0604492300

U koje boje ne treba krečiti spavaću sobu ako želimo lep san

Kreciti Spavacu Sobu
Krečiti spavaću sobu je dobro umirujućim bojama; Foto: Canva/Curtis Adams

Miran i kvalitetan san je bitan za fizičko i mentalno zdravlje, pa je krečiti spavaću sobu jednako važno kao i sređivajne ostatka prostora u domu. Već znamo da boje utiču na stanje pojedinca, pa tako ne treba zanemariti ni njihovo dejstvo na san. Boja zidova u spavaćoj sobi je posebna tema za razmišljanje, jer će spavanje i odmor uz prave tonove biti znatno bolji. Koje boje treba izbegavati u ovoj prostoriji, a kojih bi trebalo da se držimo ako želimo miran i čvrst san, otkrivamo u narednim redovima. Dovoljno je znati par trikova za zdraviji i prijatniji boravak u sopstvenom domu. 

Jarko narandžasta ili crvena uticaće loše na uspavljivanje

Pojedine boje nam daju energiju i elan te su idealne za razbuđivanje i početak dana. Među tim bojama su jarko narandžasta i crvena, koje naš um mogu asocirati na izlazak sunca i buđenje novog dana. Zato je preporuka izbegavati ove boje kada je u pitanju prostorija u kojoj se spava. Spavaća soba treba da umiruje i opušta, a narandžasta, crvena i druge jarke nijanse otežaće ove procese. Svakako ne treba krečiti spavaću sobu u ove boje ukoliko želimo da nas savladaju opuštenost i osećaj zena. 

Svetlo žuta remeti početnu fazu sna pa ne treba njome krečiti spavaću sobu

Trenutak kada lagano tonete u san može biti poremećen svetlo žutom bojom na vašim zidovima. Ova nijansa razdragaće vaš um i dovesti vas u neželjeno stanje budnosti. Zato se ne preporučuje na zidovima sobe gde upadamo u san, odnosno u onu fazu spavanja koja još nije dovoljno čvrsta i iz koje možemo lako da se trgnemo. Svetlo žuta se naročito ne preporučuje osobama koje imaju problema da zaspu, te zbog toga koriste različite medikamente ili prirodne preparate. Ljudski um je poligon različitih uticaja, od kojih su mnogi neprimetni. Takav je upravo slučaj sa bojama, pa treba uvažiti preporuke koja od njih utiče loše na raspoloženje.

Bela boja samo uz roletne ili jake zavese 

Iako je bela boja klasik i nikada ne izlazi iz mode, a istovremeno je i najneutralnija od svih varijanti koje mogu ići na zidove, ne preporučuje se da zidovi u spavaćoj sobi budu beli. Ljudi koji cene miran i duži san izbegavaće belinu u spavaćoj sobi, osim u nekim slučajevima. Jedan od njih je ukoliko spavaju sa spuštenim roletnama koje ne propuštaju dnevnu svetlost ili izuzetno jakim zavesama kroz koje ne prolaze sunčevi zraci. Dnevno svetlo će u kombinaciji sa čisto belim zidovima, sa druge strane, biti dobar recept za brzo i efikasno ustajanje iz kreveta. Krečiti spavaću sobu u belo najbolje je kada imamo mogućnost da je potpuno zamračimo.

Crna ili tamno teget uticaće na loše snove

Zatvorene boje, a naročito tamno siva, teget ili crna ne preporučuju se onima sa nemirnim snom, kao ni za bojenje zidova u dečjim sobama. Razlog je – loš uticaj na sve faze sna, od početne pa do duboke REM faze. Ove boje mogu negativno uticati na duhovno stanje ukućana, pa čak izazvati i duševni nemir. Kod dece koja spavaju u tamnoj prostoriji mogu se javiti košmari i strah, što nepovoljno utiče na njihov psihofizički razvoj. Zato bi trebalo izbegavati ove tamne boje u spavaćim sobama.  

Bež i drugi pastelni tonovi poboljšaće san

Kao što su nam za dobar san važni kvalitetan dušek ili jastuk, tako i boje zidova utiču na dobro spavanje. Atmosfera u spavaćoj sobi može se u potpunosti podrediti kvalitetnom spavanju. Pošto smo naveli šta treba izbegavati, evo i nekih preporuka feng shui majstora. Pred i tokom spavanja je najbolje okružiti se toplim pastelnim tonovima, poput bež boje ili neutralnim umirujućim bojama kao što je svetlo zelena. Bebi plava ili nežna boja lavande obezbediće spokojan i miran san čak i onima sa nemirnim duhom. Tople boje doneće nam spokoj i produžiti vreme odmora. 

Neutralne tapete kao dobro rešenje

Ljubitelji zidnih obloga takođe treba da se vode pravilom izbegavanja aktivirajućih boja za spavaću sobu. Neutralni tonovi, čak i kombinacija više njih, opustiće stanare i pretvoriti ih u spavalice. Tapete su idelne jer mogu simulirati noćno nebo puno zvezda ili bilo koji ambijent pogodan za relaksaciju i san. Zato bi trebalo razmotriti ih kao rešenje za spavaću sobu kada dođe vreme za uređenje prostora. 

Za dobar san važno je i osvetljenje 

Osim boje na zidovima, na dobar san uticaće i osvetljene u spavaćoj sobi, pa vredi uložiti i u adekvatnu rasvetu. Kombinacija optimalnog veštačkog svetla i odgovarajuće nijanse na zidovima može dovesti do iznenađujuće opuštenosti organizma, a samim tim i dobrog sna. Stona lampa koja iz ugla sobe baca slabo žuto osvetljenje u prostor može biti dobro rešenje za spavaću sobu. Nikako jako belo ili plavo svetlo koje će blještati. Korisno je imati i noćni stočić sa jačom lampom za eventualno čitanje u krevetu, što takođe može pomoći da utonemo u san. 

Spacejoy Netpvjjnpvo Unsplash

Sudeći po prethodnim redovima, nije komplikovano napraviti atmosferu za dobar noćni odmor. Potrebno je uložiti malo truda i vremena kako bi spavanje bilo bez prekida i košmara, uz adekvatne boje zidova i optimalno osvetljenje. Ništa nije važnije od zdravlja, pa tako vredi posvetiti pažnju i bojenju zidova u tonove koji pomažu spavanje. 

Oni koji i dalje nisu sigurni da će željene nijanse biti savršene za spavaću sobu, mogu u svakom trenutku kontaktirati profesionalni tim AG-Adaptacije. Ovi stručnjaci za molerske radove rado će pomoći u izboru boja, ali i obaviti krečenje u stanu ili kući za najkraće vreme – detaljno i pedantno.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tabela sadržaja
Pištolj za krečenje, da ili ne?

Pištolj za krečenje, jedan od inovativnih alata u svetu molerstva, unapređuje način nanošenja boje i kreča na različite površine. Ovaj

Pozovite nas

Ako vam je potrebno profesionalno krečenje ili bilo koji molerski radovi, naš tim je spreman da ispuni svaku vašu želju, pozovite nas:

Zaštita betona
Zaštita Betona i popravke

U današnjem članku ćemo reći nešto više o tome na koji način se može beton zaštiti, šta je to vibriranje odnosno revibriranje betona, ali pre