Pretraga

0604492300

Jeftine ili skupe boje za krečenje?

Prošlo je dosta vremena od poslednjeg krečenja vašeg doma i rešili ste da je baš sada, pravi momenat da osvežite svoj prostor u kom boravite. Nemate dilemu ni u pogledu izbora nijanse, odvojili ste vreme za radove i spremni odlazite u kupovinu i nabavku svega potrebnog. Zaputili ste se u prodavnicu boja i nailazite na prvu dilemu – jeftine ili skupe boje za krečenje? Da li razlika postoji i kakva je, koju opciju izabrati i zašto, pojašnjavamo detaljno u nastavku članka.

Jeftine Ili Skupe Boje Za Krecenje

Da li su jeftine boje za krečenje zaista dobre?

Molerski i uopšte dekorativni radovi su projekti koji su od početka do kraja ispunjeni teškim odlukama. Čak i nakon što jasno definišete koje površine planirate da farbate, koje boje želite da primenite i kako da se bavite samim poslom, nećete stići nigde dok ne izaberete najbolje boje za krečenje.

Ako imate ograničen budžet, možda ćete biti u iskušenju da kupite jeftine boje za krečenje, a možda i one najjeftinije dostupne. Problem sa ovim pristupom je što su jeftinije boje obično nižeg kvaliteta od skupljih proizvoda.

Karakteristike jeftinih boja za krečenje

  • Jeftina zidna boja će imati pigment nižeg kvaliteta, manje bitnih sastojaka za trajnost, pokrivnost i vezivanje i može imati nedosledan sjaj.
  • Jeftina boja se takođe može guliti ili potpuno spasti kada uzmete da je perete ili očistite tek nastalu fleku. Takođe, bilo je slučajeva kada je istu bilo nemoguće skinuti  a ni prefarbati novom.
  • Ona je obično i tečnija od kvalitetne i skuplje, što podrazumeva manju pokrivenosti ili neophodnost duplog premazivanja.
  • Može biti različita u svakom svom pakovanju, čak i u istoj seriji i identičnom pakovanju. Da, dešava se.

Ako bi nastavili ovo nabrajanje, verovatno bi se ovaj članak produžio u nedogled, zato krećemo sa objašnjavanjem zašto skupa boja za krečenje treba da bude vaš izbor.

Sve prednosti skupih boja za krečenje u odnosu na jeftine

Zašto je neka boja tako skupa u odnosu na druge?

Svaki iskusan moler je radio i sa jeftinom i sa skupom bojom i iz tog iskustva zna da su razlike i više nego očigledne. Ako pročitate nastavak teksta i pokušate da razumete, videćete da će do njegovog kraja cene postati i više nego razumne, ma koliko vam one visoke delovale u početku.

  • Skuplja boja znači manje rada i manje vremena sa majstorima u kući

Kvalitetna boja je lakša za nanošenje, ali samim tim je i skuplja. Ukoliko se odlučite za nju, imaćete lakši proces farbanja bez frustracija i glavobolja. Sa jeftinijom bojom, često ćete imati problema kao što su kapljanje, pojava grudvica, bledilo ili prebojenost. To može biti vrlo frustrirajuće, a obično znači i mnogo više posla i duže prisustvo majstora u kući. Nije isto jednom premazati zid i završiti ili isti taj zid prelaziti još tri puta.

Ovo posebno važi za loše, stare, oštećene ili već bojene zidove u tamne nijanse. Čak i najsavršeniji zid može da zahteva jedan ili dva sloja kvalitetne boje da bi se obezbedila lepa i ujednačena finalna obrada. Ako koristite jeftiniju boju u kombinaciji sa lošim zidom, broj potrebnih slojeva može porasti i na dvocifren.

  • Ravnomerna pokrivenost za zid u koloru

Boje koje su jeftine su napravljene tako što se u njihovoj proizvodnji štedi na osnovnim materijalima ili se za nju nabavljaju oni najlošiji mogući. Kao rezultat toga, pogotovo ako krečite u boji, ne može biti dobar. Ne očekujte savršeno jednaku pokrivenost nego šarenilo.

Skupa boja se pravi od kvalitetnih pigmenata i to tako da je njihov promer jako mali a sve u cilju postizanja što bolje pokrivenosti i na najmanjem delu farbane površine.  Finoća pigmenata kombinovana sa njihovim kvalitetom, garantuje najbolje rezultate. Sa jeftinom bojom, to jednostavno nije moguće postići, jer se takve boje obično sastoje od velikih čestica pigmenata ili pak različitih veličina, a dešava se i nijansi.

Skuplja boja traje duže od jeftinih boja za krečenje

Kvalitetne boje pružaju dugotrajnost ali i izdržljivost. Jeftinija boja je manje izdržljiva i brže bledi, što povećava vaše izglede da ćete morati ponovo da farbate ranije nego što bi zaista i trebali. Kvalitetna boja, s druge strane, otporna je na mrlje, ogrebotine i bleđenje. Pa tako uz konstantnu boju imate i otpornost na habanje. Takođe, većina skupljih boja je i periva, pa je vrlo lako očistiti bez straha od njenog skidanja sa zida.

Kvalitetne Boje Za Krecenje

Skuplja boja je ipak jeftinija boja

Iako to nikako ne zvuči logično, pogotovo ne gledajući na cene, ipak se na kraju dolazi do baš takve ekonomske računice. Kako? Pogledajte samo prethodno napisano. Razmislite kolika količina boje vam je potrebna za samo jedna zid. Pošto jeftina boja za krečenje u većini slučajeva podrazumeva nekoliko slojeva, dodajte na svaki sloj duplo veću količinu. Koliko ćete potrošiti na kraju? Vrlo verovatno isto koliko i one skuplje a ako ne i i više u odnosu na nju.

Ušteda nije samo u novcu!

Naravno da je bitno voditi računa o budžetu i sačuvati novac koliko god je moguće. Ali, ne postoji li izreka – vreme je novac.  Korišćenje jeftine boje lošeg kvaliteta zahteva više vremena. Kao što je već više puta pomenuto, verovatno ćete morati da premazujete zidove više puta. Ne samo da će ovo zahtevati više same farbe, nego i vremena. Računajte na čekanje između tih premazivanja, koje je neophodno kako bi se boja u međuvremenu osušila. I tako se vaš jedan dan krečenja pretvara u dva, tri ili čak celu nedelju dana.

Skupe ili jeftine boje za krečenje? Ipak je majstor najvažnija karika!

Ako su vaši zidovi u lošem stanju, kvalitetno farbanje će biti upitno, pogotovo ako za to angažujete nekog bez iskustva ili se sami upustite u projekat krečenja. Stari ili oštećeni zidovi pokazaće nesavršenosti, bez obzira koju boju koristite, jeftinu ili skupu. Zato, savet je da uvek angažujete pravog majstora, a tek onda po njegovoj preporuci, krenete u nabavku materijala koji će biti odgovarajući.

AG adaptacija je lider svim dekorativnim i molersko fasaderskim radovima. Iza nas ne stoje loše obavljeni poslovi i nezadovoljni korisnici, već dugačak spisak referenci. Kontaktirajte nas još danas!

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Hostel Osvetljenje
Hotel centar grada

Ag Adaptacija Sredivanje Kuhinje Hostel Osvetljenje Hostel Sredivanje Parketa Hostel Sredivanje Plafona U Izvodenju Ag Adaptacija Plafonsko Osvetljenje Ag Adaptacija Ag Adaptacija Radovi U Kuhinji