Pretraga

0604492300

Šta su i kakve sve postoje Staklene fasade?

U današnjem članku ćemo reći nešto više o staklenim fasadama, koje su im karakteristike kao i na koji način velike površine od stakla na fasadama izoluju od zvuka. Izgled je samo jedan od razloga velike upotrebe staklenih fasada.

Šta su staklene fasade?

Staklene fasade to jest staklene zidne zavese oko objekta imaju funkciju fasadne obloge, ali nisu noseći element. One se takoreći kače na konstrukciju objekta formirajući staklenu fasadnu oblogu koja štiti od atomsferskih uticaja, ima toplotne i zvučne izolacione osobine. 

Kako staklene fasade nisu noseće, izrađene su od lakših materijala, odnosno kombinacija stakla i aluminijumskog rama.

Staklene fasade

Izbor staklene fasade

Prilikom izbora staklene fasade potrebno je voditi računa o:

 1. Nameni i lokaciji objekta
 2. Brzini vetra na lokaciji gde se objekat nalazi
 3. Kako bi staklena fasada bila pravilno ugrađena, potrebno je uzeti u obzir statički proračun nosivosti cele konstrukcije kao i dilatacije u radnim uslovima i sleganje objekta
 4. Propusnosti spoljašnje svetlosti
 5. Solarnom faktoru i koeficijentu termičke propustljivosti

Odlike staklene fasade

Iako deluje kao da su staklene fasade napravljene samo kako bi bile lepe i interesantne, to nije tako. Pružaju širok spektar u izgledu, ali isto tako pružaju i:

 • Zaštitu od atmosferskih uticaja
 • Toplotnu zaštitu
 • Zvučnu zaštitu
 • Donose veliku uštedu

Staklene fasade nude najbolje estetsko i ekonomsko rešenje za adaptaciju objekata. Pored toga su i funkcionalne, brzo i jednostavno se montiraju. Staklene fasade se najčešće koriste za poslovne objekte.

Vrste staklenih fasada

Strukturalne staklene fasade

Ovaj tip staklenih fasada se izrađuje bez vidljivih nosivih aluminijumskih profila. Stakla se lepljenjem montiraju na aluminijumske profile pa se tako stiče utisak kompletne staklne površine. Za lepljenje se koriste strukutralni silikonski lepkovi. Kod ovakvih fasada, prozori se otvaraju oko gornje horizontalne osovine ka napolju i nisu uočljivi. Strukturalne staklene fasade pružaju zvučnu zaštitu od gradske buke.

Polustrukturalne fasade od stakla

Polustrukturalne fasade od stakla se izrađuju od nosivih aluminijumskih profila vidljivih minimalnom širinom po ivicama elemenata. Stakleni paneli dominiraju, a noseći profili su sakriveni. Oko staklenih površina se nalaze aluminijumski držači u vidu rama od maksimum 2,5 cm. Tačnije, vide se obodi od kojih je ova staklena fasada sastavljena.

Kontinuirane staklene fasade

Ovo je klasična staklena fasada. Prednosti kod ove fasade su dobro zaptivanje, jednsotavno održavanje, kao i pristupačne cene. Kontinuirane staklene fasade se izrađuju od vidljivih aluminijumskih profila. 

Odnosno, staklene panele razdvajaju vidljivi horizontalni i vertikalni AI profili to jest nosači. Kod kontinuiranih staklenih fasada prozori se otvaraju oko vertikalne i oko donje horizontalne ose. Ove staklene fasade se koriste za pokrivanje kupola i nadstrešnica.

Spider fasade

Spider fasade su jedne od najpopularnijih staklenih fasada i mogu da odstupaju od pravilnih linija. Odstupanje od pravilnih linija omogućava da se sa svih strana obuhvate delovi objekta. Ova fasada je valjkastim nosačima zakačena za konstrukciju. 

Termo ili jednostruko staklo se spaja sa konstrukcijom u vidu posebnih držača, koji vrše fiksiranje stakla u 4, 6 ili više tačaka. Montaža staklenih panela se vrši bez dadatnih vertikalnih i horizontalnih profila na spoljašnjem delu fasade. Postoje i neki modeli kojima osnovna konstrukcija nije potreba.

Dvostruke staklene fasade

Dvostruke staklene fasade se sastoje od dve staklene površine. Ove površine formiraju omotač oko objekta i postavljene su tako da vazduh struji između njih. Ventilacija između te dve površine je prirodna, mehanička ili pomoću ventilatora. Ono što predstavlja prednost ovog tipa staklene fasade je to što koriste sunce kao prirodan izvor energije. 

Na taj način se smanjuju toplotni gubici. Prozori mogu biti stalno otvoreni jer spoljna fasada štiti od kiše i vetra. Dvostruke staklene dasake mogu biti neprekinute i prekinute. Kod neprekinutih staklenih fasada vazduh neprestano kruži, ali i stvara zagrejan vazduh na višim etažama. 

Kada je reč o prekinutim staklenim fasadama, omogućava se da vazduh izađe iz unutrašnjosti i da uđe novi vazduh.

Staklena fasada

Staklo za fasade

Kada je izbor stakla u pitanju, samim izborom odgovarajućeg i kvalitetnog stakla, postiže se bolji izgled boje zgrade. Pored toga postiže se i bolja spoljašnja refleksija, odgovarajuća termoizolacija, kao i stepen zvučne izolacije. Stakla mogu biti reflektujuća i upijajuća. Takođe mogu biti plavog, zelenog i neutralnog stakla. Izrađuju se kao sigurnosna – kaljeno staklo, lamerilano, pmapleks. 

Potrebno je da stakla budu dvostruka, punjena argonom i niskoemisiona kako bi se obezbedila toplotna zaštita objekta. Za zvučnu izolaciju se koriste zvučna stakla. Za bolju zvučnu izolaciju koriste se deblja stakla 6mm do 8 mm. Zvučna stakla mogu biti jednostruka, dvostruka i trostruka. Minimalna veličina zvučnog stakla je 30cm x 30cm.

Staklo i akustika

Staklo kao materijal, samo po sebi nema visok nivo akustične zaštite. Pomoću novih tehnologija postiže se da staklene fasade budu odlični zvučni izolatori, što se postiže kombinovanjem raznih vrsta kao i raznih debljina stakala, odnosno:

 1. Upotreba debljeg stakla
 2. Duplo zastakljivanje i kombinovanje dve debljine stakla
 3. Povećanjem razmaka između stakala
 4. Korišćenjem laminiranog stakla

Koja su to najbolja stakla za fasadu?

Razni faktori utiču na izbor stakla za fasadu koje će biti najbolje po pitanju zvučne izolacije. Velike debljine stakala kao i razmaci između njih zauzimaju i veći prostor. Prostor između se puni kriptonom ili argonom. Trostruko zastakljivanje se takođe primenjuje. 

Ovaj tip zastakljivanja nosi veću težinu, kao i više spojnica sa konstrukcijom koje se moraju kvalitetno zaptiti. Standardno kvalitetno stakli koje se koristi je dvostruko zastakljeno laminirano akustično staklo. Ukoliko se na dvostruko staklo doda spoljno staklo od 6,4 mm dobija se trostruko staklo. Trostruko staklo se koristi kada su ekstremne buke u pitanju.

Zvučna izolacija staklenih fasada

Staklene fasade moraju biti pažljivo dizajnirane kako bi se postigla maksimalna zvučna izolacija. Različiti faktori utiču na redukovanje buke kao i smanjenje spoljnog zvuka. Na celu fasadu mogu uticati i najmanje promene poput rasporeda, profila kao i sastav stakla. 

Zahvaljujući slojevima između stakala i hermetičnosti, postižu se maksimalne zvučne karakteristike. Na zvučnu izolaciju staklenih fasada utiču i spojevi fasade kao i konstrukcije objekta.

Pozovite nas

Bez obzira da li vam je potrebna kompletna adaptacija stana, krečenje, sređivanje stolarije ili bilo koje vrste molerskih radova, AG-Adaptacija je uvek na raspolaganju da izađe na teren!

Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Ukrasno krečenje zidova
Ukrasno krečenje zidova

Za ukrasno krečenje zidova postoje mnoga sredstva i boje, a boja na bazi vode se ističe među svim. Boja na bazi vode pruža lep ujednačen

Kancelarija
Advokatska kancelarija

Advokatska Kancelarija Krecenje Advokatske Kancelarije Moleraj 4 Radovi Advokatske Kancelarije Renoviranje Kupatila Kancelarija