Pretraga

0604492300

Fungicid za zidove i njegova primena u krečenju

Umorni ste od konstantnog brisanja i ponovne kupovine različitih sredstava koja se reklamiraju i koja vam preporučuju a sva „magično“ skidaju plesan sa zidova. Ni ponovno krečenje nije sprečilo da se sve te crne i buđave fleke ponovo vrate a tek što ste ih uklonili i ponadali se najboljem i trajnim rezultatom.

Buđ na zidovima je problem koji pogađa preko 80% prostorija i jedino efikasno sredstvo je fungicid za zidove i pravilno tretiranje istim, kao i krečenje kojem mora da prethodi pravilan tretman zaraženih površina. Šta je fungicid za zidove, kako deluje i može li se rešiti problem buđavih zidova, saznajte u tekstu koji sledi.

Šta je fungicid za zidove?

Ime „fungicid“ dolazi od latinske reči  fungi – što znači gljivice, i cid – što znači ubiti ili uništiti. Dakle, fungicid za zidove je sredstvo koje ubija ili uništava gljivice i njihove spore na površinama na kojima se primenjuje, a u ovim slučajevima to su zidovi. Da, buđ na zidovima ili najčešće u ćoškovima prostorija je zapravo vrsta gljivice.

Fungicid Za Zidove I Njegova Primena U Krečenju

Zašto zidovi buđaju?

Buđ se najčešće pojavljuje i širi na vlažnim i tamnim mestima, jer joj takva klima kao i svim gljivama, izuzetno prija. Može se naći bilo gde u našim domovima, od kupatila do spavaće sobe, na nameštaju koji nije pravilno osušen nakon što je očišćen ili opran, na kuhinjskim krpama, odeći…

Ipak, najgora verzija pojavljuje se na zidovima i plafonima. Iako se buđavi zidovi vezuju za stare i oronule objekte, oni su karakteristični i za novogradnju, zbog sušenja ugrađenog mokrog građevinskog materijala, kondenza koji se skupljao tokom same gradnje i mnogih drugih stvari i uslova.

Vlaga je najmanji uzročnik a nije krivac ni loša gradnja

Zanimljiva činjenica je da u više od 90% slučajeva pojave buđi, vlaga kao vlaga nije problem. To znači da nema nikakvog fizičkog prodiranja vlage, bilo iz zemljišta ili iz atmosferskih uslova i nikako ne znači da je zgrada, kuća ili stan loše urađen ili da postoje neki konkretni građevinski propusti. Dešava se naravno, ali ono na šta prvo pomislimo su greške izvođača radova a koje u većini slučajeva ne postoje i nikako nisu uzrok.

Buđ u najvećem broju slučajeva uzrokuje isključivo kondenzacija, jer joj uslovi koje prate ovaj prirodni proces izuzetno odgovaraju.

Šta uzrokuje kondenzaciju?

Najveći uzrok kondenzacije u kućama i stanovima su uobičajene svakodnevne aktivnosti kao što su kuvanje, tuširanje, pranje veša, sušenje veša unutar prostorija, pa čak i disanje osoba koje borave u prostoriji. Sve ove aktivnosti stvaraju vodenu paru koja se kondenzuje na hladnim površinama, formirajući fine i sitne kapljice vode.

Šta je sa novogradnjom?

Kako onda u novim stanovima i zgradama i kućama postoji kondenzacija a to su prazne prostorije? U novogradnji i praznim i neuseljenim prostorima često se javlja problem kondenzacije iz više razloga. Prvo, u novoj gradnji, višak vlage je neizbežan i uobičajen.

Malter, beton, glet, krečenje, lepak za pločice i stotinu drugih građevinskih materijala se prave tako što im se dodaje voda. Ovi materijali kako bi postigli svoja osnovna svojstva poput čvrstine i trajnosti, moraju da se osuše i logično, oslobode sav taj višak vlage u prostoriju. Ako na to dodamo da se u različitim fazama gradnje, prolazi i više godišnjih doba i da obično do samih finalnih radova ne uvodi  grejanje, podovi i zidovi ostaju hladni i podložniji kondenzaciji.

Potrebno vam je profesionalno isušivanje prostorija – kontaktirajte nas

Uklanjanje buđi i fungicid za zidove

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo je kako iskoreniti buđ i postoji li dobro rešenje. Problem tamnih mrlja nije samo estetski, jer buđ može izazvati niz drugih zdravstvenih problema. Čak i zdravi ljudi mogu imati alergijske reakcije ili se razboleti zbog buđi i iskusiti simptome kao što su kijanje, curenje iz nosa, crvene oči ili iritacija kože.

Fungicid za zidove je veoma korisno sredstvo u održavanju zdrave i čiste unutrašnje sredine u kućama i stanovima. Korišćenjem fungicida postižu se brojne prednosti. Poboljšanje opšteg kvaliteta vazduha i sprečavanje bilo kakvih zdravstvenih problema uzrokovanih pojavom buđi i alergena je osnovna i prva.

Sprečavanje njenog novog nastanka i pojavljivanja kako na istim tako i na drugim mestima koje do sada nisu bile zahvaćene je svakako druga.

Povratak ovog „neželjenog gosta“ je česta pojava kada uklanjanju buđi pristupimo sami pa se brisanjem i prskanjem spore gljivica raznesu i na zdrave površine. U ovom slučaju obično se dešava da se od jednog tamnog ćoška ceo plafon ili zid pretvori u plesnavu površinu.

Zašto je fungicid za zidove bitan u krečenju?

Kada se koristi u kombinaciji sa krečenjem, fungicid za zidove je neophodan kako bi se uklonile sve nečistoće i mrlje sa zidova i pripremile za nanošenje novog sloja boje. Bez upotrebe fungicida, postoji rizik da će buđ i gljivice ponovo izbiti na površinu zidova nakon krečenja što se u svim slučajevima i desi.

Možemo li sami raditi sa fungicidom za zidove?

Fungicid za zidove dolazi u različitim procentima, pakovanjima, kao poseban proizvod, kao podloga ili u sastavu boje za krečenje. Ako sami pristupate ovom ozbiljnom poslu, on će se u većini slučajeva završiti neslavno i sa pojavom istog problema iznova i iznova.

Kao što smo već napomenuli, gljivice i njihove spore se jako lako raznose vazduhom ali najbolje mehaničkim prenošenjem poput brisanja, prelaska valjkom ili četkom. Osoba koja nanosi fungicid za zidove, mora biti iskusna u baratanju samim alatom ali i njegovom čišćenju kako se prenošenje ne bi vršilo po celoj prostoriji.  Takođe, profesionalni moler će znati i koji zidovi su naizgled zdravi a ipak u velikom riziku da se na njima pojavi plesan.

Druga jako bitna stvar je kombinovanje proizvoda i razumevanje različitih premaza i njihove interakcije sa drugim. Pojedini fungicidi za zidove deluju samo ako se preko njih nanosi određena vodoperiva boja otporna na buđ. U slučaju da se greškom, namerno ili u neznanju nanese neki drugi dostupan ili kupljen proizvod, fungicid će potpuno izgubiti svoje dejstvo.

Izbegnite Sizifova posla jednom i zauvek!

Kako ne biste bili u začaranom krugu tamnih fleka i nezdravog okruženja, krečenje buđavih površina, plafona, zidova ili ćoškova, trebalo bi prepustiti isključivo licu koje se u sam tretman i proizvode za tretiranje poput fungicida i razume.

Ne rizikujte, pozovite nas još danas i uverite se u kvalitet i dugotrajnost svih završnih i dekorativnih radova.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas: