Pretraga

0604492300

Šta je Glet masa i kako se koristi?

Može li krečenje bez gletovanja i glet mase? Verovali ili ne, u više od 70% slučajeva odgovor je negativan i jedan posao obavezno uključuje i ovaj drugi. Glet masa je premaz koji predstavlja najbolji način da svoje oštećene, zagrebane, okrnjene i ružne zidove i plafone, učinite ponovo novim i glatkim kao staklo.

U većini slučajeva, kada rešite da obavite posao krečenja, uvidećete da je dobar deo zidova negde neravan ili ima rupu, odnosno da postoji neko mehaničko oštećenje koje krečenje neće pokriti. Tada na scenu stupa glet masa i postupak gletovanja, a koji u narednom tekstu pokušavamo da vam malo više približimo, kako sam proces tako i sastav ove čudotovorne mase.

Glet Masa

Šta je glet masa?

Glet masa je specijalna vrsta mešavine koja se koristi kao završna obrada. Glet masa dolazi u praškastom obliku, u količinama od uobičajenih 5, 10 ili 25 kg. u zavisnosti od proizvođača. Sastav glet mase po specifikacijama sadrži punila, različita mineralna veziva i odgovarajuće aditive.

Postoje i specijalne vrtse gleta, čiji se sastav može pohvaliti unapređenom tehnologijom i karakteriše ga veća čvrstoća i elastičnost, veća snaga vezivanja i prijanjanje. U svom sastavu, ove glet mase sadrže specijalna mikrovlakna koje im daju sve te osobine. Takođe, cena ovih masa za gletovanje je nešto skuplja u odnosu na one najčešće korišćene.

Kada je upotreba glet mase neophodna?

•          Tapete, postavljanje novih i uklanjanje starih

Glet masa je materijal koji se koristi za popunjavanje rupa i neravnina na zidovima pre njihovog krečenja ali i pre postavljanja tapeta. Takođe, nakon skidanja tapeta, posebno ako su one bile nanete na gipsani zid i kada je njihovim skidanjem napravljeno dosta štete.

•          Stara gradnja i renoviranje

Renoviranje, adaptacija, pogotovo starog prostora koje je već nagrizao zub vremena, obično zahteva i gletovanje kako bi se postigao efekat novog. Gletovanje je jedan od najlakših i najisplativijih načina da se zidovi i plafoni vrate u prvobitni sjaj, čak i nakon godina njihovog propadanja. Ovaj posao treba uzeti u obzir kod projekata adaptacije prostora, gde se postavljaju novi gips zidovi i gips ploče, posebno na spuštenim plafonima. Iako se na internetu vode rapsrave treba li gips ploče gletovati ili ne, odgovor je samo jedan – da ako želite savršen finiš i kompletan rad.

•          Novogradnja i novi objekti

Kako na gips tako i na malter i beton, sva novogradnja zahteva i gletovanje zidova. Čak i potpuno novi zidovi imaju višestruke koristi od glet mase na njima, od uklanjanja grubih ivica, njihove pripreme za finalno bojenje, do brušenja za savršeno ravnu površinu na koju boja izuzetno prijanja.

Glet Masa I Gletovanje

Koja glet masa mi je potrebna?

Pre nego se zatrčite u farbaru i kupite prvu glet masu koju vidite kako biste obezbedili materijal dok čekate majstora, morate imati u vidu više stvari i faktora. Izbor glet mase se ne vrši nasumično ili po ceni, jer se njena vrsta razlikuje od slučaja do slučaja, odnosno površine. U zavisnosti da li glet masu nanosite na beton, na gips, na malter, biraće se i vrsta glet mase ali i podloge.

Podloga za glet masu i gletovanje?

Bilo da gletujete beton, gips ili malter, bitno je izabrati namenski tip podloge.

Za malter, koristi se Maximin hidrosol, koji ima svojstva dubokog impregriranja i odlično je vezivo za ovaj tip materijala. Duboko penetrira u podlogu, ujednačava je, učvršćuje, povećava joj otpornost na vodu, poboljšava adheziju završnih materijala i smanjuje njihovu potrošnju.

Za betonske osnove, koristi se beton kontakt ili akrilni vezivni most. Beton kontakt je akrilni premaz koji u svom sastavu sadrži mikroarmirana sintetička vlakna i odličan je za glatke površine betona. Akrilni vezivni most predstavlja vezivo između podloge i premaza koji omogućava bolje prijanjanje i učvršćuje podlogu.

Gips i gipsane ploče – za ove površine najčešće se koristi Maxikril. Ovu bezbojnu podlogu za gletovanje, karakteriše njena laka primena, kratko vreme sušenja, odličan je prajmer za bojenje koji obezbeđuje ravnomernost boja i ima izutenu moć u vezivanju materijala.

Koliko se puta glet masa nanosi?

U zavisnosti od stanja zidova, može se odrediti i koliko puta je potrebno pregletovati zidove. Uvidom u postojeće stanje, moler će znati da vam kaže odgovor na ovo pitanje. U većini slučajeva, gletovanje se radi u dva sloja.

Kako se nanosi glet masa?

Prilikom gletovanja zidova, obično se taj prvi sloj nanosi u nešto debljoj i gušćoj konzistenciji. Sama glet masa se pravi u određenim razmerama vode i praha, shodno uputstvima od strane proizvođača koja se obično nalaze na samom pakovanju. Savršena gustina i najbolje pomešani sastojci, postižu se korišćenjem građevinskog miksera.

Ovako spremljena glet masa, nanosi se takozvanom gletaricom, koja se povlači ukoso. Nakon nanošenja dovoljnog broja slojeva i njihovog sušenja, prelazi se na šmirglanje. Šmirglanje se vrši kružnim pokretima, šmirglom određene granulacije, čime se uklanja postojanje i najmanje moguće nesavršenosti.

Nemam puno oštećen zid, mogu li kupiti glet masu i raditi samostalno?

Glet masa je ključan dodatak ako želite zidove poput onih koje vidite u časopisima za renoviranje kuće ili na internetu. Prajmer i boja ne mogu da poprave udubljen, oštećen ili istrošen zid. Iako se mnogi zavravaju da će krečenjem nestati sve sitne nesavršenost, budite sigurni da boja ne služi za to i da će sve one biti i više uočljive.

Za sva mala i sitna oštećenja, glet masa se nanosi u veoma tankom sloju preko problematičnih područja, a zatim se brusi do savršeno ravne površine. Ovaj korak zahteva veštinu i može se pretvoriti u veliki nered za ljude koji pokušavaju sami da urade posao. Gletovana površina može biti uzdignuta od ostatka zida ili ulubljena, a najgori deo može prourokovati šmirglanje i fina prašina koju ovaj posao ostavlja. Profesionalni moleri osim alata i materijala, poseduju i specijalne građevinske usisvače za ovakvu namenu.

Ako želite da saznate više o radovima koji su vam potrebni, poput krečenja, lepljenja tapeta, gipsarskih radova, gletovanja i mnogih drugih ili želite pravog molera za svoj sledeći projekat, budite slobodni da nas kontaktirate. Tim profesionalnih majstora vam stoji na raspolaganju.

5 2 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Toneri za krečenje
Toneri za krečenje

Naš savremeni svet je ispunjen mnogim brzim i konstantnim promenama koje se ogledaju i u dekorisanju doma i u dizajnu uopšte. Ovo se posebno odnosi

Tegola
Tegola kao krovni prekrivač

Tegola postaje postepeno sve zastupljenija kada je reč o krovnim pokrivačima. Materijal je male mase i vrlo se jednostavno postavlja. Tegola se može primeniti na