Pretraga

0604492300

Bambus u građevinarstvu

Bambus u građevinarstvu

U današnjem tekstu moći ćete da pročitate nešto više o karakteristikama bambusa, njegovoj primeni u građevinarstvu, šta su to prednosti, a šta mane bambusa kao građevinskog materijala, kao i na koji način se postavlja parket od bambusa.

Bambus je poznat po svojoj snazi, tvrdoći i stopi rasta, odnosno ima veću čvrstoću na pritisak od betona i sličan odnos jačine prema težini kao čelik. Takođe, bambus raste mnogo brže od drveća, neke vrste čak i do 46 m za šest nedelja, odnosno ponekad dostižu visinu i 1,35 m dnevno. Plantaže bambusa imaju sposobnost da vežu ugljenik. Time biljke smanjuju koncentraciju atmosferskog ugljen – dioksida, što ima doprinos smanjenju efekta staklene bašte. 

Bambus u građevinarstvu se kao materijal najviše koristi za podove i panele, ali mnoge zemlje koriste bambus za proizvodnju skela.

Podne obloge od bambusa

Kao što smo već naveli, bambus se najčešće koristi kao podni materijal, pa tako podovi od bambusa dolaze u nekoliko varijanti. Oni mogu biti napravljeni samo od bambusa ili sa završnicom od bambusa. Podovi koji su napravljeni samo od bambusa nisu u obliku jedne daske, već od traka sastavljenih od različitih slojeva bambusa, dok se podovi sa završnicom od bambusa prave tako što se završni sloj od bambusa lepi na različite materijale.

Parket od bambusa se proizvodi isključivo u obliku podnih dasaka relativno velike dužine u odnosu na širinu, i nije predviđen za unakrsno polaganje kao što je na primer riblja kost. Površina bambusa može biti orijentisana vertikalno ili horizontalno, odnosno horizontalna orijentacija je tradicionalnija i karakteriše je jedinstven izglef bambusovih čvorišta, dok vertikalna orijentacija daje uniformisani izgled i samnjuje pojavu čvorišta.

Nijanse koje su najčešće za podne obloge od bambusa su sveto žuta i tamnija nijansa, koja se često naziva i ’’ugljenisana’’ , koja se dobija tako što se bambus toplotno tretira i tada se karamelizuje šećer u vlaknima bambusa. Vreme u koje se bere bambus jeste faktor koji utiče na kvalitet podova od bambusa kao i šperoploča od bambusa. Iako podne proizvode od bambusa karakteristiše čvrstina, ona može da varira u zavisnosti od uzrasta u kome se bambus seče, kao i od same sorte.

Bambus U Građevinarstvu

Prednosti podnih obloga od bambusa

Podne obloge od bambusa imaju razne prednosti,odnosno –

 1. Cena – ono što predstavlja jednu od mnogih prednosti bambusovog parketa jeste sama cena, koji su relativno jeftini, a imaju egzotičan izgled.
 2. Izdržljivost – visokokvalitetni podovi od bambusa će se trošiti i trajati otprilike kao i tradicionalni podovi od tvrdog drva.
 3. Materijal koji je u trendu – bambus predstavlja trendi materijal za podove koji donosi notu elegancije.
 4. Raznolikost – bambusov pod je dostupan u različitim bojama i stilovima
 5. Prirodni materijal
 6. Laki za održavanje – podovi od bambusa se vrlo lako održavaju, jer se mogu čistiti blagim sapunom i krpom

Mane podnih obloga od bambusa

 1. Skloni ogrebotinama – kod bambusa manjeg kvaliteta ogrebotine i udubljenja su česta.
 2. Osetljivi na vlagu – u zavisnosti od veličine bambusovih dasaka, cepanje se može dogoditi u vrlo suvim ili vrlo vlažnim okruženjima, odnosno ukoliko je pod od bambusa postavljen na vlažnom mestu daske će se proširiti, sa druge strane ukoliko je pod postavljen u suvim predelima daske će se smanjivati.
 3. Mekoća podova od bambusa – ukoliko bambus nije dovoljno sazreo i očvrsnuo pre berbe, pod od bambusa će biti mekan i neizdržljiv.
 4. Moguća emisija toksina – određeni podovi od bambusa sadrže visoke nivoe toksičnih hemikalija. Lepak koji se koristi kako bi se formirale daske od kojih se prave podovi, može da ispušta toksine u vazduh, što čini bambus nezdravim za okolinu.

Podne obloge

Pre samog postavljanja parketa od bambusa, potrebno ga je aklimatizovati u prostoriji u kojoj će biti postavljen, to znači da je potrebno ostaviti parket u prostoriji kako bi se navikao na temperaturu i klimu i time se sprečava da se parket ne savije nakon postavljanja. Postoje tri načina kako se postavlja bambus parket, tačnije –

 1. Bambus ploče se prikuju za podlogu sa ekserima ili spajalicama
 2. Parket se lepi direktno na podlogu
 3. Plivajući klik – klak način postavljanja parketa

Kada je reč o prva dva načina postavljanja bambus parketa, oni se postavljaju na sledeći način – za početak parket se postavlja paralelno sa najdužim zidom u prostoriji. Na dva mesta se izmeri pravilan razmak od zida od 15 mm i povlači se linija između dve oznake. Potom se lepi prvi red i postavljaju fiksatori uz zid kako bi se održao pravilan razmak, a lepak se ne sme stavljati u zastore sa strane. Kada je prvi red gotov, onda se radi drugi red za koji je potreban drveni čekić, kojim se lagano kucka po letvicama. 

Šta odabrati parket ili laminat? (članak)

Potrebno je da parketi budu zalepljeni međusobno sa lepljivom trakom kako se ne bi pomerali prilikom postavljanja, a traka se ne sme ukloniti bar 24 sata od postavljanja. Ukoliko je slučaj da se poslednji red mora odrezati kako bi odgovarao preostalom prostoru, tada se postavlja red letvica sa jezičkom prema zidu, direktno iznad poslednjeg postavljenog reda. Potom se letvica koja se montira okreće licem prema dole i jezičkom suprotno od zida. Potrebno je da bude odmaknuta od zida 15 mm.

Postavljanje bambus parketa na klik – klak način se radi na sledeći način – parket se postavlja na suvu i iznivelisanu podlogu. Na takvu podlogu se postavlja folija tako da se pokrije oko 80 mm visine zida, koja će biti pokrivena soklom, a koja treba da bude debljine manje od 14 mm. Letvice se slažu od najdužeg zida s leve na desnu stranu. Između parketa i zida je potrebno postaviti opruge, čija je funkcija da pomognu da parket diše, a da se prilikom širenja i skupljanja usled klimatskih uslova parket ne diže odnosno ne pomera.

Zaključak ove teme je da su podovi od bambusa kompoziti koji s obzirom na specifičnost njihove proizvodnje imaju vrlo različita svojstva i kvalitet. Odnosno, to znači da na tržištu možemo naći parket sa malom i sa velikom gustinom, tačnije čvrstoćom. Bambusov pod pored dobrih mehaničkih karakteristika ima vrlo loša fizička svojstva, posebno u slučaju reakcije sa vodom.

Za sve molerske usluge, kontaktirajte nas!

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Hyundai Poslovni Prostor 700x820
Hyundai

Hyundai Sredivanje Hyundai Poslovni Prostor 700×820 Hyundai Ag Adaptacija Hyundai Hyundai Ag Adaptacija 2 Hyundai Krecenje Hyundai Krecenje Plafona Hyundai Moleraj Hyundai Poslovni Prostor Hyundai

Stiropor kao izolacija
Stiropor kao izolacija

Ukoliko planirate da radite izolaciju sa stiroporom, ali niste sigurni koji da izaberete ili da li je bolji stirodur u odnosu na stiropor, nastavite da