Pretraga

0604492300

Nadogradnja, ali ovaj put nadogradnja kuće

Nadogradnja kuće je novogradnja kojom se menja objekat u svakom smislu. Menja se statika, struktura i zapremina, kao i nosivost konstrukcije. Važno je prilikom nadogradnje ili proširenja kuće angažovati arhitektu i inženjera-statičara. Na koji način se nadograđuje kuća, koja je razlika između nadogradnje i proširenja kuće, kao i da li je potrebna građevinska dozvola pročitajte u nastavku teksta.

Nadogradnja Kuće

Podizanje krova

Najzahtevnija intervencija je svakako podizanje odnosno uklanjanje krova. Ono je moguće ako krovna konstrukcija i struktura samog objekta to dozvoljavaju. Podizanje krova je moguće na svim kućama standardne gradnje, odnosno cigla sa armirano-betonskim vezama, kao i na drvenim kućama. Podizanje i uklanjanje krova nije moguće na betonskim kućama, a razlog za to je taj što su njihovi krovovi vezani za vertikalnu konstrukciju. U ovom slučaju se krov uklanja u segmentima, nakon čega se ponovo vraća.

Kako se krov podiže?

Podizanje krova izvodi građevinski izvođač koji je kvalifikovan, a sama nadogradnja i podizanje moraju statički biti proračunati. Za podizanje krova je neophodan inženjer-statičar. Krov se podiže pomoću krana koji podiže celu konstrukciju krova sa završnim slojevima. Potom se postavlja privremena struktura koja drži krov u istom položaju dok se radovi u potpunosti ne završe. Nadogradnja kuće može da počne kada se krov podigne.

Kakva mora biti konstrukcija?

Pre početka nadogradnje kuće, važno je proveriti u kakvom je stanju materijal osnovne konstrukcije objekta. Materijal za noseću konstrukciju nadogradnje se bira na osnovu materijala koji se koristio i za donji deo. Međuspratne AB ploče kao i položaj komunikacije do potkrovlja su veoma važni i treba ih pažljivo isplanirati.

Svi statički proračuni stabilnosti konstrukcije i arhitektonski planovi moraju da budu završeni pre početka izgradnje. Ako objekat nije pogodan za nadogradnju, onda je potrebno uraditi elaborat statičke sanacije postojećeg objekta.

Materijal i boja za konstrukciju

Pored toga što je važno precizno izračunavanje i projektovanje noseće konstrukcije nadogradnje, bitno je i izabrati ptavi materijal i boje za unutrašnjost i spoljašnjost objekta.

Proširenje ili nadogradnja kuće, šta je bolje?

Prosirenje Kuce

Iako je reč o novogradnji u oba slučaja, postoji razlika u proširenju i dogradnji kuće. Bitna razlika je u položaju tačnije smeru izgradnje. Proširenje je zapravo povećanje zapremine ili promena dimenzija postojećeg objekta po horizontali, dok nadogranja menja dimenzije objekta po vertikali. Sa porširenjem se dobija više raspoloživog prostora, ali i povećava tržišna vrednost. Nadogradnja sa druge strane može biti mala, velika ili složena. Proširenje je složeniji građevinski posao, iako možda tako ne deluje.

Svrha proširenja

Pre samog početka proširenja, potrebno je odredititi koja je namena i funkcija proširenog prostora. Funkcija i namena proširenog objekta moraju odgovarati i biti prilagođeni postojećem objektu odnosno prostoru, jer od njega i zavise. Ukoliko je reč o proširenju kuhinje, važno je da ona bude povezana sa kuhinjom ili trpezarijom.

Planiranje Nadogradnje Kuce

Planiranje nadogradnje kuće

Kada se projektuje dogradnja, važno je voditi računa o položaju objekta. Ako je postojeći objekat blizu ivice parcele, dogradnja neće biti moguća zbog prostora koji nedostaje za nadograđeni objekat. Lokacijska informacija može da posluži kao polazna tačk aplaniranja u tom slučaju. Taj dokument sadrži informacije o obaveznim rastojanjima tačnije udaljenosti 2 objekta ili objekta i međe.

Pored toga, sadrži i dozvoljeni gabarit, krovnu kosinu i opšte uslove oblikovanja dogradnje. Joše jedan od bitnijh faktora planiranja dogradnje je veličina i oblik proširenja. Tada se u obzir uzimaju navike i potrebe ukućana. Pri pravljenju planova važno je da se ne izuzmu priordno osvetljenje i postavljanje velikih prozora.

Nadogradnja i građevinska dozvola

Kako se nadogradnja smatra novogradnjom, bitno je nabaviti važeću građevinsku dozvolu. Građevisnka dozvola je potrebna kada se menja prvobitan izgled objekta, bilo da je reč o nadogradnji ili proširenju objekta. Nadležna upravna jedinica izdaje konačnu građevisnku dozvolu.

Prednosti i mane nadogradnje kuće

Kao i svi drugi građevinski radovi, tako i nadogradnja kuće ima svoje prednosti i mane. Koje su to prednosti, a koje su mane nadogradnje kuće?

Prednosti nadogradnje kuće

Glavna prednost koju nudi nadogranja je dodatni životni prostor i povećanje tržišne vrednosti objekta, odnosno nekretnine. Kada je stambeni prostor veći, samim tim je veći i komfor i kvalitet života u objektu. Nadogradnja je investicija i važno je odrediti maksimalan mogući budžet.

Mane nadogradnje kuće

Najveća mana nadogradnje kuće je neuskađenost sa postojećim objektom. Nadogradnjom se narušava celokupna slika postojećeg stanja. Proces realizacije nadogradnje se komplikuje ukoliko se nadogradnja posmatra kao poseban stan.

Tada je objekat dvostambena zgrada i važno je promeniti namenu objekta. Promena namene zahteva doplate taksi, rešenja i komunalnih doprinosa. Još jedna od slabosti nadogradnje kuće je smanjenje kvaliteta parcele. Proširenjem se može ograničiti vidik i narušiti povezanost sa dvorištem.

Zaključak

Nadogradnja ili proširenje kuće deluju kao manji poslovi u odnosu na izgradnju objekta od nule. Međutim kao što možete primetiti, nadogradnja ili proširenje su građevinski poslovi koji zahtevaju pažnju i učešće arhitetkte i inženjera-statičara kako bi nadograđeni objekat bio u skladu sa već postojanim objektom.

Pozovite nas

Bez obzira da li vam je potrebna kompletna adaptacija stana, krečenje, sređivanje stolarije ili bilo koje vrste molerskih radova, AG-Adaptacija je uvek na raspolaganju da izađe na teren!

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

City Investment 1255x820
City Investment

Zgrada Na Novom Beogradu Ag Adaptacija Zgrada Na Novom Beogradu Priprema Zgrada Na Novom Beogradu Radovi Zgrada Na Novom Beogradu City Investment Zgrada Na Novom