Pretraga

0604492300

Krečenje sobe u dve boje: dva tona, sjajna transformacija

Provodite dosta vremena u svojim domovima i vremenom vam sve postane dosadno, “već viđeno”, monotono, naročito nakon zime, koja dugo traje i primora vas da ste najviše unutra… Jedva dočekate lepo vreme, a onda prostruji u vama taj polet i želja da nešto menjate.  Najčešće to bude krečenje, jer se nekako time unosi svežina i čistoća u prostor, naročito što nakon obavljenih radova mora sve da se prebriše, tako da se tim zaraznim entuzijazmom često obavi i više posla nego što je planirano.

Naravno, nije dovoljno samo kupiti kantu bele boje kao nekada i prekrečiti zidove, jer to je prevaziđeno ili popularno nije “in”.  Granice se stalno pomeraju na tom polju, tako da treba pratiti trendove, ali ne slepo, već uklopiti sa ličnim željama i potrebama.

Jedan od načina da unesete svežinu u svoj dom, a da nema previše ulaganja i budete zadovoljni promenom je krečenje sobe u dve boje.

To može biti fantastičan način da priuštite sebi ugođaj i unesete jedinstvenost u svoj prostor, a da ne napravite revolucionarno ulaganje. Sa pravilnim planiranjem i izvođenjem, možete postići sjajan izgled kojim ćete biti zadovoljni.

Pratite sledeći detaljan vodič korak po korak kako biste postigli željeni rezultat 👍

Krecenje Sobe U Dve Boje

Inspiracija i planiranje

Prvi korak u ovom procesu je inspiracija i planiranje kako želite da vaša soba izgleda. Pretražujte časopise, veb-sajtove, društvene medije i beležite sve što vam se sviđa. Razmislite o bojama koje vas privlače i kako će se one uklopiti sa nameštajem i dekorom u sobi. Na internetu postoji bezbroj aplikacija koje vam mogu pomoći u procesu selekcije i vizualizacije.

Razmislite o atmosferi koju želite da postignete – mirna i opuštajuća, moderna i elegantna ili strogo poslovna.

Odabir boja i nijansi

Nakon što ste prikupili inspiraciju, vreme je za odabir boja i nijansi za vašu sobu. Preporučuje se izbor dve boje koje se međusobno dopunjuju i stvaraju harmoničan sklad. Možete kombinovati i kontrastne boje kako biste postigli upečatljiv izgled ili birati nijanse koje su bliže jedna drugoj, kako bi rezultat bio suptilniji. Uzmite uzorke boja ili male farbene testere i testirajte ih na zidu kako biste videli kako izgledaju u vašem prostoru.

Preporuke za uspešno uklapanje dve boje u sobi

  • Odaberite dominantnu i akcentnu boju: prilikom odabira dve boje, preporučuje se da izaberete jednu dominantnu boju i jednu akcentnu boju. Dominantna boja bi trebalo da preovlađuje u prostoru i zauzima veću površinu, dok će akcentna boja biti korišćena za manje detalje i naglaske.
  • Poigrajte se sa kontrastima: kombinacija kontrastnih boja može stvoriti snažan i upečatljiv izgled. Na primer, crno-bela kombinacija je klasičan primer kontrasta. Međutim, budite pažljivi s ekstremnim kontrastima, jer mogu delovati previše dramatično.
  • Koristite slične nijanse: ako želite suptilniji izgled, možete birati dve boje koje su slične na krugu boja. Na primer, kombinacija plave i zelene može stvoriti prijatan i prirodan izgled.
  • Odaberite neutralne nijanse: ako ste nesigurni u kombinaciju boja, počnite sa neutralnim nijansama kao što su bela, siva ili bež, a zatim dodajte akcentnu boju kako biste prostoru dali više živosti.
  • Uzmite u obzir veličinu i osvetljenje prostora: veličina prostora i količina prirodne svetlosti igraju jako važnu ulogu u odabiru boja. U manjim prostorijama, svetlije boje mogu stvoriti osećaj prostranstva, dok će tamnije boje u većim prostorima dodati toplinu i intimnost. Takođe, prostorije koje su dobro osvetljene mogu podneti tamnije boje, a da ne deluju skučeno.
  • Upotrebite tehniku 60-30-10: primenite pravilo 60-30-10 kako biste postigli balans u količini boja. Dominantna boja bi trebalo da zauzima 60% prostora, akcentna boja 30%, a preostalih 10% može biti za dekorativne detalje.

Preporuke za dve boje u zavisnosti od prostora

  • Spavaća soba – za spavaću sobu se preporučuju umirujuće boje koje će vam pomoći da se opustite i spavate bolje. Kombinacija svetlo plave i nežno zelene može stvoriti mirnu i opuštajuću atmosferu.
  • Dnevna soba – u dnevnoj sobi možete eksperimentisati sa različitim kombinacijama boja, u zavisnosti od vašeg ličnog stila. Na primer, kombinacija sive i žute može biti moderna i osvežavajuća za prostor.
  • Dečija soba –  za dečiju sobu  razmotrite veselije boje koje će podstaći maštu i kreativnost dece. Kombinacija ružičaste i tirkizne može stvoriti živopisan i srećan prostor za decu.
  • Radna soba – u radnoj sobi se preporučuje kombinacija koja će podstaći produktivnost i koncentraciju. Kombinacija bele i svetlo plave može stvoriti osvežavajuću i inspirativnu radnu atmosferu.

Kada birate dve boje za svoj prostor, važno je da uzmete u obzir svoje lične želje i razmislite koju svrhu će imati prostor, kao i da budete kreativni i hrabri u eksperimentisanju sa bojama. Ukoliko niste sigurni, uvek možete napraviti probni test kako biste vizualizovali kako će boje izgledati zajedno pre nego što krenete u celokupan projekat.

Priprema sobe i proces nanošenja boja

Pre nego što počnete sa krečenjem, treba pažljivo pripremiti sobu. Prvo, pomerite sav nameštaj na sredinu sobe ili ukoliko imate mesta sklonite ga u druge prostorije. Zavese, slike, ogledala i ostale predmete uklonite sa zidova, takođe. Zaštitite pod, nameštaj i ostale površine pomoću starih čaršava, folija i papirnih traka za zaštitu.

Kreiranje granica između boja

Kako biste postigli savršen prelaz između dve boje, treba da  postavite granice između njih. Koristite trake za slikanje ili papirnu traku kako biste obeležili liniju prelaza.

Prilikom postavljanja trake, proverite da li je ona pravilno poravnata i da dobro prianja uz zid kako biste izbegli razmazivanje boje.

Nanošenje prve boje

Sada je vreme da počnete sa nanošenjem prve boje. Preporučuje se krečenje celog zida u jednoj boji pre nego što pređete na drugu. Koristite valjak za velike površine i četku za preciznije radove oko uglova i ivica. Nanesite dva do tri sloja boje, u zavisnosti od nijanse i pokrivnosti.

Nanošenje druge boje

Kada je prva boja potpuno suva, uklonite papirnu traku pažljivo, kako biste otkrili granicu između dve boje. Zatim, postavite traku sa druge strane kako biste obeležili drugu granicu između boja. Pažljivo nanesite drugu boju duž granice kako biste postigli oštar i precizan prelaz. Naravno, sačekajte da se boja dobro sasuši, pa potom pažljivo uklonite traku.

Finalni koraci i čišćenje

Nakon što ste završili sa nanošenjem druge boje, pregledajte zidove i proverite da li je potrebno naneti dodatne slojeve za bolju pokrivenost. Ako ste zadovoljni rezultatom, sačekajte da se boja potpuno osuši. Nakon toga sledi detaljno čišćenje, kao i pažljivo skidanje papirne trake sa svih površina i skupljanje najlona, pre nego što vratite nameštaj i ostale predmete u sobu.

Zaključak

Ovaj detaljni tekst će vam predočiti šta je sve potrebno prilikom krečenja sobe u dve boje. Važno je biti pažljiv i strpljiv tokom ovog procesa kako biste postigli željeni rezultat koji će oplemeniti vaš dom i uneti svežinu u svakodnevni prostor. Ukoliko želite da uštedite vreme i neko drugi obavi ceo posao, tu je naša proverena, iskusna i precizna ekipa stručnjaka da izađe u susret svim vašim zamislima i željama.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Folija Preko Zida 528x820
Stan na Čukarici

Zastita Pre Izvodenja Radova Je Jako Bitna (1) Dekorativna Tehnika Folija Preko Zida Krecenje Stana Moleraj 5 Zastita Pre Izvodenja Radova Je Jako Bitna