Pretraga

0604492300

Kako adaptirati stan uz minimalna ulaganja novca

Savremeno doba, a naročito period od početka pandemije virusa covid-19, vezao je mnoge za kuću. Sve više ljudi radi online iz svoje sobe, te se mnogo više vremena provodi u četiri zida. Zbog toga ovaj period može postati monoton, te bi jedno od rešenja mogla biti rekonstrukcija životnog prostora, odnosno adaptirati stan. Oni koji zamišljaju da će ovaj postupak iziskivati mnogo novca, truda i vremena, žive u zabludi. Stan može biti potpuno transformisan uz ne toliko velika ulaganja, što je motiv više da se krene u akciju i od životnog prostora napravi živopisniji ambijent u kome ćemo mnogo više uživati.

Nova boja stolarije daće potpuno novi utisak o prosotru

Vrata, prozori, radijatori i prateće cevi, mogu da budu crvene, zelene ili plave boje. Ovi elementi mogu biti i raznobojni, ukoliko se šarenolikost uklapa u koncept čitavog stana. Ukoliko su zidovi beli vredi se poigrati sa bojama ostalih elemenata i dati stanu jedinstvenu živost. Uprkos tome što su poslednjih godina materijali poskupeli, obnova stolarije koštaće daleko manje od kupovine nove i zamene. Cena ovih radova zavisiće od broja vrata i štokova, prozora i okvira koje želite da ofarbate i obnovite. Još jedna od prednosti što ćete adaptirati stan obnovom postojeće stolarije je što će ona ipak mnogo bolje “disati”, odnosno zaptivanje neće biti toliko čvrsto kao kod nove stolatije. Tako će biti manje kondenzacije.

Okrečite poneki zid, pre nego ceo stan 

Krečenje stana ili kuće spada u zahtevnije i skuplje poslove, ali bojenje samo pojedinih delova prostora može značajno popraviti utisak za malo novca. Umesto što ćete okrečiti ceo dnevni boravak, možete obojiti samo delove – odžak, stub, gipsanu dekoraciju.

Opcija je i bojom “uokviriti” prozore, vrata, police, čime se može postići sasvim drugačiji vizuelni efekat. Za ovaj postupak biće potrebno daleko manje boje, pa se možete opredeliti i za onu kvalitetniju, odnosno skuplju.

Zanimljiva rešenja dizajnera enterijera danas su više nego ikada na dohvat ruke, pa nedostatak kreativnosti ne bi trebalo da bude kočnica u uređenju doma. Adaptirati stan je sada jednostavnije nego ranije i zbog velikog izbora materijala.

Sitni detalji na plafonu ili zidovima

Uvek možete prirediti svojim zidovima malo kvalitetnog stvaralaštva. Bilo da je reč o slikama, fotografijama, grafikama ili drugim delima, umetnost će uvek dobro stajati vašem domu. Naravno, ovde ne govorimo o delima svetskih umetnika koje može priuštiti samo mali procenat populacije, već o replikama ili delima lokalih stvaralaca koja zavređuju jednaku pažnju. Ulje na platnu može da krasi zidove dnevnog boravka, predsoblja, trpezarije, spavaćih soba. Poslednjih godina trend je da se slike kače čak i u toaletima. Ukoliko ste ovo uzimali u razmatranje, dobro razmislite koje će to delo biti, s obzirom na količinu vlage u ovoj prostoriji.

Sklonite nepotreban zid i oslobodite prostor 

Među najdrastičnijim promenama kada želite adaptirati stan je rušenje zidova, što takođe ne mora biti skupa varijanta adaptacije. Ako kuhinju i trpezariju deli zid koji nije noseći ili drveni šank, možda je vreme da od dve prostorije napravite jednu veliku celinu. Ovako biste “oslobodili” prostor suvišnih ograničenja i dali mu dubinu ili širinu. Ovi radovi zahtevaće malo više vremena i čišćenja, ali će efekat po završetku biti najvidljiviji. Stan dobija totalno drugu perspektivu, koja će značajno doprineti promeni percepcije i atmosfere u domu. 

Slobodno se igrajte – ne mora sve biti idealno 

Za velike promene potrebna je hrabrost. Ovo važi i kod uređenja i adaptacije doma. U mnogo slučajeva novac ni volja nisu problem, već vlasnici stanova ili ukućani nemaju dovoljno hrabrosti da menjaju ambijent u kome provode veći deo svog života. Bili biste iznenađeni šta sve može da se uradi za svega nedelju dana i kakave promene mogu da nastanu uz dobar i konkretan plan i akciju. Razgledanje Pinteresta ili drugih mreža na internetu koje nude kreativna rešenja uvek može biti dobar početak, a zadovoljstvo učinjenim treba da bude motiv da se krene u realizaciju uređenja stana. 

David Pisnoy 46jud4zy1xa Unsplash

Jedno po jedno, dajte sebi vremena 

Cene radova kada želite adaptati stan ne treba da vas obeshrabre ili spreče da menjate ambijent. Ne mora sve biti završeno odjednom, već posao može biti obavljen u fazama. Preporuka je napraviti finansijsku projekciju, a potom isplanirati period realizacije. Čak i ako se sitne rekonstrukcije oduže na godinu ili dve, to opet nije predug period vremena koji vas deli od uživanja u novom izgledu sopstvenog doma. Uvek je bolje uraditi nešto kvalitetno, nego ubrzati i štedeti na vremenu i novcu.

U sređivanju doma uglavnom dobro dođe voditi se maksimom da sitnice čine život. Nekoliko zanimljivih detalja može da napravi nezamislivu razliku i učini prostor ljupkijim, egzotičnijim ili elegantnijim. Zavisno od ukusa i sklonosti, prostor može da se uredi i bez mnogo ulaganja. Najvažnija je dobra volja i mala pomoć stručnih majstora.

Takve ćete sigurno naći u timu AG-Adaptacija koja radi sve vrste molerskih radova i adaptacije prostora na teritoriji Beograda. Decenije iskustva garantuju da će stan, kuća ili poslovni prostor biti sređeni po svetskim standardima i sa dobrim ukusom. Njihovo angažovanje se svakako isplati, jer je najbolje što se dobije u uređenju enterijera za uloženi novac.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Decja Sela Molerski Radovi Hodnik 720x820
SOS dečja sela

Decja Sela Molerski Radovi Hodnik Decja Sela Molerski Radovi Finis Decja Sela Moleraj Decja Sela Ag Adaptacija Decja Sela Sos Decja Sela Sos Krecenje Decja

Stiromax štedi energiju

STIROMAX STEDI ENERGIJU Prateći svetski trend štednje energije i sve masovniju ugradnju termoizolacionih materijala kod nas, firma “Delfin A.G.” otpočela je proizvodnju građevinskog lepka Stiromax.Stiromax