Pretraga

0604492300

Gde nastaje gubitak toplote u Vašem domu?

Hladan dom je svakako nešto što niko ne želi. Toplina doma donosi kvalitet i prijatnost samog življenja i boravka u istom. Iako ste uradili izolaciju i postavili radijatore, u Vašem domu je i dalje hladno? U nastavku pročitajte gde nastaje gubitak toplote i na koji način možete rešiti ovaj problem i uživati u toplini svog doma.

Šta je termoizolacija?

Kada čujemo termin termoizolacija, zapravo mislimo na materijal koji ima funkciju da štiti objekat od spoljašnjih temperaturnih promena. Takođe termoizolacioni materijal ima funkciju da zadrži prijatnu temperaturu u unutrašnjosti doma. Termoizolacija je sastavni element svakog objekta i o istoj se razmišlja pri samom projektovanju.

Koje su vrste termoizolacionih materijala?

Termoizolacione materijale možemo podeliti na:

  1. Prirodne materijale – ploče od plute, trske konoplje, celuloze i heraklit ploče
  2. Sintetičke materijale – stiropor i stirodur
  3. Mineralne materijale – staklena vuna, kamena vuna,
  4. Termoizolacione betone i maltere – laki betoni, penoplast betoni, kaverozni betoni
  5. Poliuretane – poluretanska pena u spreju (PU ili PUR pena)
Gde nastaje gubitak toplote u Vašem domu

Da li izolacija pomaže pri sprečavanju gubitka toplote?

Gubitak toplote utiče na kvalitet kao i udobnost u samom domu. Kako bi se sprečio gubitak toplote, naravno neizostavan deo je izolacija objekta, odnosno izolacija zidova. Nakon izolacije zidova, u domu je toplije, a računi su mnogo manji. Zimi je mnogo toplije, a leti prijatnije. Pored izolacije zidova, potrebno je obratiti pažnju i na druge delove doma odnosno objekta. Toplota se gubi i kroz spoljašnje zidove, prozore i vrata, kao i kroz krov.

Toplotni mostovi

Potrebno je uraditi izolaciju tako da u objektu nema prekida. Toplotni mostovi su prekidi termoizolacije, tačnije spoj grejanog i negrejanog prostora gde dolazi do gubitka toplote. Prekidi mogu nastati na zidovima između garaže i kuće, ili jednostavno na fasadi. Pored toga, tavan, spoljna strana stepenica, konstruktivni elementi takođe mogu da dovedu do gubitka toplote iz doma.

Termoizolacija poda i krova

Jednostavan način da se smanji gubitak toplote jeste termoizolacija poda i krova. Termoizolacijom hladnog poda, gubitak toplote može da se smanji i do 60%. U zavisnosti da li se potkrovlje koristi za stanovanje ili ne, gubitak toplote kroz krov je do 25%. Sastav i izolacija ravnog krova (link)

Termoizolacija

Gde se stvara gubitak toplote?

Pored zidova, poda i krova, postoji još nekoliko mesta u Vašem domu koji mogu da dovedu do gubitka toplote. Evo i o čemu je reč:

  1. Prozori i vrata – Značajan gubitak toplote može nastati na mestima gde su vrata i prozori. Danas su prozori sa dvostrukim staklom, ulazna vrata su sa termoizolacionom ispunom. Kada se vrata i prozori postavljaju, vodi se računa da između rama prozora ili vrata i zida ne postoji procep. Ugradnjom dihtujućih traka oko vrata i prozora, poput aluminijumskih i silikonskih, sprečava se gubitak toplote.
  2. Roletne dovode do gubitka toplote? – Zapravo, kutije za roletne mogu da budu izvor gubitka toplote iz doma. Stare kutije u unutra obložene daskom, a prorez za roletnu je otvor sa spojne strane. Kako bi se rešio i sprečio gubitak toplote kroz kutiju roletne, potrebno je dodatno izolovati ili postaviti novu kutiju. U savremenoj gradnji. Kutija roletne je zatvorena sa 3 strane i obložena je izolacionim pločama, što sprečava gubitak toplote.
  3. Radijator – Kako radijatori mogu biti izvor gubitka toplote? Radijatori greju unutrašnjost prostora, ali ne moraju da greju i zid na koji su prislonjeni. Kako se radijatori ne izoluju, a zid apsorbuje toplotu koju radijator emituje, tako i dolazi do gubitka toplote. Rešenje za ovaj problem bi bilo da se postavi tanka izolacija iza radijatora koja ima reflektujuću površinu.

Šta je toplotna provodljivost?

Kako bi energetska efikasnost bila zadovoljena, a gubitak toplote se sveo na minimum, potrebno je dobro izvesti izolaciju i izabrati dobar materijal za termoizolaciju. Toplotna provodljivost je sposobnost materijala da provede toplotu. Toplotna provodljivost je fizičko svojstvo materijala, koji nema veze sa debljinom izolacije. Sama provodljivost zavisi od materijala, tačnije njegove vrste, sastava, gustine, pritiska i agregatnog stanja. Materijal koji je dobar za izolaciju je onaj koji dugo zadržava toplotu.

Zaključak

Da bi Vaš dom bio ušuškan i topao, termoizolacija je pravo rešenje. Pri termoizolaciji, obratite pažnju i na podove, krov i sve površine između grejanog i negrejanog prostora, pored zidova. Idealna mesta gde dolazi do gubitka toplote su spojevi i prodori, pa je potrebno više pažnje obratiti na iste. Izolaciju uradite kvalitetno kako bi učinili Vaš dom prijatnijim za život. Ne zaboravite na vrata, prozore i roletne!

Pozovite nas

Bez obzira da li vam je potrebna kompletna adaptacija stana, krečenje, sređivanje stolarije ili bilo koje vrste molerskih radova, AG-Adaptacija je uvek na raspolaganju da izađe na teren!

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas: