Pretraga

0604492300

Farbanje metalne ograde – vraćanje starog sjaja u 3 koraka

Da li ste spremni da se upustite u avanturu farbanja metalne ograde na vašoj terasi ili u dvorištu?

Ako ste se odlučili da svoje slobodno vreme iskoristite za farbanje metalne ograde koja vam je mučila mozak tokom cele zime, imamo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da postignete željeni rezultat. Sledeći detaljni vodič je namenjen upravo vama – ako ste spremni da preuzmete ovaj zadatak. Uz naše jednostavne smernice, završićete ogroman posao, ulepšati svoje okruženje i vratiti stari sjaj vašoj ogradi.

Farbanje Metalne Ograde

 

Priprema metalne ograde

Pre nego što započnete sa farbanjem, važno je da pravilno i potpuno pripremite ogradu. Evo nekoliko koraka koje treba da sledite:

 1. Očistite detaljno ogradu: uklonite svu prljavštinu, prašinu i naslage sa površine ograde. Možete to učiniti pomoću četke ili krpe i deterdženta rastvorenog u toploj vodi.. Ako postoje tvrdokorne mrlje ili rđa, koristite abrazivnu četku ili brusni papir (šmirglu) da ih uklonite.
 2. Sklonite stari premaz: ako se na ogradi već nalazi stari sloj farbe koji je oštećen ili izbledeo, preporučuje se uklanjanje tog premaza. Možete koristiti brusni papir, strugač ili hemijsko sredstvo za skidanje boje. Pazite da nosite zaštitne rukavice i zaštitnu masku za lice tokom ovog koraka.
 3. Ispitajte i popravite oštećenja: proverite da li ima bilo kakvih oštećenja na ogradi, kao što su rđa, ogrebotine ili rupe. Popravite ih upotrebom odgovarajućih sredstava poput spreja za skidanje rđe, gitova za metal ili zavarivanja, u zavisnosti od vrste oštećenja.

 

Izbor farbe za metal

Pre nego što nastavite dalje sa procesom rada, bilo bi dobro da napravimo osvrt na izbor adekvatne farbe, kako biste dobili maksimum kvaliteta u odnosu na uloženi rad. Obzirom da ovakve radove ne izvodite svake godine, jako je važno pravilno odabrati kvalitetan materijal. Tako da obratite pažnju kad kupujete farbu da postoje dve vrste:

 • Nitro farbe za metal – razređuju se nitro razređivačem, a prednost im je brže sušenje. Nedostatak, takođe, može da bude brzo sušenje, naročito na suncu i velikim vrućinama, jer tako može doći do pucanja farbe. Imaju jak i neprijatan miris, pa nisu baš pogodne za zatvorene prostore, o čemu treba posebno voditi računa.
 • Uljane farbe za metal – razređuju se uljanim razređivačem, sporije se suše od nitro farbe, ali su i postojanije, pa su možda one preporuka za nekog ko sam želi da obavi farbanje metalne ograde, a nije profesionalac.

 

Untitled Design 2023 06 21t092027.779

 

Farbanje metalnih površina

Nakon što ste temeljno pripremili ogradu i izabrali odgovarajuću farbu i boju, vreme je za ključne korake. Evo kako da to uradite:

 1. Zaštitite okolne površine: pre farbanja, zaštitite okolne površine od prskanja boje. Koristite zaštitnu foliju ili novine kako biste sprečili mrlje na podu, tlu ili drugim predmetima.
 2. Nanesite osnovni premaz: pre farbanja, nanesite osnovni premaz koji će poboljšati prianjanje boje na metalnu površinu. Pratite uputstva na pakovanju premaza i koristite četku ili valjak za ravnomerno nanošenje.
 3. Farbajte ogradu: Kada je osnovni premaz suv, vreme je za farbanje. Uzmite čistu četku ili valjak i ravnomerno nanesite boju za metal na ogradu. Pazite da ne ostavite praznine ili kapljice boje. Ako vam je potrebno, možete naneti drugi sloj boje, a nakon što se prvi dobro osuši.
 4. Pro tip: ukoliko želite da ubrzate čitav proces, koristite 3u1 farbe, koje su se pokazale kao odlične, a čime ćete uštedeti vreme i materijal. Bez višeslojnog premazivanja, prethodnog mazanja osnovne boje i dugog čekanja da se boja osuši, pogodna je za razne vrste metala, kao i otporna na razne spoljne uslove.

 

Završni korak

Nakon što ste završili farbanje, na redu je finalni, ali ne manje bitan korak u celom procesu. Evo nekoliko saveta kako biste postigli sjajan završetak i bili potpuno zadovoljni svojim angažovanjem:

 1. Osušite ogradu: pričekajte da se boja potpuno osuši, što može potrajati nekoliko sati ili čak nekoliko dana, u zavisnosti od uslova sušenja. Pazite da ne dodirujete površine metala, dok se boja ne osuši potpuno.
 2. Održavajte ogradu redovno: da biste održali sjaj i zaštitu vaše nove farbe, redovno čistite ogradu sapunom i vodom. Izbegavajte upotrebu abrazivnih sredstava koja bi mogla oštetiti boju.

 

Zaključak:

Nadamo se da vam je ovaj detaljni vodič pružio korisne smernice za farbanje vaše metalne ograde i vraćanje njenog starog sjaja. Uz pažljivu pripremu, pravilan izbor boje i pravilno nanošenje, možete postići izuzetne rezultate. Uživajte u procesu, a zatim sedenju na terasi ili u dvorištu, gde ćete moći da se divite svojoj osveženoj ogradi. Srećno farbanje!

2.5 2 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Cene stanova u Beogradu

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je privlačio pažnju svojom raznovrsnom ponudom stanova. Nekretninski pejzaž grada nudi širok spektar opcija, od tradicionalnih

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Hodnik Pre Radova 720x820
Stan u Mirijevu

Priprema Za Kupatilo Radovi Dnevnik Boravak Hodnik Pre Radova Hodnik 3 Krecenje U Kuhinji

Psihološki uticaj boja

Psihološki uticaj boja Boja je svetlost koja putuje talasima do nas od Sunca u istom elektromagnetskom spektru kao radio i TV tala- si, mikrotalasi, x-talasi…