Pretraga

0604492300

Šta je Teraco pod?

Teraco pod potiče od reči terrazzo, što znači terasa. Koristio se na venecijanskim terasama, a potom i u dvoranama. Bio je simbol bogatstva, i svi imućniji građani su ga imali u svom domu. Teraco pod je nastao sasvim slučajno, tačnije od ostataka mermera, kamenja i drugih materijala koje su vajari izbacivali na terasu kao otpad. Vremenom su se ti ostaci zabadali u zemlju, a terasa je dobila potpuno novi izgled.

Teraco Pod

Kako nastaje Teraco pod?

Teraco pod nastaje povezivanjem komadića mermera, kamena, plastike, metala, oniksa i vezivnog sredstva odnosno matrice. Za vezivno sredstvo se koristi cement, smolasto vezivno sredstvo i elektroprovodno vezivno sredstvo. Izbor matrice i njene boje zavisi od namene Teraca. 

Cementa matrica je bele ili sive boje, a može se dodati i boja u njih i tako se dobiti plavo-beli podovi, crveno-beli podovi i slično. Modifikovana cementna matrica je jako vezivno sredstvo i koristi se kod tankoslojih teraco podova. Smolasta matrica je poznata kao jako vezivno sredstvo granulata i povezivanja sa podlogom. Elektroprovodne matrice su karakteristične jer imaju sposobnost da odvode elektricitet sa površine.

Vrste Teraco poda

Postoje razne vrste Teraco podova, a možemo ih deliti:

   • Prema načinu postanka

   • Prema količini uzoraka

  Prema načinu postanka

  Prema načinu postanka razlikujemo liveni Teraco pod, prani Teraco pod i Teraco ploče.

    1. Liveni Teraco pod – ovaj pod je nastao izlivanjem na mestu gde je predviđeno da bude završna obloga.

    1. Prani, rustični ili kulir Teraco pod – ovakav pod nastaje kada se umesto brušenja i poliranja koristi voda. Odnosno, vodom se ispira vezivno sredstvo, a komadići granulata potom postaju vidljivi. Na ovaj način Teraco pod dobija špricani izgle. Kulir Teraco ostaje hrapav i najčešće se koristi za mesta oko bazena ili na spoljašnjem stepeništu i terasi. Ova vrsta Teraca se može koristiti i kao vertikalna površina, zbog svog specifičnog izgleda.

    1. Teraco ploče – ove ploče su nastale izlivanjem u obliku ploča određenih dimenzija, a potom se transportuju do mesta na koje će biti postavljene.

   Prema količini uzoraka

   Prema količini uzoraka Teraco podova, razlikujemo:

     1. Teraco pod jednog uzorka – ovde su svi komadići granulata iste veličine

     1. Mozaik – nastao je slaganjem rezanih obojenih komada kamena, mermera i stakla. Oni se postavljaju ručno na vezivno sredstvo, a potom se bruse i glačaju kako bi se dobio visoki sjaj.

    Postavljanje Teraco poda

    Ako je reč o livenom Teraco podu, on se postavlja na licu mesta, odnosno izliva se Teraco masa na mestu gde je predviđeno da se nalazi Teraco pod. Nakon što se masa stvrdne, brusi se i glača kako bi se dobio sjajan površinski rezultat. Nekada se koristio samo jednobojan Teraco pod, dok danas pored mozaika, liveni Teraco može biti raznih boja i dekorativnih šara. To se postiže tako što se postavlja kalup u koji se sipa Teraco masa, a nakon stvrdnjavanja na mestima gde je bio kalup se stavljaju metalni ukrasi i šare.

    Teraco Podna Obloga

    Prednosti Teraco poda

    Mnoge prednosti krase Teraco pod, a neke od njih su:

      1. Dugotrajnost – Teraco pod je veoma otporan materijal ukoliko se izradi na pravilan način. Otporan je na vodu i spoljašnje uticaje, vrlo se teško lomi i oštećuje. Ukoliko i dođe do lomljenja ili oštećenja, vrlo se jednostavno može sanirati i ispolirati.

      1. Prilagodljivost – Ovaj pod se veoma lako uklapa u enterijer i pogodan je za izbor pri ugradnji podnog grejanja. Može se izraditi u vidu panela koji se uklapaju u enterijer.

      1. Ekološki prihvatljiv materijal – Teraco je ekološki prihvatljiv materijal koji nema uticaj na okolinu. Može se izraditi od recikliranog materijala što doprinosti očuvanju životne sredine. Epoksidne smole ne emituju veliku količinu štetnih gasova, a koriste se za izradu Teraco podova.

      1. Održavanje – Ovaj materijal je veoma lak za održavanje. Potrebno ga je prebrisati kako bi imao svoj upeatljivi sjaj. Nakon nekoliko godina korišćenja, Teraco pod gubi svoj sjaj koji se vraća jednostavno, odnosno poliranjem.

      1. Cena – ekonomičnost je još jedna od prednosti Teraco podova. Cena materijala kao i sama postavka Teraco poda je niska, a kako ima odlične karakteristike i izdržljiv je i otporan materijal, Teraco je isplativ.

     Nedostaci Teraco poda

     Kao i svaki drugi materijal ili podna obloga, tako i Teraco pod ima svoje nedostatke. Nedostaci Teraco poda su:

       1. Hladna priroda poda – Teraco pod ne zadržava toplotu u zimskim mesecima i ukoliko ne postoji podno grejanje, to može biti problem jer će u objektu biti jako hladno. Pored hladnoće pod nogama, Teraco pod je veoma čvrst pa može biti i neugodan prilikom hodanja.

       1. Instalacija – Postavljanje Teraco poda nije jednostavno i najbolje je da ga uradi profesionalac kako ne bi došlo do pojave pukotina i oštećenja koje se teško mogu sanirati.

      Da li imate iskustva sa ovom vrstom podova i kako vam se čini Teraco pod?

      Pozovite nas

      Svaki dobar izgled vaseg stana, poslovnog prostora je vazan! Svaki dizajn je drugaciji, jer svaki prostor je drugaciji, a korisnik jos posebniji.

      Mnogo je kompleksniji I dublji od onoga sto u trenutku vidimo. Zato je jako važno da kako evoluiramo mi kao ličnosti I individue, evoiluiraju I naši domovi, poslovni prostori I bilo koji drugi ambijenti u kojima provodimo dosta vremena.

      Profesionalni tim AG-Adaptacija Vam stoji na raspolaganju

      0 0 glasovi
      Glasanje za članke
      Pretplati se
      Obavesti o
      guest
      0 Komentari
      Ugrađene povratne informacije
      Pogledaj sve komentare
      Tabela sadržaja
      Cene stanova u Beogradu

      Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

      Pozovite nas

      Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

      Hyundai Poslovni Prostor 700x820
      Hyundai

      Hyundai Sredivanje Hyundai Poslovni Prostor 700×820 Hyundai Ag Adaptacija Hyundai Hyundai Ag Adaptacija 2 Hyundai Krecenje Hyundai Krecenje Plafona Hyundai Moleraj Hyundai Poslovni Prostor Hyundai