im biti korisne tokom celog života.

Uređenje dečije sobe je prilika za stvaranje prostora u kojem će se vaše dete osećati srećno i inspirisano. Pravilno odabrane boje, pažljivo krečenje i kreativna unutrašnja dekoracija mogu stvoriti prostor u kojem će vaše dete uživati i rasti.

Naš provereno efikasan i profesionalan tim molera će vam uvek izaći u susret i realizovati sve zamisli, a vaše je samo nas pozovete, budete nasmejani i posvetite se svojoj deci.

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Problem vlage

Kako rešiti problem vlage? Majstori znaju koliko veliki broj stambenih objekata ima problema s vlagom. Vlaga loše utiče ne samo na objekat već i na